Ægløsning
Hvor ofte er det nu lige, at du har ægløsning?© Getty Images

Gynækologen svarer på 7 spørgsmål om ægløsning

Kan du kun blive gravid under ægløsning? Og gør det ondt at have ægløsning?

11. oktober 2021 af Camilla Stubbe

Hvornår får du ægløsning? Kan du kun blive gravid, når du har ægløsning? Og kan du egentlig mærke, når du har det? Spørgsmålene om ægløsning er mange, og det er langt fra alle kvinder, som kender til svarene.

Det kan også være, at du slet ikke har spekuleret over disse ting – læs med alligevel. Du bliver helt sikkert klogere på din egen krop, cyklus og ægløsning.

Vi har sammen med gynækolog Christine Felding (Felding.dk) svaret på syv af de spørgsmål, som du måske allerede har undret dig over, når det kommer til ægløsning. 

1. Hvad er ægløsning? 

Dit underliv har to æggestokke, som sidder på hver side af din livmoder. I hver æggestok har du en masse æg. Faktisk har du over hundredtusinder æg, når du bliver født – sejt!

Når du har din menstruation, begynder et enkelt æg (nogle gange to æg) at vokse. Når du så er halvvejs i din cyklus, og ægget har vokset sig stort og modent nok til at forlade æggestokken, løsnes det og bliver ført ud via æggelederen, og så er det klar til at blive befrugtet. 
Ægløsning
Du kan bruge kalenderen på din telefon til at holde styr på, hvor du er i din cyklus.© Getty Images

2. Hvad er en cyklus? 

Din cyklus starter den dag, du får din menstruation, og varer indtil næste gang du får din menstruation. Længden på din cyklus kommer an på, om du har regelmæssige eller uregelmæssige menstruationer. Har du regelmæssige menstruationer, går der oftes det samme antal dage mellem dine blødninger, og din cyklus varer derfor også nogenlunde det samme antal dage i alt.

Ifølge Sundhed.dk vil din menstruationscyklus vare i cirka 29 dage – men det kan sagtens være forskelligt fra kvinde til kvinde, og det er også normalt, hvis din cyklus varer i 25 eller 35 dage.

3. Har jeg ægløsning hver måned? 

Din ægløsning hænger sammen med din cyklus, så hvis du har regelmæssig menstruation hver måned, vil du også have ægløsning hver måned. Hvis din cyklus varer de cirka 29 dage, så har du ægløsning på 13.-14. dagen. Dog kan det sagtens svinge lidt fra måned til måned, hvis du har uregelmæssige menstruationer. 

4. Hvor længe varer min ægløsning? 

Selve ægløsningen sker i dét øjeblik, hvor ægget løsner sig og bliver ledt fra æggestok til æggeleder og videre. Ægget lever kun et døgn, efter det er sluppet ud, og det er i det døgn, der er sandsynlighed for, at du kan blive gravid.

5. Kan jeg blive gravid, selvom jeg ikke har sex under ægløsning? 

”Ja, det kan du godt“, forklarer Christine Felding. ”Ægget lever kun i et døgn, hvorefter det ikke kan befrugtes længere. Din partners sædceller kan derimod leve i fem døgn, hvor de på en måde kan ligge på lur og vente på, at ægget kommer forbi, så de kan befrugte det.“

Det er også grunden til, at de ”sikre perioder”, hvor du ikke har haft ægløsning endnu, slet ikke er ”sikre“. Og det er ikke nogen særlig sikker form for beskyttelse/prævention. Det fører faktisk til mange uønskede graviditeter, så det er vigtigt, at du beskytter dig, uanset hvor du er i din cyklus – medmindre du selvfølgelig forsøger at blive gravid.

6. Hvordan finder jeg ud af, om jeg har ægløsning? 

Nogle kvinder kan faktisk mærke det, ved at de oplever en smerte i den ene eller anden side, når de er midtvejs i deres cyklus. Andre kvinder bruger en ægløsningstest, som oftest kan købes i supermarkedet. Testen måler LH-hormonet, som stiger, lige før du har ægløsning. 

Det, som LH-hormonet gør, er, at det sætter den produktion i gang, som klargør slimhinden i livmoderen til at modtage et befrugtet æg, efter du har haft ægløsning.

Du kan også holde øje med din temperatur, som stiger cirka en halv grad ved ægløsning. Derudover findes der andre ægløsningsberegnere, som du kan bruge til at finde ud af, hvornår du kan blive gravid.

Symptomer på ægløsning
Det er helt normalt, hvis du oplever smerter ved ægløsning.© Getty Images

7. Hvilke symptomer kan jeg få ved ægløsning?

”De fleste kvinder mærker nok ikke ret meget,“ forklarer Christine Felding. ”Nogle får mere lyst til sex, hvilket jo er hensigtsmæssigt, hvis du vil være gravid. Du kan opleve smerter i den ene eller anden side af underlivet, hvilket er helt normalt.“

Oplever du smerter, udover hvad du plejer, anbefaler vi, at du søger læge.

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide