Så svært er det heller ikke! Bare følg Womans råd, så skal du se
Så svært er det heller ikke! Bare følg Womans råd, så skal du se© Getty

Sådan lærer du at genbrugsshoppe

Læs Womans guide og bliv en vaskeægte secondhand-haj

5. marts 2009 af Julie Schrøder Kristensen

Sådan lærer du at genbrugsshoppe


Kender du følelsen af at have lyst til at fornye garderoben, eller bare behovet for at forny dig selv og dit look?
Så er der hjælp at hente!  Woman giver dig et par gode råd til, hvordan du kommer i gang.

Genbrugsshopping er et kæmpe hit, hvis du trænger til lidt originalitet og kvalitet. Og så er det en helt anderledes og spændende måde at shoppe på.

Vær tålmodig

1. VÆLG TID OG STED MED OMHU
Gå endelig i så mange forskellige genbrugsforretninger, som du kan og har tid til.
Der er poppet en del secondhand forretninger op, som satser på det trendy genbrugslook, hvor tøjet allerede er fikset lidt op - men du må ikke glemme de små forretninger i forstæderne, hvor der ikke kommer når nær så mange genbrugsshoppere forbi i løbet af dagen. Her har du tid og ro - og langt større chance for at finde det, de andre går og leder på de forkerte steder.

2. VÆR TÅLMODIG
Det kræver både held og forstand at gøre gode secondhand køb.
Og tålmodighed! Hvis du virkelig vil finde noget du kan bruge, skal du regne med at sætte det meste af en dag af. Du skal have tid til at bladre alle tøjstativerne igennem - det er tit der, hvor man mindst venter det, at det gyldne fund finder sted. Brug en lørdag eller en fridag, så du kan komme ordentligt i gang.


Vær grundig

3. GÅ ALTING EFTER I SØMMENE
Du kan ikke bare lige returnere dine køb i genbrugsforretninger,
fordi du har opdaget et lille hul under armen på en kjole, eller er kommet til at købe en jakke, som ikke ser lige så cool ud i helfigursspejlet derhjemme. Derfor er det ekstra vigtigt, at du - bogstaveligt talt - går sagerne efter i sømmene, inden du går gennem kassen. Hvis det kan lade sig gøre, så tag tøjet du er interesseret i at købe, med hen til en dør eller et vindue i butikken, hvor du har mulighed for at se stoffet i naturligt lys. Det gør det nemmere at spotte eventuelle grimme eller ødelagte syninger, pletter eller misfarvninger. Tjek om knapperne sidder ordentligt fast. Hvordan ser foret ud? Virker lynlåsen? 

Læs med her, hvis du gerne vil vide, hvordan du spotter kvalitetstøj og sko.

4. MIX OG MATCH MED DIN GARDEROBE
Før du køber et stykke vintagetøj, så overvej lige, hvad du kan sætte det sammen med fra din garderobe.
Hvis du ikke kan parre din nye jakke med bukser eller nederdel hjemme fra skabet, skal du måske overveje, om det er et stykke tøj du får brugt. Kan blondeskjorten gå til de jeans du har i forvejen? Får du også brugt pelsvesten næste vinter? Med vintage gælder de samme regler, som for nyt tøj. Vær fornuftig og lad dig ikke friste for hurtigt, bare fordi det er billigt. Du ender med at drukne i tøj, du ikke gider bruge.

Hvad skal du gå efter?

5. TÆNK OVER SNITTET
Lige nu, er firserne superpopulære.
Alt hvad der hedder oversize habitjakker med kæmpestore skulderpuder, eller veste og kjoler med pailletter, er i høj kurs. Brede skuldre og smalle hofter, og sidst men ikke mindst - masser af pangfarver og detaljer i tøjet! Hvis du nu er til det mere tidløse og elegante look, så gå i stedet efter det tøj, der er produceret i 1950'erne eller 1960'erne. Snittet er enkelt og feminint, og vækker knap så meget opsigt som firsertøjet gør. Der er jo også altid de blomstrede og spraglede 1970'ere, med masser af mønstre, længde og vidde.


6. HVAD KAN DU FIKSE - OG HVAD KAN DU IKKE FIKSE
Et ødelagt spænde eller lås til en taske kan skiftes ud.
En ødelagt rem, kan sys på igen. Men undgå at købe tøj og accessories, som ikke kan fikses rimelig nemt. Gå altid langt udenom stift læder, pletter, som ikke kan fjernes, ødelagte signaturskilte på tasker og manglende sten, perler eller pailletter. Og så er det faktisk ikke så dumt, at smutte omkring en skrædder og give en ekstra skilling, for at få forskønnet dit køb en anelse. Måske var kjolen eller jakken lidt for stor? Måske havde bukserne eller nederdelen den forkerte længde eller vidde i taljen? Det kan alt sammen godt betale sig! Det skal lige tilføjes, at du med fordel kan svinge forbi et renseri, hvis din nyerhvervede garderobe lugter lidt for meget af gammel farmor.


7. START I DET SMÅ
Hvis du er i tvivl om, hvordan du kommer i gang med genbrugsshopping
, så er det altid en god idé, at du lægger blødt ud med at kigge på tasker, bælter og handsker. Du kan også føje smykker til listen. Det gode ved at starte med tilbehøret er, at du på no time kan finde unikke ting, der tilføjer din garderobe lidt liv og originalitet. Det koster ikke ret meget - hverken penge eller tid. Når så du har fået smag for genbrugsshopping, kan du begynde at bruge mere tid på at finde den helt rigtige skjorte eller den helt rigtige nederdel.

Find din genbrugsbutik på Folkekirkens Nødhjælp, Kirkens Korshær eller Frelsens Hær.

Har du gode tips og tricks til genbrugshopping? Eller har du en yndlingsgenbrugsbutik, så del det med os andre på Womans debat

Læs mere fra samme kategori