Glad kvinde
Det er slut med at undskylde for andres dårlige opførsel.© Getty Images

14 ting, du skal stoppe med at sige undskyld for

Du skal aldrig undskylde for at vise følelser!

12. maj 2021 af Ida Storm Frøslev Hansen

Som mennesker laver vi alle fejl engang imellem, og det er vildt stærkt og sejt at kunne undskylde for vores fejl. Men er du en af dem, der nogle gange undskylder lidt for meget? Og for ting, du egentlig ikke burde undskylde for?

Det fortjener du langt fra, og derfor synes vi, at vi skal lave en aftale om, at fra nu af stopper vi med at undskylde for ting, vi faktisk ikke behøver undskylde for. Det er udmattende og ofte en stille påmindelse om, at vi ikke er gode nok. Og hey, vi er i den grad gode nok, og endda mere til! 

Vi har her samlet 14 ting, som vi vil øve os i at stoppe med at undskylde for. 

1. At sige nej til ting, du ikke har lyst til. Både aftaler, arrangementer og alt derimellem er ikke livsnødvendigt, og det er altid okay at blive hjemme fra ting, der giver dig ondt i maven eller mindre energi – eller fra ting, du simpelthen bare ikke kan overskue.

2. At sætte grænser. Det er altid okay at sige “nej tak”, “det har jeg ikke lyst til” og “det går udover mine grænser”. Du er ikke sat i verden for at please andre!

3. At vise følelser. Det er vildt vigtigt at acceptere, at du har det, som du har det, og at du er okay, præcis som du er – altid. Uanset hvad du føler.

4. At spise og drikke det, du har lyst til. Livet er simpelthen for kort til ikke at køre forbi McDonalds efter den McFlurry, ikke at drikke den iskolde Pepsi Max, der står i køleren eller at lade være med at tage anden portion, fordi du tænker over, hvad folk tænker. Ligesom ingen skal bestemme, om du spiser vegansk eller ikke drikker alkohol. Nix! Den tid er ovre, og du skal aldrig nogensinde undskylde for at spise og drikke. 

5. At lave ingentig. Hey, vi har alle sammen brug for at have nogle rolige off-dage, hvor vi ser alle de bedste realityprogrammer, spiser toasts og har telefonen på fly-tilstand. Vores værdi opgøres ikke i vores produktivitet!

6. At svare langsomt på beskeder. Når vi tænker over det, er det jo faktisk helt vildt, at vores telefon får os til at føle, vi skal være tilgængelige hele tiden. Det er ikke sandheden, og der er ingen, der ikke kan vente på svar på en Messenger-besked eller en Snapchat, og vi behøves ikke undskylde for, at vi har et liv udenfor vores telefon. 

7. At have det tøj på, du har lyst til. Crop tops, 80'er-tøj, stiletter, bare tæer, skinny jeans, oversize t-shirts, gennemsigtige bluser: Vi bestemmer! Vores krop, vores valg og vores liv, som vi skal leve præcis på den måde, vi har lyst til. 

8. At stille spørgsmål. “Undskyld, må jeg stille et spørgsmål?”, ja, vi må, og vi behøves aldrig nogensinde undskylde for det! 

9. At skifte mening. Vi kan alle blive klogere, og derfor er der aldrig noget skamfuldt i at skifte mening – derfor behøves vi på ingen tænkelig måde undskylde for det. 

10. At have travlt. Nogle gange ville vi alle ønske, at der var mere end 24 timer i døgnet – dog behøves du aldrig undskylde for at have perioder, hvor det er svært at få alle ender til at mødes. 

11. Ikke at leve op til andres forventninger. Vi lever alle vores liv på vores egen unikke måde, og måske er det ikke altid, at alle er enige i den måde, vi vælger at leve vores liv på. Måske har de andre forventninger til os, men det er altså deres problem og ikke vores. Vi lever vores liv på den måde, der giver mening for os, og det skal vi aldrig undskylde for. 

12. At have brug for at være alene. Alle mennesker har brug for et frirum, og det betyder ikke, at vi ikke elsker vores familie, veninder eller kæreste. 

13. For andre menneskers opførsel. Det gælder både, når kæresten kommer til at drikke sig lidt for fuld til familiefesten, vores veninde svarer kassemedarbejderen hårdt igen, eller vores kollega kommer for sent til et møde. Vi kan ikke kontrollere andre menneskers liv, og det er derfor heller ikke vores job at undskylde for dem.

14. At elske dig selv. Vi har alle fortjent at elske os selv, og vi skal aldrig nogensinde undskylde for at prioritere os selv højest. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.