Nogle gange går alting ikke helt efter planen, og af og til kan du have lyst til at fortryde aftenens udskejelser – især hvis du har haft sex, og I glemte at tænke på beskyttelse. Heldigvis er der mulighed for at fortryde – ikke selve turen på lagnerne, men muligheden for at blive gravid.
Den lille pille, fortrydelsespillen, kan nemlig sikre dig mod uønsket graviditet, men er du heller ikke helt sikker på, hvordan pillen fungerer?
For at gøre dig klogere har vi talt med Doris Hovgaard, som er overlæge hos Lægemiddelstyrelsen, og vi har støvsuget Sundhed.dk for informationer, så her får du svar på 13 spørgsmål om fortrydelsespillen.
1. Hvilke fortrydelsespiller findes der?
Der findes to forskellige fortrydelsespiller. Den ene pille (som fås i mærkerne Norlevo og Levodonna) indeholder en stor dosis kvindeligt kønshormon (gestagen), som er det samme, der er i p-piller og mini-piller. Den anden pille (mærket EllaOne) indeholder et slags antihormon.
2. Hvad er forskellen på de forskellige piller?
Den vigtigste forskel for dig i forhold til de to typer af fortrydelsespiller er, hvornår du skal tage pillen. Norlevo og Levodonna har størst effekt, hvis du tager den hurtigst muligt efter samlejet. Det er allerbedst, hvis du tager den 12-24 timer efter, men helt op til tre dage efter samlejet kan pillen forhindre graviditet.
EllaOne virker derimod i længere tid, og den skal du tage inden for fem døgn. Effekten er dog størst, hvis du tager den hurtigst muligt efter samlejet.
3. Hvor kan jeg købe fortrydelsespiller?
Du kan købe fortrydelsespiller uden recept på apoteket og apotekets hjemmeside.
4. Hvad koster en fortrydelsespille?
Prisen for en fortrydelsespille afhænger af, hvilken af typerne du køber. Typisk ligger prislejet for fortrydelsespiller mellem 60 og 160 kroner per pille.

5. Er det helt sikkert, at jeg ikke bliver gravid?
Nej, fortrydelsespillerne virker ikke hundrede procent, og man regner med, at det er omkring 1-2 procent af de kvinder, der har taget en fortrydelsespille efter samleje, som bliver gravide alligevel. Effekten afhænger især af, hvornår du tog pillen, og hvor tæt på din ægløsning du er. For at finde ud af hvornår du har ægløsning, kan det være smart at bruge en ægløsningsberegner.
6. Hvordan virker en fortrydelsespille?
Pillen gør, at din ægløsning bliver hæmmet eller udsat. Derudover påvirker den også slimhinden i livmoderen, så et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast så let, og du derved ikke bliver gravid.
7. Er en fortrydelsespille lidt ligesom en mini-abort?
Nej, fortrydelsespillen fjerner ikke et allerede befrugtet æg, så det kan ikke sammenlignes med en abort. Det skal lige nævnes, at hvis du alligevel bliver gravid, selvom du har taget en fortrydelsespille, er der ikke risiko for, at pillen kan skade fostret.
8. Hvor mange fortrydelsespiller må jeg tage?
Du har kun behov for at tage én tablet, men skulle behovet være der, kan pillen godt tages igen på et andet tidspunkt. Der er ingen begrænsning på, hvor mange gange du kan tage en fortrydelsespille.
9. Er der nogle bivirkninger ved en fortrydelsespille?
Nogle oplever kvalme, hovedpine og opkastninger på grund af den høje hormonmængde, men det kan du eventuelt forebygge med kvalmestillende medicin. Din menstruation kan også være uregelmæssig efterfølgende, men som regel er den normal. Det er altså forholdsvis uskadelige bivirkninger, som du kan opleve, hvis du tager en fortrydelsespille.
10. Kan fortrydelsespillen være skadelig på sigt – kan jeg eksempelvis få problemer med at blive gravid?
Erfaringer fra lægeverdenen viser ingen negativ effekt på fertiliteten, så det behøver du ikke at være nervøs for. Der har dog været enkelte tilfælde med blodpropper, så hvis du har øget risiko for blodpropper, bør du tale med din læge, inden du tager en fortrydelsespille.

11. Kan jeg tage en fortrydelsespille, hvis jeg har indtaget alkohol?
Der er ikke lavet nogen undersøgelser om dette, men det er formentlig ikke noget problem, så længe du i øvrigt har en sund og rask lever.
12. Påvirker det virkningen af pillen, hvis jeg er sløj eller har influenza?
Der er heller ikke lavet undersøgelser om dette, men formentlig ikke.
13. Må jeg tage en fortrydelsespille sammen med anden medicin?
Det kommer an på, hvilken medicin der er tale om, så du bør spørge din læge. Effekten af fortrydelsespillen kan eksempelvis være nedsat, hvis du tager medicin mod epilepsi, HIV, svamp og tuberkulose, eller hvis du spiser naturlægemidlet perikon.
14. Har min vægt betydning for effekten af fortrydelsespillen?
Nogle peger på, at kvinder, der vejer mere end 85 kg, har større risiko for, at fortrydelsespillen ikke virker. Undersøgelserne er dog begrænsede, så det er svært at komme med et entydigt og klart svar.
15. Er der andre muligheder for at undgå en graviditet?
Hvis du ikke ønsker at tage en fortrydelsespille, kan du få sat en kobberspiral op, som gør, at ægget ikke sætter sig fast i livmoderen. Det skal senest ske 7 dage efter samlejet. Det er vigtigt at pointere, at der er forskel på spiraler, og hormonspiralen fungerer ikke som nødprævention efter sex. Du kan se de forskellige former for prævention i Womans store præventionsguide.
Og husk lige en vigtig pointe…
Selvom fortrydelsespillen kan sikre dig mod at blive uønsket gravid, er det ikke en mirakelkur. Fortrydelsespillen er en nødløsning, for den beskytter dig ikke mod seksuelt overførte sygdomme, så det er altså en ret god idé at huske kondomet.