Ung kvinde med ansigtscreme
© iStock

Skal du virkelig begynde at bruge rynkecreme allerede i 20’erne?

Få svaret på, om du skal skynde dig ned i din lokale Matas og rydde hylderne for alt, der hedder anti-age

6. juli 2021 af Amalie Blixt

Har du også prøvet at gå ned i Matas og spørge ekspedienten, om hun kan anbefale dig en god dagcreme, hvorefter hun finder en creme med ordet anti-age frem? Som en kvinde i 20’erne kan du ikke lade være med at blive en liiille smule fornærmet, men er det egentlig ekspedienten, der er dybt inkompetent, eller er det bare dig, der skal tage en slapper og stole på hendes anbefaling?

Womans tidligere skønhedsredaktør, Maria Rothmar, giver dig her svaret, om det egentlig er nødvendigt eller gavnligt at begynde at bruge rynkecreme og anti-age produkter allerede i 20’erne.

Væn dig til kun at stole på ingredienslisten

Du har måske hørt myter som “Der er faktisk ingen forskel på rynkecremer og fugtighedscremer – kun prisen”, men en myte er jo sjældent en sandhed. Fugtighedscremer fugter din hud (surprise), mens rynkecremer indeholder flere typer af ingredienser, der arbejder nede i huden samtidig med at fugte.

Der er dog stor forskel på rynkecremer, og for at gennemskue forskellene skal du kigge på listen over ingredienser i stedet for på prisen, mærket eller indpakningen. En central årsag til, at din hud udvikler rynker, er, at huden begynder at nedbryde stofferne elastin og collagen i takt med, at du bliver ældre. Disse stoffer fungerer som en slags elastikker, der holder huden spændstig. Anti-age produkter kan blandt andet sinke den proces i huden, der nedbryder elastin og collagen, så rynkerne viser sig senere, end de ellers ville.

Gå efter ingredienser som:
  • A-vitamin (også kaldet retinol)
  • Peptider 
  • Hyaluronsyre 
  • Niacinamid 

Disse stoffer er først og fremmest anerkendte i kampen mod rynker, men de er faktisk også super sunde for alle typer hud – rynker eller ej og uanset alder! Så om du vil holde dine fremtidige rynker tilbage – eller bare tage dig godt af din hud her og nu, så er der en masse gode grunde til ikke at lade dig skræmme af ordet anti-age.

Der er delte meninger om, hvorvidt du kan bruge anti-age produkter til direkte at forebygge rynker, fordi det er umuligt at lave sammenlignende forsøg. Som 40-årig kan du ikke vide, om din hud ser ud, som den gør, fordi du aldrig har brugt rynkecreme – eller om den ville se sådan ud, selvom du havde brugt rynkecreme hver dag, siden du fyldte 20. Så hvorfor ikke begynde med rynkecremen allerede nu? Vær hellere på forkant med at holde din hud sund – i stedet for først at begynde at bekæmpe rynkerne, når de er der (og nej, botox er ikke den nemme udvej!).

Én ting, der helt sikkert hjælper på rynkerne

Maria Rothmars allerbedste råd til at forebygge rynker er at bruge solcreme. Altid. Solens stråler er faktisk ansvarlige for hele 80 procent af hudens ældning, mens kun 20 procent kommer på grund af kostvaner, forurening, gener og generel livsstil. Hver gang du bliver solskoldet, lægger du fundamentet til et sæt rynker, der først viser sig fem til ti år senere.

Vælg en dagcreme med solfaktor, og skru op for faktortallet (til faktor 15 eller derover), når det er sommer, eller du er på solferie.

Så skal du virkelig begynde at bruge rynkecreme allerede i 20’erne? Overraskende eller ej, så er svaret: Hvorfor ikke? Gå efter de rigtige ingredienser, fordi din hud vil elske dig for det NU – og husk solcremen, fordi din hud vil elske dig for det i fremtiden.

Vil du ikke risikere at gå glip af de nyeste sundhedstips?

Du vil (garanteret) også kunne lide