Kvinde med tømmermænd
Føler du, at dine tømmermænd kunne bliver værre med årene?


© iStock

Derfor bliver dine tømmermænd værre i 20’erne – og allerværst, når du rammer 29 år

Gud, hvor vi savner de gode, gamle teenage-tømmermænd!

26. maj 2021 af Maria Broe Trustrup Hansen

Så skete det igen, og din krop hader dig. Kvalmen stiger dig til hovedet, og du styrter ud på badeværelset, hvor du kaster dig over toilettet og genser rødvinen fra i går. Hovedet dunker, øjnene er små, og det eneste fede ved dine tømmermænd er, at din søndag kommer til at foregå på sofaen med de bedste serier på Netflix, cola og pizza.

Du havde egentlig håbet, at de fuldstændigt uoverskuelige tømmermænd hørte teenagetiden til, men virkeligheden er brutal. Dine tømmermænd er kun blevet værre, i takt med at du bevæger dig op igennem 20’erne, og anden- (og tredje-) dagstømmermænd er nu en naturlig følgesvend efter en tur i byen.

Men hvorfor bliver dine tømmermænd værre, når du bliver ældre? Det får du forklaringen på lige her, for vi har nemlig talt med læge og foredragsholder Jerk W. Langer, som gør os klogere på de satans bæster, vi kalder tømmermænd.

Din krop kræver tid

Når du bliver ældre, bliver din krop generelt dårligere til at komme på toppen igen, når den har haft det skidt. Det gælder både, når du har været syg, og når du har mishandlet din krop med 16 øl for meget. En del af tømmermændene (blandt andet at du har det seriøst ubehageligt) opstår, fordi kroppen bliver betændt, og det tager med alderen længere tid at komme sig over.

Når du bliver ældre, bliver din levers funktion også svækket, og den kræver derfor mere tid til at få alkoholen ud af kroppen.

En væsentlig del af dine tømmermænd – især den bidende hovedpine og din voldsomme tørst – opstår, fordi din krop er dehydreret. Alkohol hæmmer hormonet ADH, der ellers holder på kropsvandet, og derfor tisser man mere væske ud, end man drikker – og det hjælper altså ikke, at du med alderen bliver dårligere til at holde på vandet i kroppen.

Glasuren på den lækre tømmermænds-lagkage er, at du som kvinde tåler mindre alkohol end mænd og derfor også får større tømmermænd. En af årsagerne er, at vi kvinder har mere fedt i kroppen, og jo højere fedtprocent desto værre tømmermænd.

29 år – nu bliver det rigtig slemt!

I virkeligheden tyder det på, at mange oplever færre tømmermænd med alderen, men det skyldes formenligt, at mange drikker mindre ufornuftigt (læs: langsommere) og lader være med at blande for meget. Måske er du bare ikke helt nået til det stadie endnu – eller måske må du bare erkende, at du er typen, der aldrig bliver en fornuftig drikker, og at det betyder onde tømmermænd efter byturene. Men husk på, du kan altid overvinde de moralske tømmermænd!

En undersøgelse har i øvrigt vist, at tømmermændene for alvor bliver voldsomme, når du rammer de 29 år, fordi du ikke vil acceptere, at din krop ikke kan tåle den mængde af alkohol, som den kunne i dine yngre dage.

Vand, søvn og hovedpinepiller

Og nej, du kan desværre ikke gøre noget for at undgå de bistre tømmermænd, men du kan heldigvis gøre dem knap så slemme. Det gør du ved at spise noget, samtidig med at du drikker – et solidt måltid øger nemlig alkoholforbrændingen i leveren. Derudover skal du huske det gode, gamle råd om at drikke et glas vand imellem drinksene, så du ikke bliver alt for dehydreret.

Sidst, men ikke mindst, har Jerk. W. Langer tre råd mod tømmermænd, som vi alle bør huske: Vand, søvn og hovedpinepiller – de moralske tømmermænd må du selv klare...

Ellers har du også her den bedste kur mod tømmermænd!