Rihanna
Rihanna er en af de kendte kvinder, der har oplevet vold tæt på. © Cooper Neill / Getty Images

11 kendte kvinder, der åbent har fortalt om deres oplevelser med vold i hjemmet

Beyoncé forsøgte at blande sig i et af disse voldelige forhold

1. september 2023 af Henny Müller Dahl

Vold i hjemmet kan ramme alle – og vold er forfærdelig, uanset hvem den rammer. Volden er ikke altid fysisk, men kan forekomme på alle mulige måder. Den kan være vanskelig at tale om, og som offer kan det være enormt svært at bede om hjælp. 

I denne artikel har vi samlet 11 kendte kvinder, der åbent har fortalt om den vold, de har oplevet i hjemmet på forskellige tidspunkter i deres liv. For selvom du er kendt, kan du stadig have ar på sjælen. Når kendte taler åbent om voldelige forhold, kan det være med til at give andre i samme situation en stemme og være med til at mindske stigmatiseringen omkring vold i hjemmet. 

Læs om de 11 kendiskvinder herunder. 

1. Rihanna 

Mange kan uden tvivl huske den voldsomme episode tilbage i 2009, hvor Rihanna blev udsat for vold af sin daværende kæreste, Chris Brown. Forfærdelige billeder af Rihanna med mærker og sår i ansigtet gik verden rundt i dagene efter hændelsen, hvor Chris Brown forsøgte at skubbe Rihanna ud af sin bil. Han bankede hendes hoved mod passagervinduet og slog hende flere gange. Chris Browns voldelige adfærd fortsatte, da parret kom hjem samme aften, men Rihanna formåede at få sin assistent til at tilkalde politiet. 

Chris Brown blev arresteret, erkendte sig skyldig og fik senere sin dom. Han fik også forbud mod at nærme sig Rihanna, men tilholdet blev løftet efter to år, hvor de to begyndte at tale sammen igen. De droppede kontakten i 2013, og Rihanna har udtalt, at hun indså, hun ikke kunne ændre Chris Brown og besluttede at komme videre. 

2. Christina Aguilera 

Christina Aguilera er en anden sangerinde, som kender alt til vold i hjemmet. Hendes far udsatte hende nemlig for både fysisk og følelsesmæssig vold op gennem hendes barndom. Hun har fortalt, at rædslen i hjemmet ofte fik hende til at løbe op på sit værelse, hvor hun flygtede fra virkeligheden ved at lytte til soundtracket til filmen The Sound of Music. Christina Aguilera har også udtalt, at den største gave, hun fik i barndommen, var den dag, hvor hendes forældre gik fra hinanden, og at hendes liv blev meget bedre herefter. 

I løbet af sin sangkarriere har Christina Aguilera flere gange støttet adskillige organisationer, der hjælper ofre for vold i hjemmet. 

3. Reese Witherspoon 

Tilbage i 2018 fortalte Reese Witherspoon for første gang i et interview med Oprah Winfrey, at hun havde været i et voldeligt forhold, da hun var meget ung. Volden var især psykologisk og verbal, men Reese Witherspoon formåede til sidst at afslutte forholdet, selvom det var svært at bryde ud af. Den kendte producer og skuespillerinde har fortalt, at hun virkelig kæmpede med sit selvværd dengang, men at oplevelsen ændrede hele hendes person og gav hende modet til at stå op for sig selv. 

4. Mariah Carey 

Da hun var i starten af tyverne, blev Mariah Carey gift med Tommy Mottola, der var chef på et pladeselskab og tyve år ældre end hende. De to blev gift i 1993 og var sammen i fire år, men to årtier senere fortalte Mariah Carey åbent, at hendes eksmand havde udvist meget kontrollerende adfærd i løbet af deres forhold. Med sin magtfulde status forsøgte han at få Mariah Carey til at holde sig væk fra de fleste mennesker. Sangerinden har også udtalt, at hun troede, hun aldrig ville komme ud af forholdet, og at hun følte sig som en fange. 

5. Amy Schumer 

I 2021 fortalte Amy Schumer i podcasten This Is Pod, som Paris Hilton står bag, at hun tidligere har været i et voldeligt forhold. Hendes kæreste, som var fotograf, udsatte hende for både nedladende adfærd og dediceret fare. Han jagtede hende blandt andet med en kniv og låste hende også inde i et rum. I podcasten fortalte Amy Schumer også om en episode, hvor hun var i bad, da hendes kæreste åbnede bruseforhænget og tissede på hende, mens han grinte af hende i situationen. Volden i forholdet udviklede sig fra mere diskrete til mere faretruende episoder. 

6. Tina Turner 

Den verdenskendte Tina Turner, som døde i maj 2023, åbnede allerede tilbage i 1981 op omkring det voldelige forhold, hun befandt sig i i hele 16 år. Tina Turner blev gift med Ike Turner i 1962, og parret blev skilt i 1978 – men Tina Turner har udtalt, at hun kun sagde “ja”, fordi hun var bange for, hvad der ellers ville ske. I 1976, to år inden den endelige skilsmisse, flygtede hun fra ham. 

I løbet af forholdet levede Tina Turner et isoleret liv, og gennem alle årene blev hun jævnligt udsat for fysisk vold. Sagde hun fra overfor sin mand, endte det med et blåt øje, en brækket næse eller en flækket læbe. Selvom utallige mærker ofte kunne ses på hendes ansigt, havde Tina Turner svært ved at gøre noget ved situationen – og det er forståeligt nok, for utallige undersøgelser viser, hvor svært det er bryde ud af en voldelig relation.  

7. Halle Berry 

Når det kommer til vold i hjemmet, er det vigtigt at påpege, at den også kan påvirke dem, der ikke direkte udsættes for den. Det er tilfældet for Halle Berry, der voksede op i et hjem, hvor hendes far i årevis var voldelig mod hendes mor. 

At opleve dette i barndommen har sat spor i Halle Berry, som senere har kæmpet med sit selvværd og som selv har haft tendens til at vælge dårlige partnere. Hun har udtalt, at så snart hun mistænker, at en partner kunne finde på at være voldelig, er hun ude af døren. Alligevel har hun også selv mærket volden på egen krop. I 1996 blev hun slået så hårdt i ansigtet af en kæreste, at hendes trommehinder i ørerne blev beskadiget. I dag er Halle Berry en aktiv fortaler for forebyggelse af vold i hjemmet. 

8. Charlize Theron 

Også Charlize Theron har oplevet en barndom fyldt med vold. Skuespilleren, der blandt andet har medvirket i film som Bombshell, Atomic Blonde, Mad Max: Fury Road, Snow White and the Huntsman og flere Fast and Furious-film, er opvokset i Sydafrika, hvor hendes far havde alkoholproblemer og var voldelig. 

Charlize Theron var ofte vidne til vold i hjemmet, og det hele sluttede brat, da hendes far en aften kom fuld hjem og begyndte at skyde i hjemmet. Charlize Therons mor skød tilbage i selvforsvar og drabte faren. Charlize Theron har udtalt, at hvis hun havde mulighed for at ændre fortiden, havde hun tvunget sine forældre til at blive skilt. I dag er hun en såkaldt Messenger of Peace for Forenede Nationer – en titel, der gives til personer, der hjælper organisationen med deres verdensomspændende fredsarbejde. 

9. Pamela Anderson 

I begyndelsen af 2022 havde serien Pam and Tommy premiere på Disney+. Serien handlede om det turbulente forhold mellem Pamela Anderson og Tommy Lee, trommespilleren i heavy metal-bandet Mötley Crue. I 1998 blev Tommy Lee idømt seks måneders fængsel for at have sparket Pamela Anderson under et skænderi, mens hun bar deres søn i armene. 

På trods af deres historik har Pamela Anderson udtalt, at Tommy Lee var hendes livs kærlighed. De to fortsatte med at være i et on/off-forhold med hinanden i 12 år, inden de for alvor afsluttede forholdet i 2010. 

10. Whitney Houston 

Gennem 15 år var Whitney Houston gift med musikeren Bobby Brown, og de to havde et turbulent liv fyldt med stoffer. I 2003 fik Bobby Brown en dom, efter han havde været voldelig mod Whitney Houston. Bobby Brown insisterer på, at han aldrig har været voldelig med vilje, men at han en aften kom op at slås med Whitney Houstons narkohandler, og at hun ved et uheld stod i vejen og blev ramt. Inden sin død i 2012 udtalte Whitney Houston, at det var hende selv, der var den voldelige i forholdet. 

11. Kelly Rowland 

Kelly Rowland, der op igennem 90'erne var en del af gruppen Destiny's Child sammen med blandt andre Beyoncé, har også været i et forhold med fysisk vold. Et forhold, der nedbrød hende som menneske og førte til, at hun isolerede sig fra omverdenen. I sin sang Dirty Laundry italesætter Kelly Rowland sine oplevelser, og samtidig kommer hun ind på, hvor svært hun havde det med at se sin gode veninde Beyoncé få en succesfuld solokarriere, mens hun selv ramte bunden. Den voldelige ekskæreste forsøgte også at ødelægge Kelly Rowlands venskab med Beyoncé og forholdet til familien. 

Beyoncé forsøgte at få Kelly Rowland til at forlade den voldelige eks, men han ville ikke lade hende afslutte forholdet. I sangen Dirty Laundry synger Kelly Rowland også ordene: “He turned me against my sister... I missed ya”, som refererer til venskabet med Beyoncé. De to sangerinder er igen tætte veninder i dag.