Smukt - men ikke særlig sundt...
Smukt - men ikke særlig sundt...© woman.dk

Vi får skader af højhælede sko

Høje hæle giver ryg, fod- og knæproblemer - men vi elsker dem alligevel

14. juni 2007 af Mette Andrea Boesgaard

Høje hæle er sexede - de giver en rank holdning, lækre stænger og får et ellers ordinært outfit til at se superglamourøst ud. Det er altså med god grund, at flere og flere danske kvinder trækker i stiletterne - to ud af tre danske kvinder går i hæle regelmæssigt, og hver fjerde går endda i dem flere gange om ugen eller dagligt, viser en undersøgelse.

Det er firmaet Compeed Style SOS (jeps, dem med plastrene!), der har spurgt 898 danske kvinder mellem 18 og 55 år om deres skovaner. Og undersøgelsen viser ikke bare, at vi har taget de højhælede til os - den dokumenterer også, at det bestemt ikke er omkostningsfrit at trække i de høje hæle. Det kan nemlig give alvorlige fod-, knæ- eller rygproblemer.

Mange lider allerede. Hver femte danske kvinde indrømmer at have ondt i knæ, ryg og/eller hoved, hver syvende er plaget af ligtorne og hård hud og hver 14. pines af knyster og hammertæer. Og så er ganske almindeligt ømme, trætte og varme fødder de høje hæles faste følgesvend for knap to ud af tre kvinder.

Men vi er tilsyneladende ligeglade med de høje hæles bivirkning. For selvom to ud af tre af kvinderne godt ved, at deres gener kan føre til alvorlige fod-, knæ- og rygproblemer, fortsætter de ikke desto mindre ufortrødent med at bruge dem, viser undersøgelsen. Og de kvinder, der før undersøgelsen ikke kendte til følgevirkningerne, lader sig heller ikke skræmme: Her vil syv ud af ti trodse den nye viden og fortsætte med at hive stiletterne ud af skabet!

Den vigtigste årsag til, at vi ignorerer stiletternes sundhedsskadelige bivirkninger er, at vi betragter højhælede sko som identitetsskabende. Syv ud af ti kvinder mener nemlig, at højhælede sko er med til at fortælle omverdenen, hvem de er. Og to ud af tre kvinder erklærer lige frem, at de ikke kan undvære højhælede sko i deres garderobe!

-
Jeg forstår godt, at de danske kvinder ikke vil give afkald på højhælede sko ? moden dikterer det jo, siger autoriseret fodterapeut Louiza Schneévoigt.

- Men vi kvinder er simpelthen ikke født til at gå på høje hæle. Det belaster foden ekstremt på grund af det store tryk på forfoden, indeklemte tæer i spidse snuder og en generelt unaturlig kropsholdning.

Læs mere fra samme kategori