Sko, sneackers, høje hæle og sandaler
Giv dine sko et langt liv.© iStock

Sådan plejer du dine sko

Giv yndlingsskoene et langt og lykkeligt liv på dine fødder – sådan!

23. maj 2018 af Julie Schrøder Kristensen, Mette Andrea Boesgaard og Amalie Kjær Boel

Sådan plejer du dine sko

Du ved sikkert hvordan det er at sige farvel til et par højt elskede sko, der er bukket under for de mange eskapader på dansegulvet, vind, vejr og lange shoppingture. Men du kan faktisk undgå den tårevædede afsked, hvis blot du lærer at tage dig godt af dine sko fra start.

Før du hopper i de nye sko

sko imprægnering
© ashoeaffair.dk

Imprægnér skoene

Hvis du vil give dit nye fodtøj et langt og lykkeligt liv, så start altid med at imprægnere dem – uanset årstid! Du ved aldrig, hvornår du rende ind i et skybrud. Det er bedre med tre tynde lag imprægnering end et tykt, så sørg for jævnlig imprægnering, gerne et par gange om måneden, hvis det er fodtøj, du bruger ofte. Sko i lak og kunstlæder skal ikke imprægneres.

Boston Rainguard Allover er en imprægneringsspray, der passer til alle materialer. Den fås på ashoeaffair.dk og koster 59 kroner, som du kan køb lige her.

Gå dine sko til derhjemme

Når du køber et par nye sko, så start med at trisse lidt rundt i dem derhjemme. For det første vænner du din fod til dit nye fodtøj – men du vænner faktisk også dit nye fodtøj til din fod. Trap langsomt op til at gå med skoene et par timer ad gangen, hvis du har korte aftaler eller ærinder ude i byen. Vent med at tage skoene på i en hel dag, til du kan mærke, at tilvænningsperioden er overstået.

Brug skoene med omtanke

Hvis du vil give dine sko et længere liv, så lad dem hvile i 24 timer mellem hver gang de bliver brugt. Bonussen er, at de bakterier, der helt naturlig dannes i dit fodtøj, ikke får lov til at blomstre og blive til en klam, sur og uudholdelig stank.

Brug indersåler i dine sko

Indersåler i læder giver ikke bare en ekstra komfort-bonus – de forlænger også dit fodtøjs liv ganske betragteligt, og giver bedre hygiejne, fordi de modvirker fugt. Indersålerne kan skiftes lige så ofte det skal være, og du slipper for at slide sålerne i dine sko helt i bund i utide.

Skohorn
© netsko.dk

Derfor skal du bruge skohorn

Det lyder lidt som noget, din mormor engang har sagt til dig, men det virker altså: Brug altid skohorn – især hvis du har mange fine sko i læder eller med lakoverflade, som risikerer at få grimme riller og rynker på hælkappen, hvis du skal lirke dine fusser ned i dem. Det samme gælder de sko, du har med snørrebånd. Løsne altid skoen godt inden du tager den af eller på – så holder den sig meget pænere i længere tid!

Skohorn 15 kroner hos netsko.dk, som du kan købe lige her.

Sådan vælger du de rette sko

Pisser det ned? Så lad være med at hoppe i dine ruskindssko eller -støvler. Selvom de er godt imprægnerede, kan de stadig ikke tåle meget vand. Vælg i stedet mere solide lædersko – eller endnu bedre: Gummistøvler, der er lavet til vejret! Er det hård frost eller høj varme? Så gem lakskoene langt væk og hop i stedet i noget andet – de krakelerer nemlig af både hård kulde og høj varme.

Giv skoene den rette pleje

Nus om dine sko mindst en gang om ugen. Det lønner sig! Hvis dine sko først bliver stive, plettede og krakelerede i overfladen, kan skaden ikke rettes op. Start med at rense skoene – plej dem derefter. Spørg altid din skohandler om, hvilke produkter der egner sig bedst til at pleje dit nye fodtøj med. Så går du ikke helt galt i byen.

Sådan plejer du lædersko 

Glat skind må ligesom din egen hud ikke tørre ud - derfor skal du regelmæssigt smøre det med creme eller læderfedt (brug en blød børste eller en klud). Start med at rense skoene med en fugtig klud eller svamp og lad dem tørre. Smør dem så og afslut eventuelt med at polere dem efter med en blød klud eller børste, så du fjerner cremerester og får en flot, blank sko.

Sådan plejer du sko af ruskind eller nubuck

Rengør skoene med en rengøringsgummiblok og / eller en mild sæbeopløsning, som du masserer ind med en blød børste - skoene skal ikke gøres våde, kun lige fugtes. Tør dem af med en fugtig klud og lad dem tørre. Børst så ruskindet op med en ruskindsbørste. Efter endt rengøring og pleje imprægneres skoen / støvlen igen.

Sådan plejer du sko af lak 

Lak er skind, der er lakeret. Når du skal pleje det, så børst det fri for snavs og tør efter med et stykke vat eller en klud vredet op i lunkent vand.

Sådan plejer du sko af kunstlæder

Det er superlet at have med at gøre – det skal nemlig ikke imprægneres, og bliver det beskidt, kan du bare tørre det over med en fugtig klud. Voila!

Sådan plejer du sko af tekstil

Har du et par sneakers i stof? Så lad være med at smide dem i vaskemaskinen, med mindre der er tale om et absolut nødstilfælde – det forkorter nemlig dine yndlings-sneaks’ liv! Brug i stedet et renseprodukt til at rense dem med. Er de hvide, kan du genopfriske farven med Touch White. Husk også at imprægnere dem, så du undgå våde fødder.

Sådan plejer du gummisko

Jeps, gummistøvler skal også passes og plejes - naturgummiet kan nemlig godt blive hvidt og kedeligt af brug. Vask dem med rent vand – lad være med at bruge rengøringsmidler. Lad dem tørre af sig selv. Spray derefter med et plejemiddel til naturgummi og polér støvlen. Voila, du har smukke, blanke gummistøvler igen!

Boot buffer fra Hunter
© eshoes.dk

Boot buffer fra Hunter, 169 kroner hos eshoes.dk, som du kan købe lige her.

Opbevar skoene rigtigt

Hvis du bare sparker dem af i en bunke i entreen, holder de sig ikke pæne længe. Stil dem pænt og brug gerne skoposer og skoblokke til dine sko, når de ikke er i brug.

Gem dine sko væk

Hvis du har vinter- eller efterårssko, som bare står og fylder i din entré, så smør dem med et tyndt lag skocreme, put dem i en æske, hvor de kan stå på sålerne, og stil dem væk, til du skal bruge dem igen. Skocremen sørger for, at de har det godt i mellemtiden.

Lån aldrig dine sko ud til andre

Selv om din veninde synes, at dine stiletter passer perfekt til den kjole, hun skal have på i weekenden, så lån hende for guds skyld ikke dine sko! Ikke to par fødder er ens, og hun risikerer at ødelægge den pasform du har arbejdet så hårdt for at opnå.

Hjælp – skokrise!

Mine sko er gennemblødte

Hvis du er blevet fanget i en ordentlig regnbyge og ikke har fået imprægneret dine sko eller støvler godt nok, så skynd dig hjem, tag dit fodtøj af og lad dem liggetørre på siden i stuetemperatur i 24 timer, inden du tager dem i brug igen. Det er forbudt at hænge dem på radiatoren eller bruge en hårtørrer! Hvis du endelig vil fremskynde processen, så put avispapir i skoene.

Mine sko har fået saltrander

Du kan købe særlige produkter til at rense dine sko eller støvler igen, hvis salt og sjap har sat sine spor på dine yndlingssko. Men hvis uheldet er ude og du ikke ejer renseprodukter til dit fodtøj, kan du faktisk fjerne grimme saltrande på dine støvler med en smule lunken mælk. Brug en klud og dup forsigtigt. Lad støvlerne tørre helt, inden du hopper i dem igen.
Combi Cleaner fra Lloyd
© lloyd-shop.dk

Combi Cleaner fra Lloyd er en renseskum, som fjerner snavs og saltrande på fodtøj af læder, ruskind eller tekstil. Du kan bruge produktet både indvendigt og udvendigt på dine sko. 100 kroner på lloyd-shop.dk.

Matas sko deospray
© matas.dk

Mine sko lugter af sure tæer

Sko kan godt blive lidt sure... Heldigvis kan du bekæmpe den skrækkelige odour ved hjælp af en omgang sko-deo. Sko deospray fra Matas virker desinficerende og fjerner dårlig lugt. 35 kroner på matas.dk.

Mine lædersko har fået folder og rynker

Glat folderne ud igen med bagsiden af en ske, og behandl efter med skocreme eller læderfedt.

Der er kommet ridser i mine lak-sko

Hvis lakstiletterne har fået grimme ridser, kan du redde dem ved at finde en neglelak, der matcher skoens farve. Lap forsigtigt og lad tørre inden brug. Voilá!

Mine ruskindsstøvler ser kedelige ud

Er dine yndlings-ruskindsstøvler blevet kedelige og matte at se på? Hold støvlerne over en kasserolle med varmt vand, så de fanger dampen. Når ruskindet virker fugtigt, stiller du dem til tørre på et par aviser i stuetemperatur. Husk at børste dem pæne bagefter!

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.