Kvinde der lider af migræne
Der er flere ting, der kan være årsagen til din migræne. © Getty Images

Lider du af migræne? Her er, hvad du skal vide om sygdommen

Migræne er en af de mest udbredte sygdomme i verden

17. juni 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Føler du nogle gange, at et trommeorkester øver Safri Duo-sange på dit hoved? Alle kan formentlig skrive under på, at det kan være hammer ubehageligt, når hovedet dunker derud af – og der er desværre nogen, der rammes oftere end andre. 

Hvis du er en af dem, der tit oplever at få hovedpinelignende symptomer, så kan det meget vel være, at du lider af migræne. Her kan du blive klogere på, hvad migræne mere præcist er – og hvad du kan gøre for at lindre smerterne.   

Hvad er migræne?

Migræne er en sygdom, som ses i form af en slem hovedpine, der ofte er ledsaget af andre symptomer. Rigtig mange mennesker lider af migræne – faktisk er sygdommen ifølge Migraine Research Foundation den tredje mest udbredte sygdom verden over, og op mod 90 procent af dem, der oplever migræne, har det så skidt, at de hæmmes af det, mens migrænen står på. 

Nogle mennesker rammes af migræne et par gange om måneden, mens andre lider under det flere gange ugentligt. Det kan være meget individuelt, hvor store smerterne er, og hvor ofte de rammer. 

Kvinde med migræne
Migræne ses oftest hos folk i alderen 18-44 år – men børn kan også få migræne anfald. © Getty Images

Symptomer på migræne

Er du i tvivl om, hvorvidt du har migræne? Ifølge Migraine Research Foundation er der stor forskel på en ‘almindelig’ hovedpine og migræne. 

Symptomer på migræne er en dunkende hovedpine, der ofte er ledsaget af kvalme, svimmelhed og en generel utilpashed. Ofte bliver folk, der rammes af migræne, meget overfølsomme over for lys og lyd, mens migrænen står på.

Du kan også opleve at få symptomer (en form for tegn), før selve hovedpinen rammer dig – så er der tale om en migræne med ‘Aura’. Det kan blandt andet ramme i form af synsforstyrrelser eller en snurrende fornemmelse i eksempelvis fingrene. 

Ofte varer disse tegn omkring en halv time, og det er i tiden under eller efter, at hovedpinen den opstår (for nogle udebliver selve hovedpinen, selvom forvarslingerne kommer).

Hvorfor får du migræneanfald?

Når du rammes af migræne, kaldes det også et ‘migræneanfald’. Et anfald kan vare alt mellem en time til flere døgn og kan som nævnt ovenover have flere ubehagelige konsekvenser med sig.

Det kan være meget individuelt, hvad der tricker migræne hos den enkelte – for nogle er det særlige føde- og drikkevarer, men det kan også skyldes stress, angst eller endda et skarpt, blinkende lys. Det er heller ikke ualmindeligt at opleve et migræne anfald under eller op til din menstruation. 

Kvinde med migræne i sengen
Migræne anfald kan opleves forskelligt og vare fra få timer til flere dage. © Getty Images

Hvad hjælper mod migræne? 

Migræne er en kompliceret sygdom, som der stadig forskes meget i – og det er også en sygdom, der kan være svær at behandle. 

Første skridt er at tale med din læge omkring din migræne (eller at du mistænker, at du lider af migræne). Han eller hun vil vurdere, hvilken medicinsk behandling der er rigtig for dig. Det kan nemlig afhænge af flere ting, for eksempel hvor ofte og hvor voldsomme anfaldene er.

Hvis du ved, at der er bestemte ting, der kan fremkalde din migræne, så bør du også gå uden om dem (eller holde dem til et minimum). Det kunne eksempelvis være rygning, alkohol eller bestemte madvarer. 

Kan en migrænepiercing hjælpe?

En af de ting der, for nogen, hjælper på migræne er en såkaldt daith-piercing. Piercingen er placeret på den inderste bruskfold på øret og skulle eftersigende trykke på steder, der mindsker smerterne – men der er endnu ikke nogle videnskabelige beviser på, at det virker.

Hvis du gerne vil afprøve, om en daith-piercing – også kaldet en migrænepiercing – kan hjælpe på din migræne, så har vi samlet lidt forskellige ting, der er gode at vide, når du vil have en piercing.  

Kilder: Ninds.nih.gov, Sundhed.dk

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori