Frida Kahlo tegninger
Fridah Kahlos ansigt kan findes stortset alle steder.© Instagram: @Studioanke

7 ting, du skal vide om Frida Kahlo

Hendes historie er lige så kraftfuld som hendes kunst

14. maj 2020 af Helene Desirée Jørgensen

Feministisk ikon, politisk aktivist og betegnet som en af Mexicos største kunstnere. Vi taler selvfølgelig om Frida Kahlo. Hendes historie er lige så kraftfuld som hendes personlige og ekspressionistiske malerier, og hun har inspireret alt fra kunstnere til kvinderettighedsbevægelser og LGBT-samfundet med sit brillante arbejde, der afspejlede hendes livslange udfordringer og lidelser. 

Men hvad ved vi egentlig om denne powerwoman? Vi har samlet syv facts, så du kan lære kvinden bag ikonet Frida Kahlo at kende. 

1. Frida Kahlo havde ikke en let start på livet 

Frida Kahlo blev født i 1907 i Mexico. De var en søskendeflok på fire søstre. Hendes mor var mexicaner, og hendes far var en tysk immigrant, der arbejdede som fotograf. Da hun var seks år fik hun sygdommen Polio, hvilket medførte at hendes ene ben var længere og tyndere end det andet, så hun måtte halte resten af livet. Det stoppede dog ikke Frida i at komme i skole og udforske sin kreativitet. 

2. En ulykke startede Frida Kahlos karriere som kunster

I en alder af 18 år kom Frida Kahlo ud for en alvorlig ulykke, da skolebussen, som hun kørte i, kolliderede med en anden bil. Det endte ud i, at hun måtte ligge på hospitalet i tre måneder. Derfor gav hendes forældre hende et kanvas og malerudstyr, så hun kunne bruge tiden på at male. 

3. Frida Kahlo blev gift med en 20 år ældre mand

Da Frida var 22 år, blev hun gift med den mexikanske kunstner Diego Rivera, og deres forhold var langt fra problemfrit. De havde begge affærer, og Diego var endda sammen med Fridas egen lillesøster. Parret blev skilt, men blev gift igen året efter. Det turbulente forhold var inspiration for mange af Frida Kahlos malerier. 

4. Frida Kahlo malede rå oplevelser forbundet med at være kvinde

Mange af Frida Kahlos malerier indeholder symboler af rå og virkelige oplevelser, som kvinder kan komme ud for. Da hun selv, på grund af den tragiske ulykke, ikke kunne få børn, malede hun billeder med symboler på abort, fødsel og amning, som alle var emner, der dengang var tabubelagte. 

5. Frida Kahlo var politisk aktiv

Frida Kahlo var politisk aktiv i størstedelen af sit liv. I 20'erne var hun medlem af Det Kommunistiske parti og forsatte med at dedikere sig selv til det mexikanske folk resten af sit liv. Selvom Frida Kahlo blev født i 1907, valgte hun at ændre sit fødselsår til at være 1910, da hun ønskede at blive associeret med den Mexikanske Revolution, der startede samme år.  

6. Hun blev især kendt for sine selvportrætter 

Ud af de 143 malerier som Frida Kahlo nåede at male i hendes tid, er 55 af dem selvportrætter. Disse malerier giver os muligheden for at se verden gennem Fridas øjne og forstå hendes fysiske og psykiske tilstand, der fulgte med hendes ægteskab, og den kroniske smerte, hun måtte leve med. For eksempel: Portrættet Den brudte søjle bruger symbolisme til at vise, at selvom hendes krop er ødelagt indeni, nægter hun at fremstå som et offer for omverdenen. 

Frida Kahlo sagde: “Jeg maler mig selv, fordi jeg oftest er alene, og jeg er det emne, jeg kender bedst til”. 

7. Frida Kahlo var et queer-ikon 

Trods hendes ægteskab, havde Frida Kahlo mange forhold til både mænd og kvinder og var altid åben omkring sin biseksualitet. Dét og at hun gik imod normen og satte fokus på de kønsstereotyper, der fandtes i den tid, gør hende til et queer-ikon, som er en person, der er højt beundret og respekteret af LGBT-samfundet. 

Blandt andet røg hun, gik til boksning og klæde sig i klassisk mandetøj til familieportrætter, mens hendes mor og søstre havde kjole på.

Frida Kahlo nægtede at fjerne sine 'maskuline træk' som monobryn og milde overskæg. Faktisk gjorde hun meget ud af, at disse træk stod frem i alle hendes selvportrætter. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.