Hun gik rundt med et smørret smil om munden hele dagen
Hun gik rundt med et smørret smil om munden hele dagen© Getty

Sådan får du flotte, hvide tænder

Vil du have et blændende hvidt Hollywood-smil? Så læs med her

11. august 2009 af Mette Andrea Boesgaard

Der er forskel på tænder - og desværre er vi ikke alle fra naturens hånd begavede med en perlerække af lige og skinnende hvide bisser. Men som hovedregel mener de kloge, at dine tænder kan blive lige så hvide som det hvide i dine øjne, hvis bare du holder dem sunde og rene.

Vil du have tips til de hvidest mulige tænder? Så læs med her!

  • Undgå mad der farver tænderne - soja, bær, kaffe, the og rødvin er blandt de allerværste syndere.


  • Hold dig også fra meget varme eller meget kolde drikke - de er farlige for tænderne, fordi de ændrer bissernes temperatur. Temperaturændringerne får tænderne til at udvide sig og trække sig sammen, og det giver mulighed for, at pletter kan trække ind i tanden. Syreholdig mad og drikke (som f.eks. cola) har samme effekt.

 

  • Kvit smøgerne - de giver nemlig gule tænder.

 

  • Børst tænder to gange om dagen, det holder tænderne smukke - og brug evt. en mild whitening tandpasta, hvis du har brug for lidt ekstra assistance til de hvide bisser.

 

  • Få renset tænder hos tandlægen med jævne mellemrum.

 

  • Undgå læbestift, der er ferskenfarvet eller har orange undertoner - de fremhæver det gule i dine tænder. Brug i stedet blommefarvet læbestift eller fashionable røde farver.

 

Står det helt sløjt til med smilet? Så kan du selvfølgelig også tage skrappere midler i brug. Der efterhånden masser af tandblegemidler på markedet - men lad tandlægen om at bruge dem! Tandblegemidler til hjemmebrug er i bedste fald spild af penge (i EU er reglerne for, hvad den slags ting må indeholde så skrappe, at de er stort set uden effekt), i værste fald farlige. Hvis du alligevel kaster dig ud i det, så lad i hvert fald tandlægen tjekke dine tænder først for at se for at se, om de kan holde til det.

Du kan også lade tandlægen blege dine tænder - det gør hun enten ved hjælp af kemi eller ved at dække dem med en fin porcelænsfacade. Men det koster selvfølgelig noget mere...