En kvinde solbader på stranden og bliver brun på den sunde måde
Her får du guiden til at blive lækker brun på den sunde måde.© Getty Images

Bliv brun på den sunde måde

Få guiden til den gode sommerkulør – uden at blive forbrændt

26. juni 2020 af Mette Andrea Boesgaard

Hvordan får du egentlig en perfekt kulør uden at blive branket? Woman har selvfølgelig de gode råd!

Guide: Sådan bliver du dejligt solbrun

Du får det bedste udgangspunkt for en jævn solbrændt kulør, hvis du starter med en pæn, jævn, velplejet og velfugtet hud, inden du går ud i solen. Så der er lige et par trin, du skal følge inden du udsætter din hud for solens brunende stråler.

En glad, brun kvinde solbader og bliver brun med solcreme på
Her får du tre trin, som du skal gennemgå inden du bliver lækker, solbrun. © Getty Images

3 gode råd til den flotte solbrune farve

Det er ikke den bedste idé at bevæge dig ud i solen uden at have forberedt din hud. Første trin til din perfekte sommer-solbrændte krop er, at du slipper af med de overflødige, døde hudceller. 

1. Skrub dig solklar

Brug en børste eller en body scrub hver morgen i badet – det giver en glat hud, som er fri for skæl, knopper og tørre pletter, og så får du også bedre cirkulation og en sundere hudfarve.

Uanset hvilken form for scrub, du vælger, så skrub din hud i blide, runde bevægelser fra fødderne og opefter, men undgå det sarte brystområde.

2. Fugt din hud, så den bliver klar til den solbrune farve

Når du har badet, så tag dig tid til at smøre dig ind i en nærende creme, der forsegler fugten og gør din hud glat og blød. Hvis du vil have en jævn og smuk, solbrun kulør, er det nemlig alfa og omega, at din hud er gennemfugtet, for tør hud bliver lettere forbrændt – og det ønsker vi jo ikke!

3. Brug solfaktor på din hud

Sidst men ikke mindst bør du også skifte din almindelige dagcreme ud med en dagcreme med høj solfaktor, så snart sommeren banker på døren. Solen brænder jo også, når du ikke ligger og solbader! 

Hvis du beskytter dig med en høj solfaktor i ansigtet hver dag, undgår du, at mindre klædelige røde næser ødelægger det smukke, solbrune helhedsindtryk. 

En kvinde skrubber sin hud i badet så hun kan blive brun på en sunde måde
Det er vigtigt, at du klargør din hud, inden du går i gang med at solbade.© Getty Images

Tips til når du er i solen for at blive brun

Det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du behandler din hud, mens du udsætter den for solens stråler – især ikke hvis du drømmer om en lækker og sund, solbrun hud. Derfor får du lige seks trin, som du med fordel kan gennemgå og tænke over, når du ligger ude i solen.

1. Tag solcremen på, før du bevæger dig ud i solen

Og det skal du helst gøre en halv time før du går ud i solen. Solfilteret skal nemlig bruge 20 minutter for at trænge ind i huden, så det kan beskytte din hud ordentligt, så du ikke bliver forbrændt, men derimod smækker, lækker brun.

Derudover, så kan du jo så i ro og fred smøre dig ind derhjemme uden bikinien, så du er sikker på, at du når ud i alle afkroge, og du ikke ender med mystiske mærker og pletter.

2. Husk at smøre solcreme på ofte

For allerede efter et par timer er cremens effekt væsentligt aftaget, og det bliver da kun endnu værre, hvis du har været i vandet eller hvis du har ligget og svedt i solen.

En glad kvinde smører solcreme på nede på stranden i solen
Husk solcremen – og masser af det, for så får du den mest jævne og holdbare brune farve.© Getty Images

3. Brug rigeligt med solcreme, når du skal solbade

Det er virkelig vigtigt, at du ikke holder dig tilbage med mængden af solcreme – du må hellere bruge for meget end for lidt! Du skal cirka bruge en håndfuld creme (40 gram) for at opnå den solfaktor, der står på flasken, og cremen skal smøres ud, så hånden glider let hen over huden.

4. Hellere for høj end for lav solfaktor

Du bliver ikke rød og branket, og du får en langt mere ensformig farve af at bruge den høje solfaktor – så du behøver altså ikke bekymre dig om hvorvidt du får farve eller ej. Og så holder du huden både sund og smuk – også til næste år OG om ti år, ved at bruge høj solfaktor på din hud. 

Vælger du en høj faktor, får du også en mere holdbar kulør i sidste ende, for når du bygger kuløren langsomt op, holder den også længere, fordi det øverste hudlag ikke er så skadet og dermed ikke skaller hurtigt af igen.

En kvinde med solhat smører solcreme på
Husk at søge skygge midt på dagen – ellers bliver du forbrændt, og din brune farve skaller af.© Getty Images

5. Begræns din tid i solen

Det er ikke en god idé at ligge og stege i solen hele dagen, flere dage i træk – det er de færrestes hud, der kan holde til det. Hold dig helt væk fra klokken 11 til klokken 15, hvor solens skadelige stråler er på deres højeste. Og husk, at du også bliver brun af at sidde i skyggen!

6. Lyt til din krop

Det er vigtigt at mærke efter og holde øje med de signaler, din krop sender til dig. For når det føles, som om du har fået nok, så er det din krop, der siger stop, og så er det på tide at gå ud af solen. Søg skygge og damp af – eller hop i bad.

En kvinder sprøjter selvbruner på sin hud ved poolen
Er du ikke helt tilfreds med din brune farve? Så kan du snyde dig mere brun med selvbruner!© Getty Images

Dét, skal du gøre ved din hud efter solbadning

Når du er færdig med at tage sol – på den sundeste måde – er der et par trin, du kan følge for at sikre dig den fine, solbrune glød. 

1. Fugt er et must for din brune farve

Hvis du vil forblive lækker brun, så er det nødvendigt at fugte din hud. Brug en aftersun creme eller fugtighedscreme i massevis (det er stort set det samme – der står bare noget forskelligt på flaskerne) både lige efter du har solbadet og efter hvert bad, du tager. 

Jo bedre fugtet din hud er, desto bedre holder den solbrune kulør. Skær ned på, hvor ofte du skrubber dig, men hold ikke op med at skrubbe dig, for det holder kuløren frisk og klar i laaaang tid – ligesom vi ønsker det!

2. Snyd dig selv brun, for pokker

Er du ikke blevet ordentlig brun på visse områder – eller vil du bare gerne se endnu mere brun ud? Så er det helt okay at snyde lidt – vi siger ikke noget til nogen! 

Der findes et hav af selvbrunere på markedet af forskellige mærker og i forskellige former, og de bliver hele tiden bedre og bedre. Når du bruger selvbruner, er det et sukkerstof i selvbruneren, som efter at være absorberet på huden, reagerer med ilten i luften, som således farver din hud lækker solbrun. 

Det er faktisk samme princip som det der sker, når du skærer et æble over og lader det ligge lidt. Så den rette selvbruner er ikke bare hurtig og let at bruge – det er også den mest naturlige og ufarlige måde at blive brun på!

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori