Kvinde med Aloe Vera plante
Kender du alle de gode egenskaber ved Aloe Vera planten?© Getty Images

5 måder, du kan gøre brug af Aloe Vera-planten i din hverdag

Du kan både bruge planten i dine skønheds- og sundhedsrutiner

26. marts 2021 af Henny Müller Dahl

Aloe Vera er en magisk plante! Ikke kun, fordi at den altid ser drøngodt ud i indretningen, men fordi du rent faktisk kan bruge den til alle mulige formål. 

Den genkendelige plante har nemlig en hel masse fordele, som gør, at du både kan bruge den i dine skønheds- og sundhedsmæssige rutiner. Planten ligger egentlig til grund for en hel millionindustri, men du behøver ikke at bruge mange penge på alverdens produkter, for du kan i virkeligheden helt selv udnytte dens fordele derhjemme. 

Har du ikke rigtig sat dig så meget ind i, hvad Aloe Vera planten egentlig kan bruges til, så frygt ikke. Her giver vi dig et overblik over nogle af fordelene ved at eje den famøse plante, og hvad du kan bruge den til. 

Hænder med Aloe Vera
Hvis du har en Aloe Vera plante derhjemme, kan du bruge den til mange ting.© Getty Images

Hvorfor er Aloe Vera-planten så populær? 

Der er gode grunde til, at mange er enige om, at Aloe Vera er en fantastisk plante, der angiveligt er blevet brugt i helende sammenhænge i flere tusind år. 

Planten har et rigt indhold af både C-vitamin og E-vitamin, som begge er vigtige for kroppen. En fordel er, at vitaminerne har en rigtig positiv effekt på huden, og du kan derfor bruge Aloe Vera til at holde din hud ung og frisk. Planten kan også benyttes til at tilføre den hydrering til dit hår, som det behøver. 

Og hvis du nu skulle gå med et ønske om at trimme din krop en lille smule op, så viser studier også, at Aloe Vera kan hjælpe dig med at regulere din vægt. 

Dette er blot nogle af fordelene ved planten, men de skyldes allesammen plantens blade, der indeholder en gennemsigtig gel. Selvom gelen består af 96 procent vand, indeholder den også en række proteiner og kulhydrater, der kan aflaste kroppen for en række toksiner. 

Læs mere om, hvad du kan bruge planten til herunder: 

Kvinde med Aloe Vera plante
Aloe Vera er god mod din hud og dit hår. © Getty Images

1. Brug Aloe Vera, hvis du er solskoldet eller til milde forbrændinger 

Du har sikkert oplevet at ligge lidt for længe på stranden under ferien til Spanien eller Thailand. Her har du måske købt en aftersun-creme med Aloe Vera på ingredienslisten, når du efter strandturen har været en tur forbi et af de lokale apoteker for at søge hjælp til din forbrændte hud. 

Hvis du har opholdt dig i for lang tid i solen, eller hvis du har været lidt klodset med elkedelen, så kan du smøre Aloe Vera på området, hvor du har forbrændt dig. Gør det et par gange om dagen, men søg altid lægehjælp, hvis er alvorligt brændt. 

Aloe Vera plantens blade
Brug Aloe Vera til at lindre dine smerter, hvis du har forbrændt dig. © Getty Images

2. En Aloe Vera-drik er god for maven 

Aloe Vera-planten er ikke kun brugbar til at hele dit ydre, for faktisk kan planten også have en positiv effekt indvendigt. Blandt andet er den god at bruge, hvis du har problemer med maven eller for eksempel døjer med irritabel tyktarm. 

Det er dog ikke meningen, at du bare skal gnaske løs på de skarpe og prikkende planteblade. Til gengæld kan bladene bruges til noget så smart som en Aloe Vera-drik. Skræl bladene og skær den gennemsigtige gel i mindre stykker. Herefter kan du putte dem i en blender med vand og med andre ingredienser som ingefær og citron. 

Aloe Vera drik
Vidste du, at du faktisk kan lave din egen Aloe Vera drik? © Getty Images

3. Brug Aloe Vera til at afhjælpe hudproblemer

En af de mest kendte egenskaber ved Aloe Vera-planten er, at den ofte har positiv effekt på huden. Døjer du med for eksempel med akne eller bumser, kan bladenes gel hjælpe med at bekæmpe inflammation i huden. Derfor er Aloe Vera en oplagt ingrediens til en hjemmelavet ansigtsmaskebodyscrub eller læbepomade

En fordel er her, at plantens gel er helt naturlig og ikke indeholder en masse kemikalier. Du kan dog også i stedet vælge at købe hudprodukter med et rigt indhold af Aloe Vera for en lignende effekt. 

Aloe Vera er en brugbar plante
Aloe Vera kan bruges til at forbedre din hud. © Getty Images

4. Få bedre mundhygiejne med Aloe Vera 

Du kan også børste tænder med tandpasta eller benytte mundskyld lavet af Aloe Vera. En række studier har vist, at Aloe Vera kan afhjælpe plak i tænderne og generelt kan give dig en sundere og renere mund. Planten er også et godt middel mod blister i munden, som ofte kan være en smertefuld fornøjelse. 

Du kan enten selv skrabe plantens blade for gel og påføre det på tænder og tandkød, men hvis du foretrækker at købe en Aloe Vera tandpasta, findes der en lang række mærker at vælge fra. 

Aloe Vera gele
Aloe Vera kan også bruges til at lave tandpasta og mundskyld. © Getty Images

5. Aloe Vera kan afhjælpe hårproblemer

Døjer du med tør hårbund eller skæl i håret, kan Aloe Vera ofte være en rigtig god hjælp til at komme hårproblemerne til livs. Planten formår nemlig at reparere og genopbygge døde hudceller i hårbunden, hvilket også betyder, at gelen fremmer hårvækst og forebygger slid af håret. 

Derudover kan du bruge Aloe Vera som balsam, som efterlader dit hår blødt og sundt. 

Der er mange fordele ved Aloe Vera planten
Du kan også bruge Aloe Vera i din hårrutine.


© Getty Images

Hvordan skal Aloe Vera-planten passes?

Måske har du allerede en fin Aloe Vera-plante stående derhjemme, men det er vigtigt, at du plejer den rigtigt for at få den optimale effekt. 

Planten bør stå i et lyst lokale, men ikke i direkte sollys, og den vil typisk trives i de normale temperaturer i hjemmet. Inden du vander planten, bør jorden i potten være næsten helt tør fra sidste vanding. 

Bliver Aloe Veraen for våd, kan dens rødder nemlig rådne. Du kan derfor faktisk slippe afsted med kun at give planten vand hver anden eller tredje uge. 

Kvinde med Aloe Vera plante
Aloe Vera plantens blade har en helende effekt. © Getty Images

Sådan får du gelen ud af planten

Før at du rigtig kan benytte dig af Aloe Veraens gode sager, skal du have en plante, der mindst er et par år gammel. En ældre plante vil nemlig indeholde flere af de helende ingredienser, der gør plantens gel så god. 

Hvis du planlægger at gøre brug af Aloe Vera ofte, bør du måske overveje at anskaffe dig mere end en plante, fordi det er vigtigt, at du venter et par uger imellem hver gang, at du skærer blade af. 

Får at få det optimale ud af planten bør du: 

  • Skære op til fire tykke og sunde blade af planten ad gangen. 
  • Undgå at skære i rødderne, men få så meget af bladet med som muligt. 
  • Vask og tør bladene, og skær de spidse torne af med en kniv. 
  • Skær langs den lange side af bladene, så de åbnes, og fjern skallet. 
  • Herefter skærer du gelen i mindre stykker og bruger den til det formål, du skal. 
Få gelen ud af Aloe Vera planten
Aloe Veraens magi ligger i dens gel. © Getty Images

Det bør du være opmærksom på, før du benytter Aloe Vera 

Aloe Vera har en helende virkning, og som regel behøver du ikke at være bange for at benytte planten. Du bør dig altid tage kontakt til din egen læge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan tåle Aloe Vera. Nogle kan nemlig opleve hudirritationer eller allergiske reaktioner af planten, ligesom sygdomme, som eksempel diabetes, kan betyde, at du bør undgå at indtage Aloe Vera. 

Derfor bør du altid sætte dig ind i planten, inden du vælger at benytte den som en del af dine sundheds- eller skønhedsrutiner. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori