Er du en pleaser?
Er du en pleaser overfor andre? © Getty Images

6 gode råd til, hvordan du undgår at gå på kompromis med dig selv, hvis du er en pleaser

Er du kommet ind i en rutine, hvor du sætter andres behov før dine egne? Så er det måske et tegn på, at du er en pleaser

17. august 2022 af Ida Hagsholm Jonassen

Det kan være utrolig hårdt og drænende at tilsidesætte egne behov for andres, også selvom du gør det i god mening – og det helt sikkert bliver taget imod med kyshånd af din omgangskreds. 

Det er en følelse, mange helt sikkert kan genkende, så du skal ikke føle dig alene, hvis du oplever, at du selv er dét, der ofte kaldes for en pleaser. 

Her kan du læse, hvad det vil sige at være en pleaser samt seks råd, du kan følge, hvis du er en pleaser, så du undgår at gå på kompromis med dig selv. 

Hvad betyder det at være en pleaser

At være en pleaser eller at please andre betyder, at du sætter andres behov, ønsker og drømme før dine egne. 

En pleaser kan også beskrives som en hjælper. En person med pleaser-adfærd er nemlig meget hjælpsom overfor andre. Faktisk så hjælpsom og pligtopfyldende, at personen undertrykker sine egne behov. 

Du kan have pleaser-adfærd i mange forskellige grader, og måske er du slet ikke klar over, at du helt automatisk kommer til at gå på kompromis med dine egne lyster for at gøre andre glade. 

Det er vigtigt at huske, at det er en helt fantastisk egenskab at være rummelig og hjælpsom overfor andre mennesker, og det skal du bare blive ved med. Dog må det ikke tage overhånd, så du kommer til at tilsidesætte dine egne behov for at fokusere på andres. 

Men hvordan kan du så mindske din pleaser-adfærd? Det kan du læse mere om her. 

Gode råd til at undgå at være en pleaser
Har du tegn på at være en pleaser?© Getty Images

1. Lær at sige nej 

Kommer du ofte til at sige ja til lidt for mange timer og opgaver på dit arbejde, fordi du ikke vil skuffe din chef? Siger du ja til at hjælpe din veninde med at flytte, selvom du er midt i en stressende eksamensperiode? Eller ja til noget helt tredje, som du egentlig ikke helt har lyst og overskud til?

Så kommer du måske til at gå for meget på kompromis med dig selv for at tilfredsstille andre. Hvis du er vant til at sige ja til alt, du bliver spurgt om, også selvom du egentlig ikke gider, kan det føles meget grænseoverskridende og endda ubehageligt at sige nej. 

Men du skal ikke få dårlig samvittighed over at sige nej, for det er helt okay at sige fra – det er faktisk endda sundt for dit mentale helbred; også selvom det er svært. 

2. Sæt dine egne behov forrest

Nogle gange kan det være utrolig let at give en hjælpende hånd til én, som rækker ud efter den, men meget sværere at hjælpe sig selv. 

Det er fantastisk, at du vil hjælpe dem, du holder af og sørge for, at de har det godt. Men husk på, at det er lige så vigtigt, at du hjælper dig selv til at få det godt. 

Fokusér på at dække dine egne behov, inden du hjælper andre med at dække deres. Hvis du prioriterer dig selv først, så vil du opleve, at du får mere overskud til at hjælpe andre på en måde, hvor du også selv har det godt. 

Sådan undgår du at være en pleaser
Gode råd til at skære ned på din pleaser-adfærd. © Getty Images

3. Det tager tid at vænne sig af med en pleaser-adfærd

Måske ved du allerede, at du har en tendens til at please andre, men du tænker ‘sådan er jeg nok bare som person’. Den tanke skal du vænne dig af med, for bare fordi du lige nu har pleaser-adfærd, kan du stadig arbejde på den måde, du omgås med andre, så du ikke går på kompromis med dig selv. 

Og selvom det kan virke svært og uoverskueligt, så er ethvert skridt på vejen med til at hjælpe dig godt på vej. 

Det er en lang proces, så du skal ikke blive skuffet eller ked af det, hvis det går langsomt. Du er nemlig allerede godt på vej, hvis du har lyst og mod på at arbejde med din pleaser-adfærd – så godt gået!  

4. Vær ikke bange for konflikter

Mange kan føle ubehag ved konflikter i en sådan grad, at de hellere vil gå på kompromis med deres egne meninger for at undgå at ende ud i en konflikt. 

Og ja, konflikter kan give en knude i maven, for det er aldrig rart at være uenig eller uvenner med andre. Men det betyder ikke, at du gang på gang skal give den anden ret og give efter for dine egne meninger for at undgå en konflikt. 

Øv dig selv på at stå ved dine meninger, så I sammen kan finde en mellemvej, fremfor at du altid giver dig. 

Husk, at konflikter er en helt almindelig del af livet, og det er ikke noget, du skal være bange for, også selvom det kan føles ubehageligt. 

Sådan slipper du af med din pleaser-adfærd
Elsk dig selv for du er vidunderlig. © Getty Images

5. Vær en pleaser overfor dig selv

Du er mega god til at give kærlighed til andre og bliv ved med det, for det er skønt både at give og modtage kærlighed fra andre. 

Men husk også på, at kærlighed til dig selv er mindst lige så vigtig, som den kærlighed du giver til andre. 

Prøv at gøre noget som gør dig glad hver dag, og øv dig på at sige nej til ting, du ikke har lyst til, for så vil du nemlig opleve, at du bliver gladere for dig selv.

Så selvom det er vidunderligt, at du ønsker at gøre dine nærmeste glade, så må du ikke glemme dig selv, for det er vigtigt, at du også føler dig glad og tilpas. 

6. Frygt ikke at blive forladt

En af de største grunde til, at det er svært at ændre på din adfærd, hvis du er en pleaser, er en frygt for at blive valgt fra. 

Men den frygt skal du glemme, for du er helt fantastisk, også når du prioriterer dig selv først. Og dine venner vil holde af dig, lige som du er. 

Din glade energi og dit positive selvværd vil kunne mærkes af din omgangskreds og vil kun gøre dig endnu mere skøn at være sammen med.