Kvinde sidder på badeværelsesgulvet
Eksperten guider dig gennem den berygtede morgenkvalme. © Getty Images

Alt du skal vide om morgenkvalme under din graviditet

Vidste du, at pebermynte kan være forebyggende?

9. september 2018 af Simone Overgaard Aaberg

Morgenkvalme ringer en klokke hos de fleste gravide – og det er ikke en rar lyd, den spiller. Der er nemlig en masse ubehageligheder forbundet med kvalme under graviditet, som du sikkert helst vil undgå. 

Selvom vi ikke kan love, at du kan slippe helt for den irriterende morgenkvalme, så kan du blive klogere på, hvornår i graviditeten kvalmen typisk opstår, hvorfor du får det, og hvad du kan gøre ved det. Vi har nemlig snakket med jordemoder Lea Toft, der besvarer alle de typiske spørgsmål om graviditetskvalme – for det er både er praktisk og rart at have styr på. 

Hvorfor får jeg morgenkvalme?

Der er ikke en egentlig forklaring på, hvorfor kvinder får kvalme om morgen i løbet af deres graviditet. Men vi ved, at hvis du er gravid med tvillinger, så er der en øget risiko for morgenkvalme, da det går ind og påvirker hormonsystemet.

Morgenkvalme er som sådan ikke genetisk. Der kan dog godt være familier, hvor kvinderne er mere tilbøjelige til at få kvalme under deres graviditet, men det er ikke noget, der kan siges med sikkerhed. 

Hvornår begynder jeg at få morgenkvalme?

Det kan være meget forskelligt, hvornår du begynder at mærke noget til morgenkvalmen. For nogle er det det første tegn på, at du er gravid, mens det for andre først kommer sent i graviditeten. Lea Toft fortæller dog, at de fleste begynder at få morgenkvalme omkring seks uger inde i deres graviditet. 

Gravid kvinde sidder på sengen og har det dårligt
Hav lidt duftende olier stående på sengebordet – det kan hjælpe mod morgenkvalmen. © Getty Images

Kan jeg forebygge morgenkvalme?

Hvis du lider af morgenkvalme, kan det være en rigtig god idé at ændre dine rutiner, hvis du har mulighed for det. Hvis du eksempelvis møder tidligt om morgenen, kan det være en fordel, hvis du møder senere ind, så du har god tid om morgen. 

Sørg for at spise, allerede inden du træder ud af sengen. Du kan eksempelvis have nogle nødder eller lignende liggende på sengebordet. På den måde får du hurtigt mad i maven, og det er vigtigt for at undgå, at kvalmen opstår. 

Nogle gør også brug af aromaterapi, hvor du stimulerer din krop og dine sanser ved for eksempel at bruge olier i hjemmet. Mange kan få kvalme ved morgenlugten af bacon fra køkkenet, men det kan du muligvis undgå, hvis du eksempelvis sætter noget pebermynteolie ved sengekanten, inden du går i seng. Det kan nemlig være med til at overkomme din kvalme, hvis du dufter og har duftet til noget, som er friskt og lækkert.  

Der er også mange kvinder, der er glade for akupunktur, da de føler, at det går ind og forebygger en eventuel morgenkvalme. Så det kan du også prøve af, hvis du er hårdt ramt af kvalme.  

Er der nogle gode råd mod morgenkvalme?

Skulle du vågne op og have kvalme med det samme, så er det en god idé at have typer af mad liggende, der er gode, hvis ikke du har meget appetit. Det kan eksempelvis være kiks, nødder eller æblestykker. Igen er det vigtigste at få spist som noget af det første. 

For nogle virker det, hvis de eksempelvis spiser minttabletter, der kan give en frisk smag og duft – men generelt er der ikke så meget andet at gøre, end at ride stormen af, når først kvalmen er opstået. Åben vinduerne, læg dig i sengen, og pak dig ind under dynen. Og vent så tålmodigt på, at du får det bedre. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.