Sådan bliver dit klædeskab miljørigtigt
Du slukker for vandet, når du børster tænder. Du sorterer dit affald. Du slukker for lyset, når du går ud af et lokale. Men tænker du nogensinde på miljøet, når du kigger ind i dit klædeskab?
Nå, ikke? Så er du ikke alene. Selvom 2 ud af 3 danskere opfatter sig selv som miljøbevidste, når det kommer til vand og el, er det kun hver femte af os, der er tænker på miljøet, når vi shopper og bruger vores tøj. Og det burde vi måske gøre - vi shopper nemlig mere og mere (danskernes tøjforbrug ligger 35 % over verdensgennemsnittet), og modebranchen er en af de mest forurenende brancher overhovedet. Det koster 2.700 liter vand at lave en t-shirt - og 16.000 liter at lave et par lædersko!
Vil du gerne forsøge at gøre dit klædeskab lidt grønnere? Så er her guiden til dig.
Shop grønt

Det er ikke særlig let at shoppe tøj på den miljøvenlige måde, for shopping - forbrug - er per definition ikke særlig miljøvenligt. Vil du alligevel gøre forsøget? Så er her guiden.
Har du overhovedet brug for nyt tøj?
Dette er utvivlsomt det største, første og vigtigste spørgsmål, du skal stille dig selv, hvis du vil have et miljørigtigt klædeskab. Ethvert stykke tøj koster nemlig i miljøregnskabet - og hvis du ikke køber nyt tøj, bruger du heller ikke ressourcer på det. Så shop kun, når det er nødvendigt.
Vælg tøj, der er produceret tæt på
Generelt set: Jo længere dit tøj har rejst, før det når butikken og dit klædeskab, desto mere har det også forurenet på vejen. Dertil kommer, at hvis du køber tøj syet under ordentlige forhold i Europa, er der også en større sandsynlighed for, at tøjet er syet under forhold, hvor der er taget højde for miljøpåvirkningen. Det er dog ingen garanti, da en stor del af dit tøjs miljøpåvirkning er sket under produktionen af materialet, og det er ikke nødvendigvis lavet der, hvor tøjet er syet - men det hjælper.
Vælg de rette materialer
Det er supersvært at vurdere, om et stykke tøj er lavet af miljørigtigt materiale. For det første består et stykke tøj af uendeligt mange smådele, lige fra sytråd til lynlåse og knapper, der er lavet under forskellige mere eller mindre miljørigtige forhold - for det andet er det en afvejning af, hvad der vægter mest: At der bliver brugt lidt vand under dyrkningen, at det kræver få ressourcer at forarbejde til et stykke stof, eller at det holder (og holder sig rent) længere, når det først er blevet til tøj.
Den norske miljø- og udviklingsorganisation ForUM har dog prøvet at rangere tøj, og deres undersøgelse viser, at det mest miljøvenlige tøj er lavet af hamp og alpaka- og kashmiruld. Derefter kommer fåreuld, hør og økologisk bomuld.
De mindst miljørigtige materialer er almindelig bomuld (som er meget vandkrævende under dyrkningen), syntetiske stoffer som nylon og akryl og blandingsprodukter af bomuld og polyester.
Det skal dog siges, at der er stor uenighed om konklusionen - selvom syntetiske materialer koster meget på miljøkontoen at fremstille, holder de sig for eksempel godt, de er mere miljøvenlige i vask og så kan de genanvendes, når dit tøj er slidt. Det tæller i deres favør.
Der er også kommet flere og flere genbrugsmaterialer på markedet - lige fra silke og bomuld, der er genbrugt, til tøj lavet af gamle plastikflasker. De har også en positiv effekt på dit miljøregnskab i klædeskabet, ligesom tøj købt brugt også gør dit klædeskab grønnere.
Pas på kemikalier
Jeps - dit tøj er faktisk fyldt med kemi (det er også derfor, du ALTID skal vaske dit tøj, inden du tager det i brug!) Kemikalierne er tilsat for at give farve, lave et lækkert print eller gøre stoffet blødt eller krølfrit. Det kan også være tilsat antibakterierelle midler, som holder lugten af sved nede (typisk i sportstøj), det kan være vandafvisende (typisk i overtøj) eller dit tøj kan være behandlet med kemikalier, der hæmmer udviklingen af brand eller gør, at tøjet ikke rådner under transporten!
Desværre fremgår det sjældent af tøjet, hvad farven i tøjet er lavet af, eller om dit tøj indeholder tungmetaller, ftalater eller andre hormonforstyrrende og / eller kræftfremkaldende stoffer. Den eneste måde, du kan sikre dig, at tøjet indeholder mindst mulig kemi på, er ved at købe tøj der er miljømærket. Det betyder dog ikke, at dit tøj er fri for kemi - blot at der er grænser for, hvilken kemi der er brugt

Kend dit miljø-mærke
Blomsten er et europæisk mærke, der stiller krav til, hvilke kemikalier der må bruges i råvarerne på et stykke tøj. Der er ingen krav om, at tøjet skal være økologisk.
Svanen er et nordisk mærke, der ofte bruges sammen med Blomsten. Vælger du Svanemærket tøj, er der ikke kun krav til hvilke kemikalier, der må være i dit tøj - mindst 10 procent af det bomuld, der er i et stykke tøj, skal være dyrket økologisk.
GOTS er et internationalt mærke for økologisk tøj. Mærket findes på tøj og tekstiler, hvor mindst 95 procent af fibrene er økologiske. Der stilles også krav til de kemikalier, der anvendes under produktionen af tøjet.
Behandl tøjet grønt

Du tror måske, at det meste handler om at shoppe grønt. Men faktisk ligger hele 40 % af et stykke tøjs miljøaftryk i, hvordan du behandler det, efter det har forladt butikken - det vil især sige, hvordan du vasker og tørrer det.
Undgå tøj, der skal renses
Renserier anvender ofte giftige og sundhedsskadelige kemikalier, så vil du holde din sti grøn, skal du undgå tøj, der skal renses. Har du har tøj, der skal renses, så forsøg altid i stedet at hænge tøjet til luftning i stedet for at rense det.
Vask tøjet mindst muligt
Jo mindre du vasker det, desto mindre energi og vand vil det også bruge. Hvis dit tøj ikke er beskidt, men bare lugter, kan du prøve at lægge det i fryseren - det tager lugten. Du kan også hænge det til luftning i stedet for at vaske.
Vask tøjet grønt
- Brug en energirigtig vaskemaskine.
- Vask så vidt muligt kun, når maskinen er fuld.
- Brug et miljømærket vaskemiddel uden optisk hvidt og parfume, og dosér det rigtigt - tjek hvor hårdt vandet i din kommune er på din kommunes hjemmeside, og afmål efter det.
- Drop skyllemidlet - det er alligevel især lavet til at undgå statisk elektricitet i syntetiske materialer.
- Drop forvasken.
- Vask altid ved så lav temperatur som muligt.
Lad være med at tørretumble
Tørretumberen er en kæmpe energisluger, og dertil kommer, at den slider virkelig meget på dit tøj, så dit tøj får en meget kortere levetid. Hæng så vidt muligt tøjet til tørre i stedet.
Brug og genbrug

Hvis du vil holde dit klædeskab miljørigtigt, handler det også om at udnytte det tøj, du allerede har, indtil det er brugt op, i stedet for at bruge det et par gange og så smide det væk - hver en t-shirt, hver en sok koster nemlig ressourcer at fremstille. Hvis du bruger din t-shirt i to år frem for at købe en ny efter 3 måneder, kan du reducere udledningen af CO2 med 20 kg! Så sørg for at få mest muligt ud af det tøj, du allerede har i skabet.
Gode råd til at få mest muligt ud af dit tøj:
- Køb hellere et stykke tøj i god kvalitet frem for tre (eller bare en) i dårlig kvalitet. Tøj i god kvalitet holder længere, så du ikke behøver skifte det ud hele tiden. Og har du mindre tøj i klædeskabet, får du dit tøj brugt ordentlig op.
- Behandl dit tøj pænt. Hæng altid det på plads, så det ikke krøller (og du skal bruge ressourcer på at stryge det) - det giver dig også overblik over, hvad du har i skabet, så du får brugt det hele og ikke køber dobbelt ind.
- Reparér tøj, der er gået i stykker, frem for at smide det ud.
LÆS MERE Udnyt din garderobe bedst muligt
Send tøjet til genbrug
Hvis du smider dit gamle tøj i skraldespanden, ender det på en losseplads og går i forrådnelse. Det udleder methangasser til atmosfæren. Derfor: Sørg altid for at få dit tøj givet videre - forær det til dine veninder eller smid det til genbrug. Selv hvis dit tøj er så ødelagt, at det er helt ubrugeligt, sørger for eksempel Røde Kors eller H&M for, at dit tøj bliver genbrugt af tekstilindustrien.
I WOMAN NR. 206, DER ER UDE LIGE NU, KAN DU LÆSE FLERE TIPS TIL EN GRØNNERE (OG BILLIGERE) HVERDAG
