7 ting du helt sikkert kender, hvis du har spillet håndbold

Du kan sikkert huske følelsen. Når I havde vundet en kamp, lugten på spilletrøjen efter kampen eller de blå mærker på benene. Vi har samlet de vigtigste (og sjoveste) ting, som enhver håndboldpige kan nikke genkendende til.

12. juni 2020 af Benjamin Creative for Always

1. Når du har harpiks på tøjet og i håret efter en kamp.

2. Når du ikke kan komme med til fest, fordi du skal tidligt op og spille kamp søndag.

3. Når det er sommer, og du ikke kan gå i kjole, fordi dine ben er fyldt med blå mærker og skrammer.

4. Når dommeren er uretfærdig, og du føler, at verden er imod dig og holdet.

5. Følelsen når I har vundet og danser sejrsdans.

6. Lugten fra tasken med spilletrøjer, som du skal vaske til næste kamp.

7. Følelsen når du scorer et mål.

…og tager vi fejl, hvis nummeret på din spilletrøje, stadig er dit yndlingsnummer? 

Hvorfor er det så fedt at spille håndbold?

Vi har spurgt to Woman-læsere, der er dedikerede håndboldpiger, hvorfor de spiller håndbold, og hvad deres bedste råd er til andre, der overvejer at starte med at spille – enten for første gang eller for at genoptage træningen. 

Fællesskab og træning giver energi til hverdagen

”Jeg har altid været vild med det fællesskab, der er på et hold, og det er også dét, der driver mig i dag.” Sådan forklarer Kirstine Madsen om grunden til, at hun stadig spiller håndbold efter 15 år.

”Det er fedt at kunne gå på banen og give den max gas. Så er man klar til hverdagens udfordringer igen,” uddyber hun.

Kirstine er en dedikeret håndboldspiller, der har spillet, siden hun var 11 år. Der har dog været perioder, hvor hun er stoppet med at spille – enten på grund af skader eller mangel på motivation. Men efter at have taget spillet op igen, er hun ikke i tvivl:

”Det er bare for fedt at spille håndbold,” fortæller hun.

Om Kirstine

  • Kirstine Madsen er 26 år og bor i Holstebro, hvor hun spiller i en lille klub uden for byen.
  • Hun har spillet håndbold i 15 år og arbejder til daglig som ergoterapeut.
  • Hvad elsker du ved håndbold? Jeg elsker fællesskabet på holdet, og så er håndbold bare en fed måde at få motion på.
  • Hvad hader du ved håndbold? At tabe. Jeg er en hamrende dårlig taber og bliver så sur, når vi taber. Heldigvis skal der oftest ikke meget mere end et bad og en 3. halvleg til at vende humøret til det bedre.

Samarbejde på holdet betyder alt

Det samme gælder Trine Moesgaard. Hun har spillet håndbold i forskellige klubber i over ti år, og er stadig en passioneret håndboldpige - også selvom hun har haft perioder, hvor hun ikke har spillet. Nu har hun igen taget træningen op.

”Det er en fantastisk sport på mange områder. Der er både teori og teknik, så man er hele tiden på. Og når man samarbejder godt med sine medspillere, er det en ubeskrivelig følelse,” siger hun. 

Om Trine

  • Trine Moesgaard er 27 år og bor i Aalborg, hvor hun spiller håndbold i HK Star.
  • Hun arbejder som socialrådgiver og har spillet håndbold i over ti år.
  • Hvad elsker du ved håndbold? Adrenalinen.
  • Hvad hader du ved håndbold? Hader er så meget sagt, men at få tyret bolden direkte i maven eller hovedet bliver jeg aldrig fan af.

Hvorfor stopper vi med at spille?

Selvom håndbold er en populær sportsgren, stopper mange unge kvinder med at dyrke sport i teenageårene. Det kan have en negativ effekt på selvværdet, da det at dyrke sport og være fysisk aktiv, kan styrke selvtilliden.

Både Kirstine Madsen og Trine Moesgaard har været igennem perioder, hvor enten motivationen har manglet, eller de af andre årsager har holdt pause fra håndbolden. Men de er begge håndboldpiger ind til benet, der elsker sammenholdet og konkurrencedelen ved sporten.

”Jeg er en hamrende dårlig taber og har det ikke godt med, hvis jeg synes, dommeren er imod os. Mit temperament bliver sat lidt på prøve i sådanne kampe,” påpeger Kirstine.

De blå mærker på benene og skrammerne, der følger med at spille håndbold, er de to ikke så bekymrede for.

”Det heldige er, at det mest er om sommeren, det er vejr til bare ben og der holder vi pause,” forklarer Kirstine.

Trine er målmand og møder ofte drillende kommentarer om, at man må være skingrende skør, hvis man frivilligt stiller sig ind i målet.

”Men hey, jeg har heller aldrig påstået andet,” udtaler hun.

Du fortryder ikke, hvis du går i gang igen

Til andre, der overvejer at starte med at spille håndbold eller at genoptage træningen efter en pause, har de to et klart råd:

”Gør det! Du mister intet ved at forsøge dig igen, og jeg garanterer dig for, at hvis du dedikerer dig selv til sporten igen, så går der ikke længe, før du øger dit niveau markant. Samtidig får du en masse søde veninder oveni, så man kan virkelig ikke miste noget ved at forsøge,” opfordrer Trine. Og fra Kirstine lyder det:

”Bare kom i gang. Vi har en del i vores klub, som har holdt en lang pause, eller som aldrig har spillet, og vores motto på holdet er, at der er plads til alle. Det er det gode ved håndbold. Der er næsten altid en klub nær dig, som har et hold, der passer i niveau”.

Sunde hverdagsaktiviteter giver selvtillid

Woman sætter i samarbejde med Always fokus på, hvordan sport og fysisk aktivitet kan styrke selvtilliden hos kvinder.

Mange unge kvinder stopper med at dyrke sport i teenageårene - enten på grund af fordomme fra omverdenen eller fordi venner og veninder ytrer deres negative holdninger.

At dyrke en sport eller passion man elsker, kan styrke selvtilliden hos unge piger, som ellers er udsatte for tab af selvværd i puberteten på grund af de mange forandringer, der sker mentalt og fysisk.

Med Always Ultra får du op til 100 procent beskyttelse mod lækage. Undgår du lækage, er der overskud til at fokusere på de mange andre ting, og dyrke din passion. Se mere her.

Læs mere fra samme kategori