p-piller
En p-pille er en lille pille, der fungerer som præventionsform.© Getty Images

Her er alt, du skal vide om p-piller

Læs, hvad du skal gøre, hvis du har glemt at tage en pille

5. juni 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Skal du vælge en ny præventionsform? Det kan være en stor udfordring at finde rundt i de forskellige præventionsformer, der er på markedet – og det bliver bestemt ikke lettere af, at der så samtidig er flere forskellige mærker af den samme type prævention. 

Derfor vil vi forsøge at gøre dig klogere på p-piller, som er en lille pille, der skal tages én gang dagligt. Når pakken er tom, holder du pause i syv dage, før du starter på en ny pakke. 

Det lyder simpelt, men der er alligevel en række ting, der er godt at vide, når du er eller gerne vil starte på p-piller. Som så mange andre præventionsformer er der nemlig både fordele og ulemper ved p-pillen. 

Det betyder p-piller for din menstruation

P-piller indeholder hormonerne østrogen og gestagen, der går ind og stopper ægløsningen (og altså gør, at du ikke kan blive gravid). Når du er på p-piller, er din menstruation meget regelmæssig – under p-pille-perioden vil du ikke få din menstruation, men når pakken er tom, kommer den (som oftest) inden for de syv dage, hvor du holder pause. 

Uanset om du har fået din menstruation eller ej, så skal du begynde på den nye pakke efter syv dage for at være sikker på, at du er beskyttet mod uønsket graviditet. 

Hvornår virker p-piller?

Første gang du skal tage en p-pille, forholder det sig lidt anderledes, end når du genoptager p-piller efter de syv dages pause. Første gang skal du nemlig tage p-pillen på den første dag i menstruationen. Gør du det, så er du fuldt beskyttet med det samme.

Får du ikke gjort det på første dagen, så betyder det typisk, at du skal bruge kondom i en uge, for at være beskyttet mod uønsket graviditet. Læs altid indlægssedlen, der følger med p-piller – der står alt, du skal vide, om de specifikke p-piller.

Kvinde med p-piller og kondom
P-piller beskytter ikke mod kønssygdomme – det gør kun kondomer. © Getty Images

Der findes forskellige p-pille-mærker

Du har måske prøvet at få udskrevet ting på recept hos lægen og blive spurgt, om ‘du bare vil have de billigste’ – det kan du også opleve, når du skal have dine p-piller. I de tilfælde vil hormonindholdet stadig være identisk, selvom mærkerne er forskellige. 

Men der findes også forskellige hormonsammensætninger i p-piller blandt andet afhængigt af, om det er første-, anden-, tredje- eller fjerdegenerations p-piller. Din læge kan hjælpe dig med, hvilke p-piller der vil være de rigtige for dig. 

Du kan også få p-piller, der både indeholder de 21 svangerskabsforebyggende piller og så syv piller, der ikke indeholder hormoner. De kan være gode til dig, der synes det er en god rutine at tage en pille hver dag. 

Det koster p-piller

Prisen på p-piller varierer og afhænger i høj grad af mærket på p-pillerne. Typisk ligger p-piller til mellem 35 kroner og 140 kroner – de billigste p-piller er andengenerationspillerne, mens de dyreste typisk er pillerne i fjerde generation.

Der er tre pakker p-piller i én samlet pakke, og du er derfor dækket ind i godt tre måneder, når du køber en p-pille pakke. 

Hvis du har glemt en p-pille

Det er ikke et utænkeligt scenarie, at du efter en vellykket bytur med lidt for mange Aperol Spritz' styrer direkte mod din seng, når du kommer ind af døren. I forbifarten glemmer du derfor alt om dine p-piller...

Der er heldigvis ikke den store fare for, at pillerne ikke virker optimalt – så længe du tager en ekstra pille dagen efter. Plejer du eksempelvis at tage din p-pille hver aften, så kan du indenfor 12 timer tage den glemte pille og så den næste til den tid, du plejer. Du vil i det tilfælde stadig være beskyttet mod graviditet.

Går der mere end 12 timer, fra du skulle have taget din p-pille, så er du ikke nødvendigvis beskyttet mod graviditet og bør derfor bruge kondom i syv dage efter. Du skal stadig tage den glemte p-pille, men kan tage den sammen med den næste planlagte (så du tager to p-piller ad gangen). 

par på p-piller
P-piller er en effektiv præventionsform.© Getty Images

Du kan springe din menstruation over med p-piller

Vi kender det alle – det er sommer, og bikinien skal luftes med en tur i det kølige, blå hav... Og så får du besøg af moster rød. Øv! 

Jo, du kan selvfølgelig blot bruge en tampon, men hvis du på forhånd ved, at du har en strandferie i kalenderen, der falder sammen med lige den uge, hvor du skal holde pause fra dine p-piller, så kan du vælge at springe din menstruation over. 

Du begynder blot på næste p-pille-pakke dagen efter, at du har taget den sidste p-pille fra den forrige pakke. 

Fordele ved p-piller

Det, at du kan springe din menstruation over, vil nogen formentlig se som en ret stor fordel. Men den største fordel må klart være, at p-piller er en meget sikker præventionsform, når de tages korrekt.

I mange tilfælde kan p-piller også mindske menstruationssmerter, og de kan derfor være et rigtig godt alternativ, hvis du har mange smerter forbundet med din menstruation. Samtidig giver p-piller i nogen tilfælde mindre blødninger (og ikke mindst regelmæssige). 

Bivirkninger ved p-piller

P-piller har også nogle bivirkninger, som du måske vil opleve, når du begynder på dem. Der er blandt andet en større risiko for blodpropper (derfor er det vigtigt, at du gør lægen opmærksom på eventuelle arvelige faktorer, der kan være i spil). 

Nogle kvinder oplever også humørsvigninger og en nedsat sexlyst, når de er på p-piller – det er ikke unormalt og kan i nogle tilfælde komme til livs ved at skifte p-pille mærke.

Andre bivirkninger kan være i form af hovedpine, kvalme og i nogens tilfælde vægtøgning. Der kan også være en let øget risiko for brystkræft. Igen er det altid en god idé at tale med lægen om de bekymringer, du nu måtte have. 

Kvinde med p-piller
Der kan både være fordele og ulemper forbundet med p-piller som prævention.© Getty Images

Der findes en app til at huske dine p-piller

Der er godt nyt til dig, der ikke er helt god til faste rutiner (og derfor måske kan have svært ved at huske at tage din p-pille hver dag). Der findes nemlig flere apps på markedet, der kan minde dig om den daglige p-pille! 

Danmarks apotekerforening har blandt andet lavet app'en Medicinhusker, der både kan hjælpe dig med at holde styr på p-pillerne og andet medicin, hvis det skulle være nødvendigt. 

Du kan også bruge app'en Bedsider Birth Control Reminder, der med en underholdende og varierende tekst på engelsk minder dig om din p-pille hver dag.

P-piller til mænd

Det er ikke altid helt fair, at vi kvinder skal være dem, der skal sørge for, at en omgang hygge på lagnerne ikke ender ud med en ni måneders (uønsket) gravidtet. Derfor er det heller ikke dårligt, at p-piller til mænd måske inden længe kan blive en realitet. 

Hvornår p-piller til mænd kommer på markedet, er dog ikke fastlagt endnu – det kræver nemlig stadig lidt mere forskning at få bivirkningerne ned på et acceptabelt niveau. 

Kilder: Netdoktor.dk, Sunhed.dk, Apoteket.dk, Minrecept.dk

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.