Hænder på en skrivemaskine, Tove Ditlevsen
Bliv meget klogere på Tove Ditlevsen her. © Getty Images

Tove Ditlevsen: Bliv klogere på den danske forfatters liv og forfatterskab

Tove Ditlevsen levede et turbulent liv

13. juli 2023 af Henny Müller Dahl

Tove Ditlevsen er en af Danmarks kendteste forfattere. Hendes liv var turbulent, men gennem sin forfatterskab og sin ærlige stemme efterlod hun et stort aftryk på den litterære scene her i landet. 

Gennem hele sin karriere tog Tove Ditlevsen læserne med på en dybt personlig rejse gennem de inderste afkroge af sin sjæl. Hun skrev om alt fra barndommens gader til de svære dele af ægteskabet – og ikke mindst om sin kamp mod misbrug og afhængighed. I sine bøger og digte udforskede hun flere af de komplekse følelser, der berører mange af os mennesker. Tove Ditlevsens litteratur er med andre ord en ærlig og rå fortælling om livets op- og nedture, og hendes unikke evne til at formidle sine inderste tanker og følelser gør hende til en af Danmarks mest ikoniske forfattere.

I denne artikel dykker vi ned i Tove Ditlevsens personlige liv og forfatterskab, så du kan lære den ikoniske fatter lidt bedre at kende. Vi svarer på nogle af de spørgsmål, som du måtte sidde inde med – for hvad er Tove Ditlevsen kendt for, og hvad skrev Tove Ditlevsen typisk om? Og et mere sørgeligt spørgsmål: Hvordan begik Tove Ditlevsen selvmord? Læs med herunder. 

Tove Ditlevsens opvækst og tidlige liv 

Tove Ditlevsen blev født i København den 14. december 1917. Hendes fulde navn er Tove Irma Margit Ditlevsen. Hun voksede op på Vesterbro i en tid, hvor bydelen var præget af fattigdom, og hvor mange gik arbejdsløse. Tove Ditlevsen blev nemlig født få år efter første verdenskrig, og de efterfølgende 1920'erne var generelt en hård tid for mange mennesker verden over. 

Tove Ditlevsen klarede sig godt i skolen, men hun kom alligevel aldrig i gymnasiet, på trods af at hendes lærere havde opfordret til det. Hendes forældre var imod, at Tove skulle have mere skolegang, så de skaffede hende i stedet en plads som husassistent. Tove har beskrevet forholdet til sine forældre i flere af sine værker, og hun har også nævnt, hvordan hun på mange måder følte sig som en udgift for dem. Tove Ditlevsen var kun 12 år, da hun første gang begyndte at skrive digte, så hendes litterære talenter viste sig meget tidligt. 

Vesterbro i København, hvor Tove Ditlevsen voksede op
Tove Ditlevsen voksede op på Vesterbro i København. © Getty Images

Tove Ditlevsen – ægtefælle, børn og voksenliv

Tove Ditlevsen giftede sig fire gange. Hun var gift med Viggo F. Møller fra 1940 til 1942, Ebbe Munk fra 1942 til 1945, Carl T. Ryberg fra 1945 til 1950 og Victor Andersen fra 1951 til 1973. Hendes tre første ægteskaber var altså en del kortere end det sidste ægteskab, der varede i næsten 22 år. 

Tove Ditlevsen fik tre børn med sine ægtemænd, og hun adopterede også en datter, som var datter af Toves tredje mand, Carl T. Ryberg. 

Tove Ditlevsens første ægteskab med Viggo F. Møller varede kun i to år. Han var mere end 30 år ældre end hende, og han var redaktør på et tidsskrift og havde stor adgang og viden om det litterære miljø, som Tove gerne ville være en del af.

Da Tove blev gift for anden gang, var det med den jævnaldrende Ebbe Munk, men kort tid efter mødte hun Carl T. Ryberg, der var lægestuderende, og de to giftede sig. I dette tredje ægteskab begyndte Tove Ditlevsen – med hjælp fra Carl T. Ryberg selv – at blive afhængig af stoffer, piller og alkohol, og det var ikke, før hun mødte sin fjerde og sidste ægtemand, Victor Andreasen, at hun kom ud af misbruget. 

Dog var Victor Andreasen ikke nogen frelsende engel, for deres liv sammen var præget af mange skandaler og stormfulde begivenheder, som offentligheden ofte gik indblik i. Victor Andreasen var chefredaktør på Ekstra Bladet, og i 2023 afslørede en bog af Lise Munk Thygesen, som er datter af Tove Ditlevsens steddatter Helle Munk, at Victor Andreasen voldtog og seksuelt udnyttede steddatteren Helle. 

Tove Ditlevsens død 

Med en fattig opvækst, et misbrug og mange mislykkede ægteskaber i baggagen levede Tove Ditlevsen et hårdt liv nærmest hele vejen igennem. Ovenpå alt dette var hun også udfordret rent psykisk, og af flere omgange kæmpede hun med depressioner og psykoser. Hendes kamp mod psykisk sygdom nævnes i flere af hendes bøger – blandt andet i romanen Ansigterne. Tove Ditlevsen skrev flere af sine sidste romaner, mens hun var indlagt på psykiatrisk afdeling. 

Tove Ditlevsen døde i en alder af kun 58 år i marts 1976 – tre år efter, at hendes ægteskab med Victor Andreasen sluttede. Hun blev fundet den 8. marts, men hun menes at have taget sit liv få dage forinden, mellem den 4. og 7. marts. Hun begik selvmord og døde af en overdosis af sovepiller i sin venindes lejlighed. To år forinden havde hun forsøgt at begå selvmord i en skov.

Tove Ditlevsen ligger begravet på Vestre Kirkegård. Et sted, hvor hun ofte legede som barn. I 1999 døde hendes søn Michael Ryberg i en trafikulykke, og han ligger nu begravet ved siden af hende. 

Hvad skrev Tove Ditlevsen typisk om? 

I sin litteratur blander Tove Ditlevsen de fiktive elementer med de selvbiografiske fortællinger fra sit eget liv. Det vil sige, at hun altid skriver med udgangspunkt i sit eget liv uden at lave en 1:1 skildring. Eftersom Tove Ditlevsen aldrig fik så meget skolegang og ikke opnåede så meget litterært kendskab den vej, tog hun i stedet udgangspunkt i sin livserfaring generelt, når hun skrev digte og historier. 

Tove Ditlevsen skriver blandt andet om barndommen, psykiske problemer, angst og smerte, så hendes forfatterskab omhandler især de mere mørke dele af livet. I sine værker bruger hun et genkendeligt billedsprog – hun skildrer ofte det barske liv i datidens arbejderklassemiljø, og gennem sine værker blev hun et vigtigt talerør for blandt andet børn og kvinder. 

Indtil 1960'erne skrev Tove Ditlevsen meget ud fra barnets synspunkt. Hendes mest populære bog Barndommens Gade fra 1943 er et godt eksempel på dette, og i bogen blander Tove det selvbiografiske og det fiktive, hvilket hun (som allerede nævnt) er kendt for. Bogen handler om et barn, der er overladt til sig selv og vokser op i et arbejdermiljø på Vesterbro ligesom Tove selv.

I årene fra 1960'erne og op skrev Tove Ditlevsen ikke lige så meget om barnet, da hun i stedet begyndte at fokusere på den voksne kvinde i ægteskabet. 

Tove Ditlevsens litteratur
Tove Ditlevsen skrev ofte om de lidt mørkere emner. © Getty Images

Tove Ditlevsens kendte værker: Digte, noveller, romaner og andre bøger

Tove Ditlevsen nåede at udgive en lang række kendte værker igennem sit liv. Hun fik stor anerkendelse for sine digte, noveller, romaner og erindringsværker, og hendes litteratur er blevet oversat til adskillige sprog og har vundet flere priser. 

Nogle af hendes mest kendte værker er blandt andet romanerne Barndommens gade, To som elsker hinanden, Vilhelms værelse, Vi har kun hinanden, Ansigterne, Man gjorde et barn fortræd, digtsamlingen Pigesind og erindringsværkerne Gift og Friheden.

Tove Ditlevsens Barndommens Gade
Tove Ditlevsens Barndommens Gade er en af hendes kendteste romaner. © Saxo.com

Tove Ditlevsen forbliver en folkekær forfatter 

På trods af at hun døde for snart 50 år siden, er Tove Ditlevsen stadig en af de kendteste danske forfattere. Hendes forfatterskab er en obligatorisk del af læsningen i folkeskolen, så alle unge som gamle har et eller andet forhold til den kendte forfatter. Den dag i dag fortsætter hun med at være et ikon, der stadig sætter sit præg på samfundet (og hun får også stadig ting opkaldt efter sig, såsom Tove Ditlevsens skole på Vesterbro). Tove Ditlevsen må om nogen siges at have bevæget mange med sin utrolige forfatterskab, og flere af hendes kendte værker sælges stadig hyppigt i dag. 

Gennem tiden er der også udgivet flere film om hende, og i juni 2023 var der premiere på Martin Zandvliets film Toves Værelse med Paprika Steen og Lars Brygmann i hovedrollerne som Tove Ditlevsen og hendes ægtemand Victor Andreasen. Der findes også et teaterstykke af samme navn – så Toves vigtige historie bliver altså fortsat fortalt. 

Paprika Steen som Tove Ditlevsen i Toves Værelse
Her ses Paprika Steen i rollen som Tove Ditlevsen i filmen Toves Værelse. © Nordisk Film