© Getty

Afhængig af solbrun hud?

Du kan faktisk blive afhængig af at gå i solarium!

13. november 2006

Vinteren nærmer sig - og lige så hyggeligt som det er at sidde indenfor under et tæppe og drikke varm kakao, mens regnen siler ned, lige så deprimerende kan det være at se sig i spejlet. Jo længere væk de solrige sommerdage er, desto blegere er ansigtet nemlig også.

For nogle bliver synet i spejlet så trist, at de vil gøre hvad som helst for at få lidt kulør i kinderne, og ikke alle vælger den mere ufarlige selvbruner: Mange går i solarium, endda også adskillige gange om ugen! I England er et nyt fænomen ligefrem blevet født: Folk bliver så besatte af at være solbrune året rundt, at de bliver kaldt tanorexics!

Ny forskning tyder da også på, at man ligefrem kan blive afhængig af de ugentlige udflugter til solariet: Forskere fra det amerikanske Wake Forest University har nemlig fundet ud af, at dem, der valfarter til solarierne, kan være afhængige af de UV-stråler, de får på briksen! De farlige, brunende stråler har nemlig en effekt på endorfinerne, kroppens naturlige smertestillere, som også kan fremkalde en euforisk følelse.

Forskerne undersøgte 8 personer, der ofte (8 - 15 gange om måneden) tog sol og 8 personer, der kun sjældent tog i solarium (max 12 gange om året). Alle forsøgspersonerne fik et stof, der blokkerede effekten af endorfinerne og skulle så tage sol i solarier med og uden UV-stråler. Når solariedyrkerne tog sol med en stor dosis af stofferne i kroppen, holdt de op med at foretrække de farlige UV-stråler, og fire af de hyppige solariegæster kunne endda berette, at de fik kvalme af endorfin-blokkerne ? det er et typisk symptomer på nedtrapning af et stof!

Undersøgelsen støtter en undersøgelse fra 2004, der viser, at solbadning i et solarium med UV-stråler giver større afslapning end solbadning i et solarium uden de brunende stråler.

Sidste år brugte englænderne ca. 440 millioner kroner på at blive solbrændte uden for sæsonen - og markedet er voksende. Halvdelen af den engelske befolkning sagde nemlig i en nylig undersøgelse, at de følte sig sundere, når de var solbrune. Og englænderne er bestemt ikke alene: Superstjernerne gør det tilsyneladende også. I hvert fald gør en del af dem ret meget ud af at have en pæn, jævn kulør året rundt...