© woman.dk

Skab et personligt look med tilbehør

Sko, tasker og smykker sætter prikken over i'et og pifter dit look op - få fif til, hvordan du mestrer kunsten

12. oktober 2011 af Mette Andrea Boesgaard

Skab et personligt look med tilbehør


Du har sikkert hørt mantraet før, for det bliver gentaget igen og igen i artikler om mode: Tilbehør - accessories - er vejen frem! Enhver kan trække i en kjole eller i jeans og en top, det er jo bare et blankt kanvas - tilbehøret er det, der gør looket til DIT look. Det kan nemlig give helt enkelt basistøj et strejf af din stil - er du til rockede nitter, minimalistiske armbånd, bløde tørklæder eller ladylike diamanter? - det kan binde selv umage stykker tøj sammen ved at skabe en rød tråd i dit outfit, og så er det tilmed en fantastisk måde at opdatere din garderobe på: Du kan nemlig ganske billigt anskaffe dig sæsonens favorit-accessory og gøre sidste sæsons look supertrendy. 

Men hvordan er det lige, at du skaber et personligt look med tilbehør? Hvad skal du vælge? Og hvordan sikrer du dig, at du ikke ender med at ligne et overpyntet juletræ? Woman giver dig de gode råd.

Den korte guide til tilbehør

© woman.dk

HVAD ER TILBEHØR?
Der er en næsten uendelig liste af accessories, du kan bruge til at pifte dit tøj op - vi nævner i flæng: Tørklæder, sko, bælter, smykker, ure, briller, solbriller, tasker, hatte, handsker, neglelak, hårspænder og -bøjler. Ja, nogle vil sågar regne ting som mobiltelefonen og din pung til listen også, fordi de også siger noget om dig og din smag!

Med en sådan mangfoldighed af valgmuligheder, er der ikke noget at sige til, at visse modeeksperter mener, at du bør bruge mindst 25 % af dit tøjbudget på accessories! Uanset om du gør det eller ej, er det i hvert fald sikkert og vist, at du bør holde et vågent øje med dit tilbehør, for tit og ofte er ændringer i moden nemlig ikke i de store ting, men i detaljen: Pludselig dukker en ny facon på skoene op. Med et skal dit outfit pyntes med tørklæder, store, tunge halskæder eller ringe med ugler. Og mens det nogle gange er mest trendy et look med masser af tingeltangel, er minimalisme in andre gange.

© woman.dk

Hvis du har en god basisgarderobe, kan du altså gøre din garderobe toptrendy ene og alene ved at skifte tilbehør: Du kan få en ny farve eller et frækt print ind i garderoben, bare ved at vælge et smykke, et bælte eller et tørklæde i sæsonens hitfarve, og du kan skifte udtryk ved bare at gå fra et tøset armbånd til en lædersnor med nitter. Billigt og enkelt - og den bedste grund til altid at holde godt øje med dit tilbehør!

Uanset om du springer med på moden eller ej, er der nogle retningslinier, du gør klogt i at huske, når du vælger dine accessories - de kommer på de næste sider.

Bliv dus med din stil

© woman.dk

KEND DIN STIL
Start med at tage et kig på din garderobe og find ud af, hvad din stil er. Accessories kan selvfølgelig være en let og billig måde at skifte din stil ud for en dag, men hvis du skal på indkøb efter dyrere accessories - ægte smykker, sko, lækre lædertasker - gør du klogt i at holde dig til tilbehør, der passer med din overordnede stil, så du får mest muligt ud af dem. Og nu du alligevel står med hovedet inde i klædeskabet, så kig også på hvad de dominerende farver i din garderobe er - er du til masser af pangfarver? Eller er du mere til neutrale farver og minimalistisme? Det giver dig nemlig en praj om, hvilken farveskala, du skal holde dig indenfor.

LÆS MERE: Find din stil

Kend din krop

© woman.dk


FIND UD AF, HVAD DU VIL FREMHÆVE

Når du vælger et stykke tilbehør, vil beskuerens øjne automatisk tiltrækkes af det, så tænk nøje over, hvad på din krop du gerne vil fremhæve, og hvad du hellere vil skjule. Hvis du ikke er så glad for din talje, så gå i en stor bue udenom de ting, der trækker øjnene derned - iøjenfaldende bælter, lange halskæder og tørklæder, der slutter i den højde med mere. Vil du til gengæld gerne sætte fokus på dine øjne, så vælg accessories, der får beskuerens øjne til at se på dig i øjenhøjde som for eksempel øreringe.


SE PÅ DIN KROPSBYGNING
Når du har styr på stilen og hvilke punkter, du vil have i fokus, skal du finde ud af, hvad der rent faktisk passer til din kropsbygning. Start med at kigge på din knoglebygning der, hvor du vil sætte dit tilbehør. Har du massive håndled, kan du for eksempel sagtens bære et stort, dominerende ur eller et tungt armbånd, men det kommer let til at drukne dine håndled, hvis de er småbitte og fine - der gør et lille ur og tynde armbånd sig langt bedre. Har du brede skuldre, så vælg tungere halskæder, der balancerer skuldrene - smalle skuldre og små, fine kraveben matcher derimod bedre med mere delikate halskæder. Kig også på din hoftebredde, når du vælger bælte og dine ankler, når du vælger fodtøj og find ud af, hvad der giver balance til din krop. Du kan selvfølgelig godt bryde reglen og vælge grove smykker til fine knogler for at opnå et mere skævt, sært eller råt look, men vær forsigtig - det kommer let til at se ud som om tilbehøret kommer gående med dig og ikke omvendt.

Når du vælger øreringe, solbriller og hårpynt, skal du kigge på din ansigtsfacon. Her gælder det om, at du skal vælge tilbehør, der opvejer din ansigtsfacon. Har du for eksempel et rundt ansigt, så undgå runde øreringe og runde solbriller - de får dig bare til at se endnu mere rundhovedet ud! Vælg i stedet lange øreringe og brede solbriller, de får dit ansigt til at se mere aflangt ud.

LÆS MERE: Sådan finder du de perfekte øreringe

LÆS MERE: Vælg solbriller til din ansigtsfacon

Skab et fuldendt helhedsindtryk

© woman.dk

TÆNK PÅ DIT TØJ
Nu skal du trække i det outfit, du gerne vil vælge tilbehør til - dine accessories skal nemlig komplimentere dit outfit, og derfor skal du købe accessories efter dit tøj, ikke omvendt! Kig på hvordan dit tøj er skåret: Hvilket snit er tøjet? Hvad er der af detaljer på dit tøj? Hvad er tøjet lavet af? Og hvilken farve er det?

Snit og detaljer: Når du vælger tilbehør, så vær opmærksom på, at der ikke pludselig "sker" for meget i et område af dit outfit; det forvirrer øjet og giver et rodet indtryk. Har din kjole for eksempel en udskæring, der er pyntet med blonder, så undgå halskæder, der slutter lige over udskæringen - der er allerede noget, der tiltrækker øjet i det område. Sats i stedet på et par smukke øreringe eller et flot armbånd. Se også efter, at dit tilbehør balancerer med snittet på dit tøj - en top med en dyb v-udskæring bliver trukket endnu mere lang af en lang halskæde; vælg i stedet en kortere halskæde, der opbløder det dybe udskæring.

Stof: Kig også på det stof, dit tøj er lavet af. Matte stoffer bliver flot fremhævet af skinnende tilbehør og vice versa - har tøjet meget struktur bliver det smukkest suppleret af tilbehør med enkle linier. Tænk i kontraster, så det overordnede indtryk ikke bliver for overvældende.

Farver: Det siger sig selv, at det er en god ide at vælge accessories i farver, der passer til dit tøj. Men du har to muligheder, når du vælger accessories: Er du til det mere diskrete look, så vælg farver, der er tone i tone med de farver, dit tøj er - for eksempel en lidt lysere eller mørkere version af en farve, du allerede har på eller en farve med samme undertone (kold sølv til babyblåt, varm guld til orange). Vil du gerne have, at dine accessories skal stå mere frem, så vælg i stedet en farve, der er i den modsatte ende af farveskalaen (rødt får for eksempel blåt til at stå mere ud, men i den mere diskrete ende af farveskalaen kan du også med held kombinere guldsmykker med tøj i kolde farver).

LÆS MERE: Sådan sætter du farver sammen

Gode tilbehørs-tips

Til slut et par gode tilbehørs-tips:

  • Pas på med at overlæsse dit look - hvis du læsser på, ender du med at ligne et juletræ, og beskuerens øje kan slet ikke finde ro til at nyde skønheden af de enkelte detaljer. Resultatet bliver, at du ser rodet - ikke stilet - ud. Tænk også altid på, om du dynger for mange accessories på en enkelt del af kroppen - et par stykker er mere en rigeligt, hvis de skal komme til deres ret hver især.

 

© woman.dk

Brug tid og penge på dine accessories - det er investeringen værd! Led efter det, der er indbegrebet af din stil, og gem dine penge, til du finder noget, der er lige dig - de ting vil holde i lang tid.

 

  • Eksperimentér. Stil dig foran spejlet og prøv tingene af - måske bliver du overrasket over, at du sagtens kan bruge ting, du egentlig ikke troede var dig. Eller at du kan bruge ting sammen, du egentlig ikke havde forestillet dig og opnå et helt andet look.

 

  • Moden skifter hele tiden - også indenfor accessories. Kig billeder i blade og på nettet for inspiration - der er tips at hente i modeserier, billeder fra catwalken og billeder af stjernerne.

 

  • Gå kun i det, du har det godt med. Selvom moden siger store blomster i håret er in, så drop det, hvis du ikke føler dig godt tilpas med det - dit ultimative tilbehør til et lækkert look er altid selvtillid, og trækker du i noget, der slet ikke er dig, vil det skinne igennem.

Du vil (garanteret) også kunne lide