Kvinde ligger på gulvet med en masse farverigt tøj ved siden af
Sæt kulør på hverdagen med farverigt tøj – det er slet ikke så svært.© Getty Images

Sådan går du med farver

Træt af at være klædt sort i sort? Få Womans guide til kulør på tilværelsen

25. februar 2009 af Mette Andrea Boesgaard

Sort er danske kvinders yndlingsfarve, når det kommer til tøj – og det er måske ikke så mærkeligt: Det siges nemlig, at sort slanker, sort er let at kombinere med sort, og så er sort altid sofistikeret.

Men nogle gange kan det nu være rart med nogle farver. Kan du ikke helt finde ud af det der med at få farverne ind i garderoben? Så læs med her og få Womans guide til, hvordan du får kulør på tilværelsen.

Find dine farver

Når du skal gøre dit første kulørte køb så start med at spørge dig selv, hvilke farver du egentlig godt kan lide. Det nytter ikke noget at investere i en koralfarvet kjole, bare fordi det er sæsonens mest fashionable farve. Vælg i stedet noget tøj i en farve, du virkelig er sikker på er dig – også fremover.

Vælg tøj med farver der passer til dig 

‘Ja ja, det er meget godt, at jeg skal vælge min yndlingsfarve’ tænker du måske – men hvad nu, hvis den ikke klæder mig? Den gode nyhed er, at alle mennesker kan gå i alle farver – det handler bare om at vælge den nuance af farven, der passer til dig. 

Første skridt er derfor at se på de farver, du er udstyret med fra naturens hånd: Hvilken farve er dine øjne, din hud og dit hår? Her kan du få den komplette oversigt over hvilke farver tøj, som passer bedst til din hårfarve

Husk på, at dine farver ikke er en stationær ting – de ændrer sig, når du bliver solbrun, eller hvis du farver dit hår, og det ændrer selvfølglig også på, hvilke farver du bedst kan bære. Så tag jævnligt et kig på dine farver og find de kulører, der passer til dig lige nu. Her kan du lære at vælge de rette farver

En kvinde kigger på tøj
Det er en god idé at finde ud af, hvilke farver som passer allerbedst til dig. © Getty Images

Find din farve(stil)

Det er fint nok, at du vil have kulør på garderoben, men inden du render ud og køber ind af pink, pudder og purpur, så spørg dig selv hvordan disse farver egentlig passer med din personlighed, livsstil og stil. 

Hvis du hader at tiltrække dig opmærksomhed, er det nok en god ide at begrænse indkøbene af neon- og pang-farver og i stedet satse på mere afdæmpede, støvede versioner af farverne. Kraftige kulører i store mængder kan også være problematiske, hvis du har et job, hvor du skal være meget seriøs – undersøgelser viser nemlig, at masser af pangfarver bliver tolket som tegn på lav intelligens.

De lyse, sarte farver er til gengæld ikke så praktiske, hvis du arbejder i vuggestue og skal rulle rundt i en mudderpøl dagen lang...

En anden ting du også skal overveje, inden du shopper kulørt tøj, er, at du gør klogt i at lægge dig fast på en farvepalette for din garderobe – for eksempel varme farver, kolde farver, støvede farver eller stærke farver... Hvis du lægger dig fast på en farvestil, sikrer du, at du kan kombinere din garderobe på kryds og tværs og således også få mest muligt ud af den. 

De grundlæggende farveregler 

Den absolut vigtigste regel når det drejer sig om kulørt tøj, er, at lyse og kulørte farver fremhæver – og mørke farver skjuler. Du kan derfor med fordel vælge kulørt tøj på de dele af din krop, du er mest glad for, og så kan du skjule de mere ømme punkter med mørkere farver (det behøver ikke nødvendigvis være sort – bare farven er mørkere end de andre farver i dit outfit).

En anden god farve-regel er, at varme farver (røde, gullige og orange farver) er gode at gå i i efterårs- og vintermånederne, fordi de absorberer det sparsomme lys og varmen. Om sommeren ser kolde farver (lyseblå, hvid, grøn) bedst ud, fordi de reflekterer det skarpe sollys.

Farvehjulet
Du kan bruge farvehjulet til at finde ud af, hvilke farver som passer bedst sammen. © Getty Images

Hvilke farver tøj passer sammen?

Trin 1: Start i det små

Er du usikker på, om det der med farver overhovedet er noget for dig? Så start i det små. Du kan enten starte med at indføre nogle farver i din garderobe, der minder om sort (for eksempel mørkeblå, grå eller brun), eller du kan eksperimentere med kulørte accessories som for eksempel tørklæder, tasker eller sko. Køb dem billigt, eller second-hand, hvis du er i tvivl om, om farver egentlig er dig. Du kan sagtens opdatere garderoben for en slik

Trin 2: Vælg velkendte faconer

Nu er du klar til at hoppe i et decideret kulørt stykke tøj. Start med at vælge et stykke tøj, der har et enkelt snit, ikke er for iøjenfaldende, og som du ved klæder dig – det kan for eksempel være en t-shirt eller et par helt enkle bukser. 

De mere særprægede beklædningsgenstande som for eksempel oversize tøj, haremsbukser eller tøj med pailletter kan vente, til du er klar til at tiltrække masser af opmærksomhed. Vælg et ensfarvet stykke tøj i en klar farve, som du ved klæder dig (er du stadig i tvivl, kan du også spørge dine veninder til råds).

Tip: Kombinationen af sort-i-sort med et enkelt sjask af farve kan virke lidt hård – blød gerne farven op ved at drysse en neutral farve som for eksempel hvid, grå eller mørkeblå ind i et sted (et tørklæde, en tanktop, der stikker ud under din kulørte bluse eller lignende).

Trin 3: Kombinér farverne

Når du er blevet vant til at se dig selv i farve, er du moden til at eksperimentere lidt med farver! En god huskeregel er at starte med at holde sig til maks to til tre farver per outfit. Vælger du mere end det, kommer du let til at se lidt gøgler-agtig ud. Her er nogle gode ideer til, hvordan du kan kombinere farver:

  • Én fokusfarve: Vælg ét stykke farvet tøj og kombinér det med andet tøj i neutrale farver. Husk at kombinationen af kulører og sort godt kan virke lidt hård, så derfor kan du med fordel vælge en blidere neutral farve som for eksempel grå, mørkeblå, beige eller brun.
  • Tone i tone: En god måde at bruge farver, men stadig holde looket elegant, er at vælge farver, der er tone i tone – det vil sige farver, der blot er forskellige nuancer af samme farve. 

  • Ensfarvet: Den her fremgangsmåde minder om tone i tone-fremgangsmåden – blot vælger du helt den samme farve fra top til tå! Den kræver nok lidt ekstra mod, for det kan være en ret iøjenfaldende måde at bære farver på. Du kan gøre dit look spændende ved bevidst at vælge tøj med forskellige overflader – for eksempel skinnende lak kombineret med strik og bomuld.

  • Komplimentær-farver: Det her er en mulighed for de mere modige! Du kan skabe et meget interessant look ved at sætte farver sammen med den farve, der er direkte overfor farven i farvecirklen (som du kan se på billedet ovenover). Fremgangsmåden kan både bruges til at kombinere en skrap pangfarve med mere diskrete farver for et mere afdæmpet look.

Vil du ikke risikere at gå glip af skønhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.