Meryl Streep i The Devil Wears Prada
Fordomme om andre kvinder – har du (også) det?© Fox 2000 Pictures, Dune Entertainment, Major Studio Partners (financed by)

Hvorfor dømmer vi kvinder hinanden? Vi giver dig svaret

“Ej, prøv lige at se hende der” er vist en sætning, vi alle har sagt – eller hørt – før

30. august 2017 af Anne-Mette Søndergaard

En undersøgelse, lavet af blandt andet Oxford Universitet, viser, at kvinder er hårdere til at dømme hinanden end mænd er. Vi har i samarbejde med psykologen Maja Vain Gilbert, leder af UngTerapi, diskuteret, hvorfor vi kvinder er så hårde til at dømme hinanden – og os selv.  

Det handler om vægten

Når vi mennesker skal bedømme, om et andet menneske er attraktivt, viser denne undersøgelse, at noget af det vi kigger på først, er den andens krop – og hvis kvinden er overvægtig (set ud fra vores samfunds skønhedsidealer), så har vi en tendens til at synes, at hun er mindre lækker, end hvis hendes vægt havde været lavere.

Når det gjaldt job-interviews, viste undersøgelsen, at de kvindelige interviewere dømte begge køn ud fra deres kropsform, men at de kvindelige jobansøgere blev dømt langt hårdere end mændene.

Maja Vain Gilbert mener, at baggrunden for dette har dybe rødder i det generelle kvindesyn i vores samfund.

Et levn fra fortiden – Kvinden som trofæ

“Der har altid været status i kvinders ydre, da kvinden gennem historien er blevet objektificeret af sin mand. Som mandens trofæ, har hun været genstand for både kritik og beundring, mens det samme ikke gjaldt manden. Han er i stedet blevet dømt på klogskab, styrke og rigdom”, er Vain Gilbert ekspertvurdering på, hvorfor kvinders udseende ligger åben for kritik. Mandens status lå derimod til dels i, hvor smuk hans kone var.

I dag er det anderledes – og så alligevel ikke. “Kvinden skal på sin vis stadig være ‘et trofæ’, denne gang dog mere for sig selv. At hun ser godt ud er blevet et tegn på magt, styrke, position, og at hun i det hele taget har overskud til at pleje sig selv i en travl hverdag,” fastsætter Vain Gilbert. 

Vores egen hårdeste kritiker

Undersøgelsen fra Oxford og psykologen Maja Vain Gilbert bekræfter, at vi kvinder er hinandens hårdeste kritikere. Men når vi dømmer hinanden så hårdt, som vi gør, er det, fordi vi dømmer os selv endnu hårdere. 

Vi kan føle, at vi bliver målt og vejet på vores udseende, og det er hårdt og uretfærdigt, fordi det er ikke vores udseende, der bestemmer hvor gode vi er på for eksempel studiet, på arbejdet eller i vores forhold til andre mennesker.

“Dette er ikke noget, du kan bebrejde nogle bestemte, da det er en del af nogle større samfundsmekanismer,” afslutter Vain Gilbert. 

Men hvis du virkelig vil begynde at ændre samfundet, så begynd med dig selv. Har du eller en af dine veninder en tilbøjelighed til at dømme andre kvinder? Så husk, at alle kvinder er SÅ meget mere end deres udseende!

Kilder: Livescience.com, Shape.com

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.