Glad kvinde med graviditetstest
Prøv vores ægløsningsberegner og se, hvornår du kan blive gravid.© Getty Images

Ægløsningsberegner: Hvornår er der størst sandsynlighed for, at du bliver gravid?

Find nemt ud af, hvornår du har ægløsning

11. januar 2019 af Rie Louise Kirkebjerg

Drømmer du om en fin babybule på maven? Hvis du har et ønske om at blive gravid, skal du dyrke sex med din kæreste i den periode, hvor du er mest fertil. Du har størst sandsynlighed for at blive gravid, når du har ægløsning.

Hvad er ægløsning?

Cirka 14 dage efter den første dag i din menstruation modnes og løsnes et af dine æg fra æggestokken. Ægget bevæger sig gennem din æggeleder, og det er på den tur, at ægget kan befrugtes af en sædcelle. Det tager ægget omkring et døgn at vandre fra æggestokken til æggelederen.

Hvis ægget ikke bliver befrugtet af en sædcelle på sin tur, bliver det udstødt med næste blødning i din menstruation.

Hvornår har du ægløsning?

Den periode, hvor du er mest frugtbar, er som oftest cirka 14 dage efter den første dag i din seneste menstruation. Sæd kan overleve i os kvinder i op til fem dage, så hvis du har sex mellem dag cirka 12 og dag 16 efter den første dag i din seneste menstruation, kan du øge dine chancer for at blive gravid og se to streger på graviditetstesten.

For at gøre det lidt nemmere at forstå, hvornår det er, du har ægløsning, kan du herunder se din cyklus med menstruation og ægløsning. Længere nede på siden kan du også prøve vores ægløsningsberegner, som viser, hvornår du har ægløsning.

Du kan blive klogere på selve din cyklus og menstruation her.

Menstruationscyklus der viser menstruation og ægløsning
Du har ægløsning cirka 12-16 dage efter den første dag i din seneste menstruation.© Getty Images/Woman

Hvor lang er din cyklus?

Cyklus betyder cirkel, og din cyklus gentager sig igen og igen. Der er forskelligt, hvor lang vi kvinders cyklusser er, og en cyklus kan strække sig fra 23 til 35 dage. Det er meget almindeligt, at din cyklus er omkring 28 dage. 

Hvis du selv vil beregne, hvor lang din cyklus er, skal du tælle dage fra den første dag i din menstruation, til du igen får menstruation. Du skal vide, hvor lang netop din cyklus er, når du skal beregne, hvornår du har ægløsning.

Beregn, hvornår du har ægløsning

Vores ægløsningsberegner fortæller dig, hvornår du har ægløsning og altså størst sandsynlighed for at blive gravid.

Prøv vores ægløsningsberegner her:


Graviditetstest
Du kan beregne, hvornår du har ægløsning, så du ved, hvornår du kan blive gravid. © Getty Images

Andre måder at beregne din ægløsning

Selvom det kan være en fordel for dig at bruge vores ægløsningsberegner til at beregne, hvornår du har størst sandsynlighed for at blive gravid, kan du også finde ud af, hvornår du er mest frugtbar på andre måder. 

Du kan eksempelvis tage en ægløsningstest eller simpelthen bare mærke efter og holde øje med symptomerne på, at du har ægløsning. 

Ægløsningstest

Hvis du nogensinde har købt en graviditetstest i et supermarked, har du måske lagt mærke til, at den ofte hænger ved siden af en ægløsningstest. En ægløsningstest er en anden måde at beregne din ægløsning, og du skal bruge den på næsten samme måde, som brugte du en graviditetstest.

Det er en fordel at tisse på ægløsningstesten om morgenen, men læs indlægssedlen til netop den ægløsningstest, du har købt, så du tester din fertilitet så nøjagtigt som muligt.

Tegn på ægløsning

Det er ikke alle kvinder, som mærker forandringer i kroppen, når de har ægløsning. Dog findes der en række tegn, som du kan holde øje med, når du gerne vil finde ud af, om du har ægløsning. 

Vi har her samlet syv tegn på, at du har ægløsning:

  • Stigende kropstemperatur lige efter ægløsning
  • Forøget lugtesans
  • Ømme bryster
  • Ændringer i livmoderhalsen
  • Ægløsningsslim (også kaldes cervikalsekret)
  • Mave- eller bækkensmerter
  • Øget sexlyst

Kvinde med ømme bryster
Ømme bryster kan være tegn på ægløsning. © Getty Images

Ægløsningsberegneren er altså ikke den eneste metode

Der findes altså flere måder, hvorpå du kan spore, om du har ægløsning og stor sandsynlighed for at blive gravid. Du kan med fordel benytte dig af ægløsningsberegneren, så du får en idé om, hvornår du har ægløsning. 

Husk dog, at vi alle er forskellige, så selvom du eksempelvis ikke mærker til nogle af symptomerne på ægløsning, mens ægløsningsberegneren fortæller, at du har stor mulighed for at blive gravid, kan du godt blive det alligevel.

Held og lykke med graviditeten!

Kilder: TheBump.com, Sundhedsplejersken.dk

Læs mere fra samme kategori