Kobberspiral er et hormonfrit præventionsmiddel
Kobberspiral er et hormonfrit præventionsmiddel. © Getty Images

Her er alt, du skal vide om kobberspiral som prævention

Der er flere fordele ved at vælge en kobberspiral

17. juni 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Er du på udkig efter en ny præventionsform, og går du med overvejelserne om at få en kobberspiral? Så er der en række ting, der kan være gode at vide inden. 

Derfor har vi samlet alle de informationer, som forhåbentlig kan gøre din beslutning lidt lettere. Du kan blandt andet læse om, hvad en kobberspiral mere præcist er, hvordan det påvirker dine blødninger, og hvilke fordele og ulemper der er ved denne type præventionsform.

Hvad er en kobberspiral? 

Kobberspiralen er en præventionsform, som sættes op i livmoderen og bruges til at forhindre uønsket graviditet. En kobberspiral er oftest formet som et ‘T’ lavet af plast, men med kobbertråde vinklet rundt om. Det er disse tråde, der mindsker sandsynligheden for, at sædcellerne når frem til æggene, og at æggene eventuelt sætter sig fast i livmodervæggen. 

Kobberspiralen adskiller sig fra mange andre præventionsformer ved at være hormonfri, og derfor kan det være en oplagt prævention for dig, der ikke har lyst til at udsætte kroppen for ekstra hormoner.  

Spiralen findes i forskellige størrelser, og hvilken der passer til dig, afhænger i høj grad af, om du har født. De ‘almindelige’ kobberspiraler egner sig nemlig bedst til kvinder, der har født.

Pris på kobberspiral

En kobberspiral er en billig måde at beskytte sig mod uønsket graviditet. Kobberspiralen koster mellem 200-400 kroner og kan købes på apoteket, men du kan også købe dem gennem de fleste læger i forbindelse med, at du skal have sat den op. Din læge vil formentlig fortælle dig, hvor du kan købe den.

Kobberspiral vises frem
En kobberspiral gør det svært for sædcellerne at trænge igennem til kvindens æg. © Getty Images

Så sikker er kobberspiralen

En kobberspiral virker i op til fem til otte år. I al den tid kan du forvente at være godt beskyttet mod uønsket graviditet – kobberspiralen har nemlig 98 procent sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. Men husk, at en kobberspiral ikke beskytter mod kønssygdomme, så det er altid en god idé at huske kondom.

Sådan påvirker kobberspiral dine blødninger

En af de ting, der giver kobberspiralen et dårligt ry, er, at du kan risikere at få kraftige og lange blødninger. Det kan derfor være værd at overveje, om det er den rigtige præventionsform for dig, hvis du i forvejen lider under slemme menstruationssmerter

Bivirkninger ved kobberspiral

Netop de kraftige blødninger er kobberspiralens største ulempe. Andre bivirkninger kan være, at du får uregelmæssige menstruationer og kan opleve at pletbløde mellem dine menses. Det er desuden heller ikke helt smertefrit at få sat en spiral op, og du vil muligvis også opleve at have ondt i dagene efter opsætning.

En anden ulempe ved en kobberspiral er, at du skal have sat den op og taget ud hos lægen – du kan altså ikke bare vælge at få den ud fra den ene dag til den anden, men skal først have en tid hos din læge.

Kvinde med kobberspiral
En kobberspiral har 98 procent sikkerhed.© Getty Images

Fordele ved kobberspiral

Ligesom at der er bivirkninger ved enhver præventionsform, så er der også fordele. En af de største fordele ved kobberspiralen er, at den er meget sikker som prævention mod uønsket graviditet. 

Derudover er den hormonfri, hvilket betyder, at der er lige så stor sandsynlighed for at blive gravid (hvis du ønsker det på et senere tidspunkt), som før du fik sat spiralen op – og du kan i realiteten blive det umiddelbart efter, at spiralen er taget ud. 

En kobberspiral er også en billig og langtidsholdbar løsning, da den kan sidde i fem til otte år uden at blive skiftet. Og hvis du har fast partner og helt styr på, at ingen af jer har nogle kønssygdomme, så er det praktisk, at du ikke behøver at rode i skuffen efter et kondom, før I går i gang.

Kobberspiral vs hormonspiral

Kobberspiralen er ikke den eneste spiral, der kan fungere som prævention. Du kan nemlig også få en hormonspiral der, som navnet lægger op til, indeholder hormoner.

Til forskel fra kobberspiralen kan hormonspiralen have en positiv effekt på menstruationssmerter – og nogen stopper endda helt med at få menstruation, mens de har hormonspiralen. Du kan læse mere om hormonspiralen og andre præventionsformer her.

Kilder: Sundhed.dk, Apoteket.dkplannedparenthood.org

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.