En kvinde med hue og halstørklæde udenfor fryser.
Det er et spørgsmål, vi er mange, der har stillet os selv flere gange. © Getty Images

Bliver jeg syg af at fryse?

Passer det virkelig, at kulde gør dig syg? Vi opklarer spørgsmålet en gang for alle

21. januar 2015 af Rikke Hovn Poulsen

'Tag noget mere tøj på – ellers bliver du jo syg, pigebarn!'

Det er stensikkert ord, der er kommet ud af din mors eller mormors mund en milliard gange. Men du har garanteret også hørt folk sige, det bare er en myte, og at kulde og sygdom overhovedet ikke har noget med hinanden at gøre. Så hvad skal du i grunden tro på?

Bliver du syg af at fryse – det korte svar

“Det korte svar er nej – du kan hverken blive forkølet eller få influenza bare af at fryse. Det kræver nemlig, at du får en virus ind i kroppen,” forklarer Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet.

Der er også et “men” (!)

For sagen er mere kompliceret end som så. Når du bliver kold, er din risiko for at blive syg alligevel lidt større end normalt. Forkølelses- og influenzavirus kommer nemlig ind gennem din næse og mundhule, og hvis slimhinderne er kolde, har de mere frit spil end normalt.

“Når du fryser, samler det meste af blodet sig inde i kernen af din krop, hvor det opvarmer de vigtigste organer som hjernen og hjertet. Og så kommer der mindre blod ud i slimhinderne – og det betyder, at immunforsvaret har dårligere mulighed for at overvåge de steder. Og så har virus altså en større chance for at trænge ind,” forklarer Jan Pravsgaard Christensen.

Du behøver dog ikke melde dig syg på arbejdet i næste uge, bare fordi du har ventet på bussen i fem minutter i frostvejr. For ja, din risiko for at blive syg er forøget. Men det er altså kun med fire procent. Så Kleenex og kamillete – hold your horses!

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.