kvinder prøver en læderjakke

© iStock

Læder, pels og ruskind – sådan plejer du det

Woman har guiden til, hvordan du passer på dit tøj

9. juni 2018 af Mette Andrea Boesgaard

Hvordan skal du passe og pleje de sarte materialer som læder, pels og ruskind? Woman har her samlet de gode råd.

1. Sådan plejer du ægte læder

Læder er dyrehud, oftest fra køer eller lam (lam er dyrest). Generelt kan det ikke vaskes, men får du en plet på dine læderbukser, -kjole eller -jakke kan du tørre den væk med en klud, opvredet i vand. Er pletten mere genstridig, kan de fleste læderting renses – tjek dog vaskeanvisningen i produktet!

Da læder er et naturprodukt, kan det få ar og skrammer af brug. Du kan dække den slags med lak eller farve. Det gør læderet lidt stivere og mere plastikagtigt, men til gengæld bliver det mindre sart. Har du en slidt læderjakke, kan du shine den op og pleje den med læderbalsam. Spørg forhandleren hvilken slags læderpleje, der passer til dit lædertøj, for der findes mange typer læder.

Det er i øvrigt en god ide at imprægnere din læderjakke med en imprægneringsspray til skind uden silikone, inden du tager den i brug – det beskytter mod vand, fedt og snavs. Husk at imprægnere jævnligt, imprægneringen holder nemlig ikke evigt.

2. Sådan plejer du fake læder

Fake læder, pleather, kunstlæder – kært barn har mange navne, og det kan være lavet på lige så mange forskellige måder. Noget er kunststof, der ligner læder i overfladen, andet er stof, der er belagt med plastic, og noget er lavet af læderrester eller læderfibre. Fælles for det er, at det er billigere end rigtigt læder. I gamle dage var kunstlæder noget, huden umuligt kunne ånde gennem, men i dag er det både behageligere og blødere. Meget fake læder kan vaskes i vaskemaskine ved 30 eller 40 grader, men læs vaskeanvisningen i tøjet grundigt, for det er ikke alt, der kan vaskes – noget skal renses.

Kvinde med læderjakke og høretelefoner danser
© iStock

3. Sådan plejer du lak

Lak er faktisk også læder – det er bare belagt med plastik, så det får en skinnende blank overflade. Generelt er lak let at holde: Du skal bare tørre eventuelle pletter af med vat eller en klud opvredet i lunkent vand. Lak skal ikke imprægneres, men du kan holde det ved lige med en lakcreme fra din skomager. Du kan også få særlige lakrensemidler, hvis uheldet er ude. Husk at lak krakelerer i frost eller høj varme, så vær forsigtig med at udsætte det for de to ting.

4. Sådan plejer du ruskind 

Ruskind er skind, der har vrangen vendt udad, og som er børstet op, så det minder lidt om fløjl. Ruskind er et ret sart materiale – det er tyndt og fint og går let i stykker, og fordi det har åbne porer, suger det vand og skidt til sig. Derfor er det meget vigtigt, at du imprægnerer dit tøj, dine sko og din taske, så snart du får det, og at du imprægnerer det jævnligt.

Ruskind kan selvsagt ikke vaskes. Hvis du får en plet på dit ruskindstøj eller dine ruskindsstøvler, så damp og børst den væk. Hæld kogende vand i en skål, hold pletten ind over dampen og børst forsigtigt med en ruskindsbørste. Virker det ikke, kan du prøve en ruskindsshampoo eller sende tøjet til rens.

5. Sådan plejer du fake ruskind

Der findes masser af kunstige versioner af ruskind – nogle er silke, nogle er bomuld, nogle er mikrofiber. Fælles for dem er, at de ligner og føles som ruskind, men de er mindre modtagelige overfor pletter – især de ting i mikrofiber kan være vand- og smudsafvisende.

Alt efter hvad ruskindsefterligningen er lavet af, så kan det vaskes ved 30 grader eller håndvaskes – men læs altid vaskeanvisningen!

6. Sådan plejer du pels

Din pels kan ikke vaskes, men du kan den få renset hos en professionel pelsrenser. Pelseksperter anbefaler, at du får den renset max. en gang om året for at forlænge pelsens levetid. Bliver din pels våd, skal du ryste den og hænge den på bøjle i et tørt og ventileret rum. Undgå direkte varmepåvirkning, så lad være med at prøve at speede tørringsprocessen op ved at tørre pelsen med en hårtørrer, en blæser eller en radiator – det skader pelsen. Når pelsen er tør, skal du ryste den igen, og den er klar til brug.

For at forlænge pelsens levetid, er det vigtigt, at du opbevarer den rigtigt – den skal nemlig beskyttes mod møl, og så har den brug for at ånde, så skindet ikke tørrer ud og krakelerer. Hæng den på en bred bøjle med luft omkring pelsen til hverdag – bruger du en dragtpose, skal du vælge en i stof. Om sommeren skal din pels hænge et køligt og mørkt rum, hvor der er god ventilation.

Kvinde med pels jakke
© iStock

7. Sådan plejer du fake pels

Fake pels er lavet er kunstmaterialer, og i modsætning til rigtig pels kræver det ikke den store omsorg og pleje - du har for eksempel ikke brug for at opbevare det køligt. Til gengæld beskytter kunstpelsen heller ikke nødvendigvis lige så godt mod sne og kulde. Fake pels kommer i mange kvaliteter, og nogle af dem kan gå i vaskemaskinen, mens andre skal renses. Læs vaskeanvisningen grundigt, inden du propper det i maskinen.

Hvis du vil blive endnu klogere på, hvordan du plejer dit tøj, har vi her samlet 13 fejl, du begår, når du vasker tøj.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.