Kvinde med ansigtscreme
Har du mørke rande under øjnene? © iStock

Slip af med de mørke rande

Lider du af mørke rande under øjnene? Bare rolig – vi skal nok hjælpe!

20. juni 2018 af Rikke Hovn Poulsen

“Du ser godt nok træt ud.” Har du også prøvet at få den kommentar – selv om du indeni føler dig frisk? Så har det måske noget at gøre med de to mørke plamager, der af uvisse årsager har bestemt sig for at flytte permanent ind under dine øjne.

Men det skal være løgn – de må finde sig et andet sted at bo! Følg Womans guide og få skovlen under de sorte dræbersnegle under dine øjne, én gang for alle.

Hvorfor har jeg rande under øjnene?

Huden omkring dine øjne er tyndere end i resten af ansigtet, og uheldigvis løber der nogle meget vigtige blodkar i det område, der transporterer ilt frem og tilbage til hjernen. Hos nogle mennesker er blodkarrene meget tydelige – og hos andre kan de slet ikke ses.

Den dårlige nyhed er, at dine mørke rande kan ligge i generne. Hvis du har haft dem, siden du var barn, er der højst sandsynligt ikke så meget at gøre ved dem – så i stedet for at bruge en masse krudt på at få dem til at forsvinde, skal du hellere øve dig i at dække mørke rande med concealer.

Hvis de mørke rande derimod er blevet tydeligere med alderen, kan det have noget med din livsstil at gøre. Ting som stress, søvnmangel, fødevare-allergi, vitamin-mangel, rygning, druk, dårlig fordøjelse og for lidt motion (her er seks sjove måder at komme i form på) kan alle sætte sig som mørke rande under øjnene.

I sjældne tilfælde kan de sorte cirkler være tegn på, at der er noget alvorligt galt med din krop, for eksempel med nyrerne eller stofskiftet. Hvis du har mistanke i den retning, skal du selvfølgelig kontakte lægen.

Træt kvinde i seng
Mørke rande under øjnene kan skyldes stress, søvnmangel eller for lidt motion. © iStock

Fjern mørke rande under øjnene: Indefra

Der er en del ting, du kan gøre, hvis du fjerne dine mørke rande under øjnene. Her har vi samlet de ting, du kan gøre, for at fjerne dem indefra.

1) Søvn er vigtigt mod mørke rande

Du kender garanteret problemet: Når du ikke har sovet nok, bliver huden blegere at se på, og de mørke rande under øjnene træder tydeligere frem. Hvis du går i seng på samme tid hver aften, og sørger for at få mindst otte timers sammenhængende søvn, vil både øjne og ansigt se friskere ud.

2) Sæt gang i systemet

Forstoppelse og sjældne toiletbesøg får giftstoffer til at ophobe sig. Det viser sig ved uren hud, tendens til cellulitis og mørke rande under øjnene. Læg kosten om, så du får masser af fibre fra grøntsager og fuldkorn. Rør dig mindst 30 minutter dagligt: Motion er noget af det bedste til at få gang i fordøjelsen.

Kvinder på løbetur udenfor
Slip af med mørke rande under øjnene ved at motionere. © iStock

3) Få et allergi-tjek

Allergier har det med at sætte sig de underligste steder – for eksempel som hævede øjne eller mørke rande. Det er ret let at få testet, om der er noget, du ikke kan tåle: Bestil tid hos en hudlæge og få ham til at tage en allergi-test på dig.

Hvis du er typen, der tror på alternativ behandling, vil en kinesiolog eller en homøopat måske også kunne hjælpe dig med at finde ud af, hvad det er, du ikke kan tåle.

4) Drik masser af vand

Yes, vidundermidlet vand kan hjælpe på hvad som helst – også mørke rande under øjnene.

Kvinde drikker vand af glas
Det er altid vigtigt at drikke vand. © iStock

5) Hold op med at ryge

Smøgerne har en dårlig effekt på din blodgennemstrømning. Ikke alene kan det slå dig ihjel, men det har også en uheldig indflydelse på blodkarrene i øjen-området. Så må du selv om, hvilken begrundelse du helst vil bruge for at holde op med at ryge...

6) Spis mindre salt

For meget salt binder væske i kroppen, og det kan sætte sig på de mærkeligste steder, som for eksempel som hævelser under øjnene. Derudover har salt (ligesom rygning) en dårlig effekt på din blodgennemstrømning, hvilket kan få karrene under øjnene til at virke mere synlige.

Salt på et bord
Salt binder væske i kroppen. © iStock

Bekæmp mørke rande under øjnene: Udefra

Hvis de mørke rande under øjenene skyldes dine gener, kan det være svært at slippe af med dem – indefra. I stedet kan du prøve nogle af disse tricks mod mørke rande under øjnene.

1) Concealer mod mørke rande

Den enkleste løsning (men desværre nok også den mindst langtids-holdbare) er simpelthen at male randene over – og til det har du brug for en lysreflekterende concealer, der er et par toner lysere end din egen hudfarve.

Den skal også helst være lidt gullig i tonen, modsat den concealer, du normalt bruger til at dække urenheder med. Den gule farve neutraliserer nemlig de blå-lilla nuancer, mens den lidt mere pink concealer faktisk kan gøre randene endnu mere tydelige.

Kvinder med concealer
Du kan dække de mørke rande med concealer. © iStock

2) Nallerne væk

Hvis dine øjne klør, kan det være tegn på allergi, men det behøver det ikke at være. Lige meget hvilken grund du har til at gnide løs, skal du holde op – med det samme! Det irriterer huden og kan være med til at ødelægge de bittesmå blodkar under huden.

3) Køl øjnene ned

Læg dig på ryggen 10-15 minutter om dagen med kolde kamille the-poser eller agurkeskiver på øjenlågene. Det er ikke sikkert, at det kan få dine mørke rande til at gå væk – men det kan gøre resten af dine øjen-omgivelser betydeligt friskere at se på, hvilket gør randene mindre iøjnefaldende.

4) Brug en god øjencreme

En øjencreme, der er specielt beregnet til at gå i krig med de sorte cirkler, kan være en god investering. 

Øjencreme under øjnene
En god øjencreme kan mindske mørke rande under øjnene. © iStock

5) Lav en kartoffel-maske

Gode, gammeldags kartofler er fyldt med de enzymer, som mange kosmetik-mærker bruger formuer på at proppe ned i deres cremer. Heldigvis er det både nemt og billigt at lave din egen maske:

  • Mos en rå kartoffel – enten med en gaffel eller i en blender
  • Læg den kolde kartoffelmos ned i et stykke gazebind, og form den som et lille kompres
  • Læg dig på ryggen med kartoffel-bindet over øjnene i 15-20 minutter
  • Vask øjen-omgivelserne forsigtigt og brug en god øjen-creme

Hvis du vil pleje dig selv til endnu smukkere øjne, så læs vores guide til smukkere øjne her, og hvis du hellere vil snyde dig til store Bambi-øjne, så find ud af, hvordan du får store øjne her.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her

Læs mere fra samme kategori