Har du sådan en menstruation, som bare kommer og går, når det passer den? Det er heldigvis oftest helt ufarligt.
Hvis du godt kunne tænke dig at blive klogere på, hvorfor din menstruation er uregelmæssig, og om der mon kan blive gjort noget ved det, så læs med her.
Hvad er uregelmæssig menstruation?
Allerførst skal vi lige have helt på plads, hvad det egentlig vil sige, at en menstruation er uregelmæssig. En menstruation kan nemlig være uregelmæssig på flere forskellige måder.
En menstruationscyklus varer i gennemsnit 29 dage – men alt fra 23 til 35 dage er helt normalt. Når en menstruation er regelmæssig, betyder det, at der går nogenlunde lige lang tid mellem hver blødning.
Når en menstruation derimod er uregelmæssig, betyder det, at der ikke går lige lang tid mellem hver blødning. Det kan for eksempel være, at der går to måneder eller måske kun fjorten dage mellem blødningerne.
Din menstruation er også uregelmæssig, hvis du nogle gange bløder uden for din normale periode, eller hvis mængden af blod varierer meget fra gang til gang.

Mulige grunde til uregelmæssig menstruation
Det kan være ret irriterende ikke at vide, hvornår menstruationen kommer, hvor længe den varer – og om den overhovedet kommer. Og der findes altså flere forskellige mulige årsager til, at din menstruation lever sit eget liv.
1. Hormonforstyrrelser
Den mest almindelige grund til uregelmæssig menstruation er hormonforstyrrelser. Hvis du har hormonforstyrrelser, betyder det, at din ægløsning helt udebliver eller kommer på et forkert tidspunkt. Det medfører så, at slimhinden i livmoderen vokser uregelmæssigt, og dermed bliver dine blødninger også uregelmæssige eller forsvinder helt (du kan blive lidt klogere på din ægløsning ved at prøve vores ægløsningsberegner).
Årsagerne til hormonforstyrrelser kan for eksempel være stofskifteproblemer, spiseforstyrrelse, stress eller polycystisk ovariesyndrom, som er en tilstand, hvor kroppen danner flere mandlige kønshormoner end normalt.
Hormonforstyrrelser kan behandles med hormontilskud som for eksempel en hormonspiral, p-piller eller gestagen-tabletter. Ved hjælp af de her forskellige behandlinger kan du få kontrol over din menstruation. Du skal et smut forbi lægen for at få hormonbehandling.

2. Betændelse i livmoderhalsen eller livmoderhulen
Livmoderhalsen er åbningen ind til livmoderhulen, som er den inderste del af livmoderen. Betændelse i livmoderhalsen er en infektion, som ofte skyldes bakterier eller virus fra seksuelt overførte sygdomme som for eksempel klamydia, gonoré, herpes eller HPV-virus.
En betændelse i livmoderhalsen eller livmoderhulen kan give uregelmæssige blødninger, fordi det påvirker livmoderens funktioner. Der er mange kvinder, som rammes af betændelse i livmoderhalsen eller livmoderhulen, så tilstanden er ret almindelig.
Hvis du har mistanke om, at du har betændelse i livmoderhalsen eller livmoderhulen, så bør du ringe til din læge og aftale en tid, så du kan få hjælp til at slippe af med betændelsen og sexsygdommen.
3. Polypper, muskelknuder eller celleforandringer
En tredje mulig årsag til at din menstruation er uregelmæssig, er, at der kan være sket nogle forandringer i din livmoder. Det kan for eksempel være, at du har fået polypper, muskelknuder eller celleforandringer.
Polypper er små, runde celler, der vokser i livmoderen. De kan ofte fjernes nemt og hurtigt med en kikkertoperation.
Muskelknuder er godartede knuder, som vokser ud fra livmoderen. Muskelknuder er meget almindelige, og de kan behandles med medicin eller fjernes med en kikkertoperation.
Celleforandringer på livmoderen er ikke nødvendigvis kræft, men der er risiko for, at det kan udvikle sig til kræft. I nogle tilfælde forsvinder celleforandringerne på livmoderen af sig selv, og i andre tilfælde kræver det behandling. Læs mere om celleforandringer her.
Tag til lægen, hvis du har mistanke om, at du har polypper, muskelknuder eller celleforandringer.

Tag det alvorligt
Uanset hvilke symptomer du oplever, så er det supervigtigt, at du tager dem alvorligt og reagerer på dem. Det kan også godt være, at der er en helt anden grund til din uregelmæssige menstruation end dem, vi har nævnt her. Du bør derfor altid snakke med din læge.
Selvom det måske ikke er så rart at tage til lægen, så kan han eller hun altså hjælpe dig og vejlede dig – og det kan både gavne dit helbred og give dig en rarere menstruation.
Kilder: Sundhed.dk, Apoteket.dk, Kræftens Bekæmpelse
Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.