Kvinde med piercinger i øret
Hvis du går med tanken om at få en piercing, så kan du med fordel læse med her.© Getty Images

11 ting, du skal vide, før du får en piercing

Det er ikke unormalt, at det klør og gør ondt

4. december 2018 af Simone Overgaard Aaberg

En piercing kan være et flot alternativ til de klassiske smykker som armbånd, ringe og halskæder. Måske du endda allerede har huller i ørerne, men gerne vil supplere med flere fine piercinger? Eller det kan være, at du tænker, at en piercing i navlen, næsen eller måske endda brystet kunne være en rigtig god idé? 

Uanset hvilken piercing, du har i tankerne, så er der en række ting, som er særdeles gode at vide om de fine kropsudsmykninger. Vi har derfor samlet 11 brugbare råd, som du kan læse mere om her:

1. Sørg for at vælge den rette piercer

Det er ikke helt lige meget, hvor du får lavet din piercing henne. Der kan nemlig være ret stor forskel på stedernes renlighed og sterilitet, hvilket er meget vigtigt, når der skal laves piercinger. Gå derfor ikke på kompromis – heller ikke selvom prisen er billigere det ene sted.

Er du usikker på stedets renhed og professionalisme, så vent hellere og spar de ekstra penge op, som du skal bruge for at få det lavet et ordentligt sted.  

2. Det koster det at få en piercing

Prisen på piercinger afhænger af, hvor på kroppen den skal sidde, og hvilken piercer du får den lavet hos. Undersøg markedet grundigt, inden du tager den endelige beslutning – der kan nemlig være ret stor forskel på priserne, og ofte kan der være en mindre god grund til, at nogle steder virkelig lyder billigt (som for eksempel at de halter på renligheden). 

Kvinde med næsepiercing
En næsepiercing kan være en fin og elegant udsmykning. © Pixabay

3. Det vil formentlig gøre ondt

... men modsat når du skal have en tatovering, så er smerten hurtigt overstået (i hvert fald i første omgang). Det tager nemlig relativt kort tid at få lavet hullet, hvor piercingen skal sidde, så selvom det ikke ligefrem kan siges at være en behagelig følelse, så kan du trøste dig med, at den ikke varer flere timer.

Du kan dog risikere, at piercingen gør ondt, mens såret heler – særligt hvis der går betændelse i. Det kan du læse mere om i punkt syv. 

4. Det er ikke unormalt at opleve kløe og væske efter

Hvis området omkring din piercing klør og væsker en smule i dagene efter, så kan du være helt rolig. Det er nemlig ganske normalt og er en del af den helingsproces, som din hud skal igennem efter at være blevet piercet. 

Du skal så vidt muligt lade være at pille unødvendigt i piercingen, da det øger risikoen for infektion. Giv den istedet tid til at hele. 

5. Du skal huske at rense din piercing

For ikke at forlænge kløen og væsken, så er det utrolig vigtigt, at du giver dig tid til at rense din piercing i det omfang, som din piercer har fortalt dig. Hvis ikke du sørger for at holde piercingen ren, så risikerer du, at der går infektion i og omkring den.

Du renser din piercing ved at bruge milde produkter som for eksempel en opløsning med klorhexidin (kan blandt andet købes på apoteket), en mild parfumefri sæbe eller saltvandsopløsning – og det skal gerne gøres flere gange dagligt. Du kan altid spørge din piercer om gode råd til pleje af din piercing. 

6. Du skal så vidt muligt undgå svømning et stykke tid efter

Hvis du tager en dukkert i havet eller svømmingpoolen lige efter, at du har fået lavet din piercing, så risikerer du, at den bliver ramt af bakterier, og det kan gøre, at der går infektion i den.

Alternativt kan du dække din piercing til med noget vandfast materiale – det kan i nogle tilfælde være nok til at holde bakterierne på afveje. 

7. Sådan får du infektion i din piercing til at forsvinde

Infektion i en piercing kan være ret generende, og det er ikke unormalt, at det klør og gør ondt, når du rører ved området. Hvis du oplever symptomer som rødme, varme og puds ved piercingen, så er det meget vel, fordi der er gået infektion i den.

Hvis det ikke hjælper at rense piercingen grundigt, så kan det være en god idé at gå til lægen. Han eller hun kan guide dig til, hvordan du kommer infektionen til livs og muligvis udskrive en recept på creme med antibiotika i.  

8. Vokser hullet efter en piercing sammen igen?

Lige når du får lavet din piercing, skal du være meget varsom med at tage selve smykket ud – det gælder særligt de første par måneder efter, du har fået den lavet. Har du smykket ude i lang tid ad gangen, så risikerer du nemlig, at hullet lukker sig sammen.  

9. Det skal du vide specielt om daith piercing (migræne piercing)

Hvis du lider af migræne, så er du måske stødt på den meget omtalte daith piercing, der nok efterhånden er mere kendt som en ‘migræne piercing’. Piercingen sidder i den inderste bruskfold af øret, og det er netop den placering, der efter sigende skulle gå ind og trykke de rigtige steder for at mindske migræne.

Hvis du får lavet en daith piercing, skal du være opmærksom på, at den kræver lidt mere pleje end et klassisk hul i øret. Placeringen af piercingen gør, at der hurtigere kan samle sig snavs rundt om den – af samme grund kan det også være lidt sværere at rense den.

Du kan se et eksempel på en daith piercing på billedet nedenunder (det er den lille ring med sten i). 

10. Det skal du vide specielt om navlepiercinger

Hvis du overvejer at få en navlepiercing, så har formen på din navle lidt at skulle have sagt. Nogle navler buler for eksempel ud på en bestemt måde, hvilket kan gøre det vanskeligere at placere navlepiercingen. Snak med din piercer om, hvad dine muligheder er for at blive piercet i navlen. 

11. Det skal du vide specielt om nipple piercing

Den her kan gøre ondt, så er du advaret! Som du måske allerede har bemærket, så er brystvorterne et ret følsomt område, så når en nål skal igennem den, kan du godt forvente, at du kommer til at bide tænderne sammen i fornægtelse af et lille skrig (det havde vi stensikkert gjort).

En anden ting, der er god at vide, hvis du skal have en nipple piercing, er, at den ikke har indflydelse på amning, når du får et barn. Men du skal selvfølgelig være opmærksom på eventuelle allergiske reaktioner som følge af smykkets materiale, og så er det bedst at undgå amning i helingsperioden, så såret ikke går op. 

Kilder: Netdoktor.dk, Thisisinsider.com

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.