For meget sukker
© iStock

6 tegn på, du spiser liiidt for meget sukker – og måske bør skrue en smule ned

Men det smager jo bare så godt!?

7. maj 2017 af Maria Clara Iuel

Selvom sukker og søde sager smager dejligt, og de fleste af os elsker at spise bland selv-slik og hjemmebagte kager, kan vores sukkerindtag altså have ret alvorlige konsekvenser, hvis vi spiser for store mængder af det. Det kan for eksempel påvirke dit aktivitetsniveau, din vægt og din mundhygiejne. Og ikke på den gode måde...  

Men altså, der skal selvfølgelig være plads til det hele i en varieret kost, men dit indtag af søde sager må bare ikke tage overhånd. Vi har derfor samlet seks tegn på, at du spiser for meget sukker, så du ved, hvad du skal være opmærksom på. 

1. Tallet på badevægten er steget en smule

Et stort indtag af sukker er lig med et sort indtag af kalorier, og det kan betyde ekstra fedt på sidebenene. Kroppen kan faktisk slet ikke bruge det hvide sukker til noget, fordi det hverken indeholder vitaminer eller mineraler, og derfor omdanner leveren sukkeret til fedt.

2. Din hud er ikke så pæn, som den plejer at være

Din hud bliver også påvirket af, hvor meget sukker du spiser. Der er stor chance for, at du får bumseudbrud og tør hud, og huden vil desuden føles slap og lidt dejagtig, hvis du spiser for meget sukker. Ikke særlig lækkert... 

3. Du har hele tiden lyst til sukker

Hvis du er vant til at spise meget sukker, så vil din krop automatisk også crave det i højere og højere grad. Der er altså ikke en stop-knap, og du har hele tiden lyst til noget sødt. Du føler dig måske heller ikke rigtig mæt, når du spiser almindelig mad, og kun ganske kort tid efter et måltid skriger din krop efter sukker.

4. Du føler dig træt

Du oplever måske, at du føler dig træt i løbet af dagen, og at du kan have svært ved at koncentrere dig om dine arbejdsopgaver, undervisning og andre gøremål. Sukkeret får nemlig dit blodsukker til at stige og falde drastisk inden for kort tid, og det påvirker dit energiniveau. Lige når du har spist sukker, vil du have et højt energiniveau, men kun ganske kort tid efter, når blodsukkeret falder igen, vil du føle dig træt og udmattet.

5. Du har mange humørsvingninger

Det kan også være, at du oplever en del humørsvingninger i løbet af din dag (som altså ikke nødvendigvis er hormon-relaterede!). Sukker er stærkt vanedannede og kan give en kortvarig lykkefølelse. Derfor kan du godt blive sur eller irriteret, når det er længe siden, at du sidst har fået noget sødt. Lige så snart du spiser sukker, vil du slappe af og blive glad, men den onde cirkel gentager sig, når sukkerlysten igen melder sig.  

6. Huller hos tandlægen

De fleste ved, at sukker giver huller i tænderne, men ved du hvorfor? Sukker nedbryder tandemaljen, som er den, der beskytter tænderne for netop huller. Men det er ikke kun Karius og Baktus, der kommer på besøg, hvis du spiser for meget sukker. Et for stort sukkerindtag kan også føre til tandkødsbetændelse, og det er altså en ubehagelig omgang, som vi gerne vil gå en STOR bue uden om. 

Kilder: Sundhed.dk, Self, Videnskab.dk, Netdoktor.dk

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Hvad synes mændene?