Maskne, urenheder under mundbind
Oplever du urenheder under masken? Så er du ikke alene.© Getty Images

Tilbage med mundbindet – sådan undgår du at få uren hud under masken

Kom masknen til livs med disse 7 råd

17. december 2021 af Ida Storm Frøslev Hansen

Havde du også lige pakket mundbindet væk og var blevet vant til, at du igen kunne se dine medpassagerer i toget og de andre i storcentrets smil? Det blev en kort fornøjelse, for nu hedder morgenrutinen endnu engang: ‘Pung? Tjek. Nøgler? Tjek. Telefon? Tjek. Mundbind? Tjek!’

Mundbindet er selvfølgelig til for at passe på os, men en ting, det ikke passer på, er vores hud! Har du også oplevet at få uren hed under masken? Du er ikke alene. I denne artikel giver vi dig syv gode råd til, hvordan du undgår at få uren hud under mundbindet. 

Mundbind uren hud maskne
Vidste du, at urenheder under mundbindet kaldes maskne?© Getty Images

Hvad er maskne?

Hvis du føler, din hud har været lidt ekstra teenage-sur, siden du stiftede bekendtskab med det lille, blå stykke stof, der dækker mund og næse, er du bestemt ikke alene! Virkelig mange mennesker oplever at få det, der kaldes for maskne, efter mundbindet er blevet en del af vores hverdag. 

Selvom mundbindet passer på os og er nødvendigt, kan det føles ret ubehageligt at have på – du bliver varm under det, det kan føles lidt svært at ånde, og det gør det ikke ligefrem sjovt at have læbestift på. Derudover er masken altså ikke vores huds bedste homie. Masken gør, at markant flere får udbrud og urenheder omkring munden og kæben, og den slags urenheder kaldes maskne (maske + akne = maskne).

Maskne, uren hud, bumser, mundbind
Maske+akne=maskne© Getty Images

Hvorfor får du uren hud under masken? 

Der er særligt to grunde til, din hud kan slå ud under masken: 

  1. Fugt. Når vi har mundbind på, har vores “udånding” svært ved at komme ud fra mundbindet. Dermed sidder der en masse fugt fra vores ind- og udåndinger i masken. Dette øger talgproduktionen i huden, som er en olieret og lidt voks-agtig masse i huden, som vi helst ikke vil have for meget af. Derudover gør luftstrømmen og den dertil hørende temperaturstigning bag masken, at bakterier har lettere ved at holde en fest inde bag mundbindet, og dermed blive til bumser og urenheder. 
  2. Friktion. Har du nogensinde hørt det gamle husmor råd om, at det er en dårlig idé at røre ved din hud, hvis du vil undgå urenheder? Den er god nok. Hver gang vi rører vores ansigt med fingrene, en hue eller for den sags skyld et mundbind, bringer vi bakterier op i ansigtet, som egentlig ikke hører hjemme der. Enhver form for konstant friktion (en gnidning mellem din hud og mundbindet) gør, at bakterier kan blive gnubbet endnu længere ind i huden og porerne, og dermed give uren hud. 
Maskne, uren hud, bumser, maske, mundbind
Kendte du det gamle husmor-råd om ingen fingre i ansigtet?© Getty Images

De syv bedste råd mod uren hud under masken

  • Rens. Har du et godt renseprodukt derhjemme? Godt, for det skal i den grad svinges, hvis du vil undgå maskne. Det er vigtigt at afrense huden rigtig godt, inden mundbindet kommer på, og hvis du har mulighed for det, kan det faktisk også være en god idé at rense huden, efter du har haft mundbindet på. 
  • Mindre make-up. Måske et lidt irriterende råd, men hvis du har mulighed for at skrue ned for make-uppen under mundbindet, lover vi dig for, at din hud vil takke dig for det. Så pak lipglossen og læbestiften nederst i make-up-pungen. I skal nok ses igen, bare ikke lige de næste par uger (please sig, det bare bliver et par uger, ikke?)...
  • Vask dit mundbind. Hvis du har købt et af de genanvendelige slags, er det ret vigtigt, du rent faktisk husker at få det vasket. Ellers samler der sig ret meget nederen i sådan et mundbind. 
Maskne, uren hud, bumser, maske, mundbind
Maskne kan ikke fixes med make-up – faktisk tværtimod. © Getty Images

  • Opfrisk huden efter mundbindet. Hvis du ikke lige har mulighed for at rense din hud, efter du har haft maske på, kan du med fordel bruge en mist til lige at give din hud lidt fugt igen, efter du har haft mundet på. 
  • Brug et mundbind af silke, bambus eller bomuld. De der blå-stof mundbind, vi alle køber os fattige i, er faktisk ikke de bedste mundbind for din maskne. Din hud vil faktisk være ret taknemmelig, hvis du smider et par skejser efter et mundbind i enten silke, bambus eller bomuld, da din hud bedre kan ånde i det materiale.
  • Skru ned for olierne. Er du glad for at bruge olie på huden? Det kan vi godt forstå – det er virkelig lækkert! Hvis du vil masknen til livs, kan det dog være en idé at pakke din olie ned i bunden af tasken. Det er nemlig super vigtigt, at din hud kan ånde bedst muligt under masken, og det hjælper olie desværre ikke rigtig til. 
  • Husk, din hud ikke fortæller noget om din sundhed, din skønhed eller noget som andet. Det er bare hud, og nærmest alle kender til at have urenheder. Der er intet pinligt eller skamfuldt over det.
Maskne, uren hud, bumser, maske, mundbind
Du er værdig, vigtig og vidunderlig, ligemeget hvordan din hud ser ud.© Getty Images

Maskne er nederen, men ikke jordens undergang

Her på Woman-redaktionen kender vi alt til at bøvle med uren hud, tør hud, bumser, akne og alt derimellem, så vi ved, det kan være ekstremt hårdt, demotiverende og til tider føles skamfuldt. Dog er det vigtigt at huske på, at din hud ikke siger noget som helst om dit værd, din sundhed, din skønhed eller noget som helst andet. 

For os, der har uren hud, kan det virke som det eneste, andre mennesker ser, men tro os, når vi fortæller dig, at det er det ikke! Måske du selv er hyper opmærksom på din hud, fordi det fylder meget for dig, men langt de fleste mennesker ænser det knap nok. 

Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, du ikke gør noget forkert, hvis du har maskne. På mange måder er det her en skør tid, og derfor giver det god mening, at vores hud heller ikke altid kan følge med i mundbind på – mundbind af – mundbind på igen. 

Hvis du er meget plaget af uren hud, maskne eller andre hudproblemer, anbefaler vi dig at smutte en tur forbi en hudlæge, en dygtig dermatolog eller en god kosmetolog. 

Kilde: Dermaspace.dk, Matas.dk, Dermalogica.dk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide