Opdatér garderoben for en slik

Sådan bliver du smart uden at bruge en formue

9. juli 2014 af Mette Andrea Boesgaard

Opdater garderoben for en slik


Det er let at tro, at en fed garderobe kræver, at du har masser af penge. Men det gør det altså ikke! Der findes tonsvis af rigtig lækkert tøj på markedet, og du kan sagtens få en garderobe, der er superlækker for meget få penge. Det handler bare om, at du kender din stil - og de gode fif til, hvor du køber lækkert tøj til få penge. Læs med og bliv klogere på begge dele!

Kend din stil og undgå fejlkøb


Kend din stil
Hvis du vil have en fed garderobe, er det absolut allervigtigste, at du kender din stil. Når du kender din stil - og holder dig til den - kan du undgå at smide penge efter ting, du aldrig får brugt - og jo færre penge du bruger på fejlkøb, desto flere penge har du til at bruge på ting, du virkelig kommer til at bruge og elske!

Derfor: Start med at definere din stil, inden du shopper noget som helst. Og lav så en shoppestrategi, så du sikrer dig, at du får brugt dine (alt for få) penge rigtigt. Start for eksempel med at efterse din basis-garderobe for eventuelle huller, og lav en indkøbsliste, så du får dem fyldt ud. Derefter kan du så shoppe "alt det sjove": Det trendbaserede, det vilde, det skøre - det, der får dig til at skille dig ud fra mængden. Hvis du vil være sikker på at få det rette ind i garderoben, så skab dig et overblik over, hvad du helst vil have - og shop så det først.

LÆS MERE Sådan finder du din stil

LÆS MERE Lav en god basisgarderobe

LÆS MERE Sådan undgår du fejlkøb


Køb prisvenligt tøj


Spar hvor du kan
Du behøver ikke klæde dig i designerkluns fra top til tå for at være smart! Hvis du vil opdatere din garderobe for en billig penge, så søg inspiration hos de dyre mærker (for eksempel i dameblade, på modeblogs eller på copenhagenfashionweek.com (danske kollektioner) eller style.com (udenlandske kollektioner), men køb dit tøj hos de billigere kæder. Der findes efterhånden et hav af butikker, der laver deres egne, billige versioner af sæsonens must-haves.

Her kommer Womans online-favoritter:

Hm.com

Veromoda.com

Only.com

Vila.dk

Pieces.com

Nelly.com

Stylepit.dk

Ellos.dk

Mango.com

Zara.com

Topshop.com

Asos.com

Missselfridge.com

Dorothyperkins.com

Newlook.com

Shop på udsalg

Shop på udsalg
Det siger sig selv: Der er masser af penge at spare, hvis du køber tingene på udsalg frem for til fuld pris! Lige nu raser sommer-udsalget, og her kan du gøre mangen et godt kup - hvis du altså følger udsalgets gyldne regler om at forberede dig og have en plan, så du ikke ender med lutter billige fejlkøb, du aldrig får brugt.

LÆS MERE: Sådan bliver du udsalgshaj

Hold dig orienteret om de halvårlige udsalg ved at blive skrevet op til at modtage nyhedsbreve fra dine yndlingsbutikker / yndlingsonlineshops - så ved du, hvornår du skal finde dankortet frem og spidse albuerne! Hvis du bor i København, kan du også følge med i, hvornår udsalget i byens butikker starter, på aok.dk

Shop på nettet


© woman.dk

Shop på nettet
Du kan spare penge ved at handle på nettet - dels skal forretningerne ikke betale dyr husleje for en fysisk butik på en attraktiv adresse, dels er konkurrencen skarp! Har du fået øje på en bestemt ting, kan du med fordel gå hjem og google den - og køb hvor den er billigst! Husk dog at læse reglerne for levering og returnering godt igennem, inden du køber, ellers kan dit indkøb ende med at blive dyrere, end du troede...

Ydermere kan du spare penge ved at spekulere lidt i billig valuta (se dagsaktuelle valutakurser på valutakurser.dk) Lige for tiden med fordel benytte dig af det billige britiske pund; der er virkelig penge at spare på sider som Topshop.com og Asos.com (vælg at betale i britiske pund frem for danske kroner!)

Selvfølgelig kan nethandel let blive en dyr fælde, fordi det er så let at trykke Køb. Er du i farezonen? Så lav en aftale med dig selv om, at du altid lige venter en dag, inden du køber.

LÆS MERE Sådan undgår du fejlkøb på nettet


Køb dit tøj i outlets


Køb sidste sæsons tøj i outlets
Bare fordi en t-shirt eller en kjole er fra sidste sæson, behøver den jo ikke at være dårligere af den grund! Tværtimod - vælger du at shoppe sidste sæsons kollektioner, kan du få tøj af høj kvalitet til næsten ingen penge. Og du kan efterhånden købe sidste sæsons kollektioner mange steder med rigtig store besparelser.

På outletguiden.dk kan du se, hvor du kan finde din nærmeste fysiske outletbutik.

Vil du hellere shoppe online? Så er der også masser af muligheder. De bedste danske sites pt er Lagersalg.nu, Shopoutlet.dk og Dress-for-less.dk

Der er også masser af muligheder for at købe designertøj til en slik på nettet - for eksempel på Yoox.com og Theoutnet.com

Din yndlings-butik har som regel også et outlet, og tit kan du finde det online. Se efter ordene sale, clearance eller outlet på siden (det står muligvis gemt af vejen nederst på siden). Vores yndlings outlets er mangooutlet.com, stylepit.com og ellos' outletshop

Køb secondhand


Køb secondhand tøj
Du kan spare rigtig mange penge ved at købe andres fejlkøb! Opsøg din lokale genbrugsbutik og led efter guldet - det kræver selvfølgelig lidt tålmodighed, men det kan lade sig gøre at finde de fede ting til ingen penge. Hvis du virkelig vil spare penge, så gå udenom de butikker, der har slået sig op på at være trendy genbrugser, hvor priserne ofte er skruede op. Hold dig i stedet til småbitte lokale genbrugsbutikker, der bliver bestyret af godhjertede gamle damer, eller gå på loppemarked.

Du kan også købe masser af fedt genbrug online (og sælge dine egne fejlkøb og på den måde score kassen!). Husk dog, at der kommer told, moms og fortoldningsgebyr (pt. 150 kr) oveni, hvis du handler uden for EU.

Her kan du købe genbrug online:

Trendsales.dk

Rebuy.dk

Ebay.com

Prøv også eBays mange lokale sites:
Ebay.co.uk - Ebay.de - Ebay.fr - Ebay.es

LÆS MERE Sådan bliver du god til at shoppe second hand

Hold tøjbytteparties


Hold tøjbytteparties

Det kan faktisk være direkte fornøjeligt at erhverve sig nyt tøj til en billig (eller slet ingen) penge, hvis du gør det ved at holde tøjbytteparties med dine veninder. Invitér en håndfuld venner og bed dem invitere deres venner også, så selskabet bliver godt sammensat.

Sådan gør du:

  • Sørg for, at gæsterne har en nogenlunde ensartet smag i tøj og nogenlunde ens budgetter. Det er ikke så fedt, at du dukker op med en pose dyrt designertøj, når de andre dukker op med aflagt H&M-tøj.

  • Medbring kun tøj i god stand, og vask tøjet, inden du tager det med til tøjbytning.

  • Lav regler for, hvordan tøjbytningen skal foregå. Nogle foretrækker at udveksle penge for tøjet (i så fald: Bliv enige om et prisniveau); nogle vil bytte stykke for stykke, og andre vil hellere bare tage og give uden afregning. Husk også at blive enige om, hvordan jeres tøjbytning skal foregå: I kan enten trække numre og vælge tøj en efter en, I kan starte med en times kiggen og så kæmpe til stregen om de udvalgte tøjstykker, eller I kan handle så hurtigt som muligt...

Genbrug dit gamle tøj

Find nye måder at bruge dit gamle tøj på
Du behøver faktisk ikke at købe nyt tøj fra top til tå for at blive stanglækker - ofte kan du friske dit outfit op ganske billigt, blot ved at tilsætte en dosis af sæsonens hotteste accessories! Vil du have et strejf af farve i garderoben, så anskaf dig et tørklæde, et bælte eller et armbånd i en fed farve - vil du gøre din garderobe lidt mere rå, så køb et par rå støvler. Mulighederne er utallige!

LÆS MERE Sådan skaber du et personligt look med tilbehør

En anden mulighed er at finde nye anvendelsesmuligheder og -kombinationer for de ting, du allerede har i klædeskabet. Prøv at tage en kjole på over smalle jeans - kombiner mønstre og farver, du ikke har prøvet før - prøv yndlingskjolen med et gammelt bælte i taljen osv. Søg inspiration i dameblade, på modeblogs og på copenhagenfashionweek.com og style.com, og brug så en dag på at lege foran spejlet. Du kan jo også indkalde veninde til kaffeslabberads og tøj-styling-hjælp, eller lægge dit outfit-dilemma ud på Woman Debatten og spørge de andre piger til råds.

Forny dit tøj
Forny dit tøj
Hvis dit klædeskab er som de fleste andres, indeholder det sikkert en hel del bortgemte og glemte køb, som du ikke er heeelt tilfreds med. Hvis du ikke vil sælge tøjet på trendsales.dk og skaffe ny shoppe-kapital af den vej, så find nål, tråd og kreativiteten frem! Du kan meget let opdatere det tøj, du allerede har uden det kræver det store. Ændr udskæringen på din top eller sy din kjole ind, så den sidder strammere til. Pift sko og tøj op med nitter, perler, fjer eller pailletter. Farv din kedelige t-shirt eller dine gamle sko i en ny, spændende farve.