© Scanpix

Sådan shopper du på eBay

Gå ikke glip af de seje kup, fordi du frygter at fare vild i eBay-junglen. Bare følg vores nemme trin-for-trin guide!

9. november 2011 af Stine Bødker Nielsen

Sådan shopper du på eBay

Find det rigtige site
Der findes flere forskellige versioner af eBay. Den internationale ebay.com er den største, men vær opmærksom på, at der lægges ekstra told på varer, der bliver sendt fra lande uden for EU.

Beregn told, skat og gebyrer med toldberegneren

I stedet kan du vælge en europæisk udgave af sitet til at shoppe fra. Den danske udgave af eBay hedder ebay.dk, men udvalget er større på siderne fra de store europæiske lande. Ebay.co.uk har for eksempel et stort udvalg og forsendelsen fra England til Danmark er forholdsvis billig - kan du søge på tysk, fransk eller andre europæiske sprog, er der også gode kup at gøre på de øvrige europæiske eBay-sites (bare skriv ebay og landekoden, for eksempel .de, .fr og du er fremme)

© woman.dk

Meld dig til
For at tilmelde dig skal du trykke på "register" i toppen af sitet. Udfyld din kontaktinfo, find på et bruger-ID og acceptér betingelserne. Du vil nu modtage en mail fra eBay med et link, så du kan aktivere din konto. 

Når du er færdig med registrering, dukker der en velkomstside frem. Her har du mulighed for at tilmelde dig Paypal. Paypal er en tjeneste, der kan gøre det nemmere og (endnu vigtigere) mere sikkert for dig at shoppe fra private sælgere. Når du er tilmeldt, skal du ikke give sælgerne dine konto- eller kortoplysninger. Og du kan betale med få klik, for du skal ikke taste dine oplysninger ind igen.

Trin 2: Søg på en vare

© woman.dkSøgning
Tast et eller flere søgeord i søgefeltet. Søgefeltet fungerer bedst, hvis du ved præcis, hvad du går efter, fordi du kan være helt specifik, når du søger. Er du for eksempel på udkig efter nogle bikerstøvler, kan du gøre din søgning mere præcis ved at skrive størrelse, farve, med eller uden nitter, spænder, i ruskind etc.

Er du mere ude på at kigge lidt og se, om du falder over noget flot, kan du i stedet vælge en kategori i venstre side - for eksempel Fashion - Women's clothing. Her kan du også søge efter forskellige mærker, farver og materialer.


Tjek varen
Der findes to typer annoncer på eBay. Private sælgere, der auktionerer brugte varer, og firmaer der sælger nye, ubrugte varer, som du kan få super billigt. Hos firmaerne er prisen godt nok ikke til forhandling, men en slå-til-nu-pris. Du kan sortere i de to typer sælgere i fanerne øverst.


Under billederne af de varer, der dukker op efter din søgning, står der en beskrivelse af varen, dens nuværende pris, og hvor mange bud, der er kommet indtil videre. Når du klikker dig ind på varen, kan du se, hvor lang tid, der er til, at auktionen slutter. Hvis der er et par dage til, vil der højst sandsynligt ikke være særlig mange bud, men i timerne op til auktionen slutter, begynder budene som regel at strømme ind. Du kan også se, hvor meget sælgeren forlanger i porto, om de sender til udlandet, om du kan returnere varen (hvis du handler hos et firma) og om de tager imod betaling med Paypal.

Når du har fundet noget, du kan lide, kan du tjekke, hvad prisen svarer til i danske kroner på valutaomregner.dk.

Trin 3: Tjek sælgerenHvis en sælger har fået 100% positiv feedback (eller tæt på), sender tingene hurtigt og yder god service, vil du se en lille guldmedalje under billedet af varen. Så er det en Top-rated seller. Du kan undersøge sælgerens feedback endnu mere ved at trykke på det tal, som står efter sælgerens navn. Her kan du se folks kommentarer til sælgeren. 

Samme sted finder du også linket Contact member, hvis du vil spørge sælgeren om noget. Du kan for eksempel spørge ind til nogle detaljer om varen, eller om de vil sende til Danmark, hvis du nu spørger pænt. Husk, at det altid betaler sig at være sød og høflig, når du skriver. 

Trin 4: Byd på varenInden du byder på en vare, kan du nøjes med at trykke på Add to watch list. Det betyder, at du kan holde øje med varen (og prisen) i dagene frem til den bliver solgt. Når det er ved at være op over, vil du få en mail om det fra eBay. 

Når du vil til at byde, taster du det beløb ind, som er det allerhøjeste beløb, du vil give for varen. Derefter byder eBay lidt ad gangen for dig. Hver gang nogen byder over dig, hæver den dit bud. Det vil altså sige, at du ikke nødvendigvis skal betale så meget, som du har budt. Hvis du bliver budt over, kan du eventuelt lave et højere maksimum. Når auktionen er slut, får du en mail fra eBay, som fortæller, om du vandt auktionen eller ej, og hvad du derefter kan gøre.
Vil du købe en buy-it-now-vare, er det bare at trykke på buy-it-now-knappen og betale - ganske som handlede du i en helt almindelig webshop.

Trin 5: Pas på kopier

 
© replicabagsales.com

Hvis du er på udkig efter designervarer, så vær opmærksom på, at du kan risikere at ende med en kopivare. Det er ikke ulovligt at købe en kopi, men kopierne er tit i dårlig kvalitet, og materialerne kan endda være sundhedsskadelige. Her er et par tips til at spotte dem:

  • Tjek sælgeren på Google. Hvis andre har haft dårlige erfaringer med produkter derfra, så har de som regel advaret andre om det på nettet.
  • Tjek mærkets egen hjemmeside. Her kan du tit finde info om, hvordan du spotter de falske varer.
  • Bed om sælgerens eget billede af varen - enhver kan lægge et prof billede ind fra mærkets hjemmeside.
  • Spørg om du kan få en kopi af kvitteringen. Den kan let scannes og mailes, og så har du en garanti for for varens ægthed.
  • Brug din sunde fornuft - hvis en pris lyder for god til at være sand, så er den det nok også.

 

Trin 6: Gode råd

 Orientér dig
Du kan få det største overblik i My eBay, som du finder i toppen af sitet. Her modtager du beskeder fra eBay og de andre medlemmer. Det er også her, du kan holde øje med de varer, som du byder på. Du kan se, om en auktion, du er med i, snart slutter, og om nogen har budt på en vare, som du selv har sat til salg. 

Pas på dig selv
Når først du er tilmeldt eBay og Paypal, behøver du aldrig sende dem dine kortoplysninger osv. igen. Så hvis du modtager mystiske mails, som beder dig om at sende dem dine info, skal du passe på ikke at blive narret. Det kan være spoofmails.  Hvis du skifter adresse, får nyt kreditkort eller lignende kan selv gå ind og ændre det i din profil. 

Shop uden for sæsonen
De bedste kup er især at finde, når du shopper uden for sæsonen. Køber du din efterårsjakke om foråret, er den helt sikkert billigere, end hvis du venter et halvt år. Så tænk over dine indkøb i god tid - det betaler sig!
God shoppelyst!Kup på eBay lige nu

Vi har selvfølgelig også fundet et par tilbud, så du kan komme igang med din eBay-shopping med det samme!


Klassisk pung fra Mulberry, som du kan have glæde af i mange år.
© woman.dk


Du kan spare mange penge på at købe dit dullegrej på eBay. En neglelak fra Essie - der koster 100 kr i Danmark - koster bare 44 kr inkl. porto på eBay.

© woman.dkBikerstøvler er super hotte lige nu. Her har vi fundet et par, som inkl. porto løber op i små 286 kr.En klassisk kappe i camel, mørkeblå eller sort er perfekt her i efteråret - og så koster den kun 380 kr. inkl. porto.