Kvinde med forkølelsessår på læberne
Er du ramt af forkølelsessår? Vi har samlet en række gode råd til dig her.© Getty Images

8 ting, du skal vide om forkølelsessår

Få gode råd til, hvordan du slipper af med det igen

18. november 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Du er på vej i seng, mærker en lille prikken i læben, men tænker ikke videre over det. Næste morgen vågner du og har fået en blære-lignende ting på læben, der ikke ligefrem ser superindbydende ud og faktisk også er lidt øm...

Kan du genkende scenariet? Uanset om du har haft forkølelsessår før eller er ramt for første gang, så er det lige irriterende HVER gang, der dukker et af de små pestilenser op i mundvigen, på læberne, næsen eller hvor du nu ellers er ramt af forkølelsessår. Øv! 

Vi har samlet otte ting, du skal vide om forkølelsessår, og slutter selvfølgelig af med, hvordan du kan behandle det, så du hurtigst muligt slipper af med det igen. 

1. Hvad er et forkølelsessår?

Et forkølelsessår kommer som følge af en virus kaldet herpes simplex, der enten skyldes virussen type 1 eller type 2 (HSV-1 eller HSV-2). Det er ofte type 1, der står bag et forkølelsessår, mens type 2 især ses ved herpes genitalis, der er en kønssygdom.

For nogle kan selve forkølelsessåret være et engangstilfælde, men der er (desværre) mange, der oplever, at det kommer igen – når først du er ramt af virussen, så bliver den nemlig hængende i kroppen.

Forkølelsessår behandling
Læberne er et af de mest almindelige steder at blive ramt af forkølelsessår. © Getty Images

2. Hvad er symptomerne på forkølelsessår? 

Et udbrud af forkølelsessår starter ofte med en prikkende fornemmelse på det ramte område, men det kan også føles, som om det svier og/eller klør. Nogle oplever også at få feber eller føle generel utilpashed.

Efter nogle timer – måske endda dage – vil der dukke en lille væskefyldt blære op. På et tidspunkt springer blæren, og der vil blive dannet et sår. Den totale helingstid kan typisk tage op til 10 dage. 

3. Hvorfor får du forkølelsessår?

Herpes er en smitsom laban, og du kan nemt risikere at få virussen overført, hvis ikke du tager dine forholdsregler (som du kan læse mere om i næste punkt). Det er dog sværere sagt end gjort – især hvis personen med virussen ikke er klar over, at de har den.

Der er desuden mange, der bliver smittet med forkølelsessår allerede som børn – uden at det nødvendigvis går i udbrud, før de er voksne.

Der kan være flere grunde til, at dit forkølelsessår kommer igen. Det kan blandt andet skyldes stress, udmattelse, sollys eller hvis din krop er ramt af en anden infektion, som for eksempel forkølelse eller influenza. 

Forkølelsessår smitte
Forkølelsessår kan blandt andet smitte gennem kys. © Getty Images

4. Hvornår smitter forkølelsessår?

En af de helt store syndere er kys! Forkølelsessår smitter nemlig ved berøring (og ses hyppigt på læberne og omkring munden), og det kan vi vist ikke komme uden om, at kys går under.

Men det er ikke kun ved direkte kontakt, at du kan blive smittet (eller smitte) med forkølelsessår. Virussen kan nemlig også overføres, hvis du for eksempel drikker af samme glas som en der har et forkølelsessår i udbrud, eller hvis du deler læbepomade med en, der er ramt af et udbrud.

Det er ikke altid helt let at vide, om en person har et forkølelsessår i udbrud – for det er nemlig ikke i alle tilfælde, at det kan ses direkte. Udskillelsen af virussen kan også finde sted, selvom der ikke er et synligt udbrud.  

5. Hvor kan du få forkølelsessår?

Forkølelsessår ses på huden eller ved slimhinder, og her oplever rigtig mange at få dem på læben eller i mundvigen, men der er også nogle, der rammes andre steder på huden – som for eksempel på næsen. 

6. Forkølelsessår på læberne og i munden

Det kan være utroligt trættende at have et forkølelsessår, uanset hvor på huden det sidder. På læberne og i mundvigen kan det for nogle være ekstra belastende, fordi det kan være sværere at behandle et forkølelsessår, der meget ofte er udsat for berøring (af eksempelvis mad og drikke) og bevægelse (når du snakker).

På billedet nedenunder kan du se et eksempel på et forkølelsessår på læberne. 

Forkølelsessår på læben
Et forkølelsessår starter ud med at være en (eller flere) væskefyldt blære. © Getty Images

7. Forkølelsessår på næsen

Selvom munden og læberne er de hyppigste steder, der rammes af HSV-1, så kan det blandt andet også dukke op på næsen – både på næseborerne og ovenpå næsen. 

Fordelen – hvis der kan snakkes om fordele i tilfælde med forkølelsessår – er her, at såret kan gå mere eller mindre uberørt hen i løbet af en dag (når det da ikke skal behandles). Det kan i nogle tilfælde gøre det lettere for såret at hele.

8. Behandling af forkølelsessår

Så snart et forkølelsessår er indtruffet, fordømmer mange det langt væk. For selvom det er en meget udbredt virus (og du stadig kan se hammerskøn ud), så er det bare fedest ikke at have en væskefyldt – og måske øm – blære midt i ansigtet.

Et forkølelsessår heler som oftest af sig selv indenfor 7-10 dage, men der er flere ting, du kan gøre for at lindre ubehaget og måske speede helingsprocessen op med et par dage. 

Det kan du gøre for at behandle forkølelsessår

  • Aciclovir creme. Kan købes i håndkøb på apoteket. Smøres på flere gange dagligt (husk at læse indlægssedlen inden brug) og kan lindre symptomerne og mindske smitterisikoen. Brug cremen så snart du mærker de første tegn på et udbrud.
  • Hold området rent. Sørg for at holde området rent både før og under et udbrud. Du kan eksempelvis bruge intimsæbe til at rense huden – men vær forsigtig, så du ikke gør det værre, når først blæren er dukket op.
  • Vask hænder efter berøring. Når du har renset såret, smurt creme på eller ved en fejl rørt ved såret, så husk at vaske hænder – på den måde mindsker du smitterisikoen.
  • Brug solbeskyttelse for at forebygge. Sollys er som nævnt en af de ting, der kan tricke et forkølelsessår. En god idé er derfor altid er bruge solcreme og en læbepomade med solfaktor for at forebygge et kommende forkølelsessår.

Kilder: NHSHealthlinkbc

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.