En kvinde sidder i toget med høretelefoner i.
Har du nogensinde følt dig krænket eller forskelsbehandlet? © Getty Images

Sig fra! Her er 3 vigtige og brugbare råd til at tackle diskrimination

Har du nogensinde oplevet at blive krænket eller forskelsbehandlet i byen?

23. november 2019 af Freyja S. Anderberg

Har du nogensinde oplevet, at der var nogen, der overskred din grænse eller forskelsbehandlede dig eller en af dine venner i byen? Eller bare helt generelt i offentligheden? Sagde du fra? Eller sagde dine venner fra for dig?

Diskrimination er mange ting

Diskrimination i nattelivet sker alt for tit, og ofte bliver der ikke sagt fra. Vi er nok mange der kan genkende grænseoverskridende og krænkende oplevelser fra en bytur eller flere. 

Diskriminiation bliver defineret som forskelsbehandling af et andet menneske på grund af fordomme om vedkommende, og det kan foregår på mange forskellige måder. 

Det kan være, at du har oplevet, at der var en mand, som tog dig på numsen helt uopfordret og stik imod din vilje. Det kan også være, at du eller en veninde er blevet nægtet adgang på et diskotek af diskriminerende årsager, så du tydeligt følte dig forskelsbehandlet. Måske har du oplevet at fremmede dømte dig på baggrund af dit udseende eller dit køn eller talte grimt til dig “bare fordi”? 

En mand gramser på en kvinde i byen.
Har du også oplevet, at mænd har overskredet din grænse i byen?© Getty Images

Womans læsere oplever diskrimination

Vores læsere fortæller også om deres oplevelser med diskrimination. En kvinde fik en lussing af en mand, der efterfølgende IKKE blev smidt ud af baren, fordi han kendte dørmanden. Og en anden kvinde fortæller, at hun aldrig har oplevet en bytur, hvor hun ikke er blevet befamlet mod hendes vilje. En tredje har utallige gange oplevet, at mænd har klasket hende i numsen på gaden, og en fjerde fortæller, at hun har oplevet at blive afvist på et diskotek, som den eneste i venindegruppen, fordi hun var for tyk. 

Det er uacceptabelt, og der er ingen, der skal finde sig i det. Og det er ærgerligt, at vi er mange kvinder, som ikke får sagt fra, når vi føler os diskriminerede. Det vil vi rigtig gerne gøre noget ved!

Vi har et fælles ansvar

Det kan være svært at gøre noget ved problemet alene, især som ene kvinde. Og du kan måske være nervøs for at sige fra, hvis din krænker er dig fysisk overlegen. Derfor er det så vigtigt, at vi står sammen og påtager os det fælles ansvar, vi alle har for at sige fra over for diskrimination i alle dets former – både når det sker for os selv, og dem vi er sammen med, men også når det sker for andre. 

Sådan skal vi reagere på diskrimination

Københavns Kommune har opstillet en række gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, hvis du føler dig krænket eller forskelsbehandlet. 

1. Sig fra

Først og fremmest er det vigtigt, at vi siger fra. For manglen på protest kan føles, som om vi bare accepterer at blive uretfærdigt behandlet. Det er også en god ide at bidrage med din stemme, når andre bliver diskrimineret.

2. Søg hjælp

Du skal ikke nødvendigvis tage kampen op alene. Især ikke hvis du føler dig intimideret, utryg og underlegen. Søg i stedet hjælp hos personalet eller hos politiet – det kan være en stor hjælp, når du skal konfrontere din krænker.

3. Anmeld det 

Diskrimination er forskelsbehandling af mennesker på grund af deres køn, alder, race, religion, sexuel overbevisning, social baggrund eller politisk overbevisning, og det er altså ulovligt. 

Så du gør ret i at anmelde det til politiet hvis du selv oplever det, eller hvis du er vidne til det. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.