Kvinde i en sweater åbner vinduerne
Lufter du mon nok ud? © Getty Images

Derfor er det vigtigt at lufte ud, selvom det er møgkoldt udenfor

De hyggelige stearinlys er en ret stor synder, når det kommer til dårligt indeklima

9. januar 2023 af Michelle Andersen

Vi ved det godt: Når kulden raser udenfor, er det fristende at skrue op for radiatoren og lade vinduerne være lukket hele vinteren. Men desværre er det bare ikke den allerbedste idé. Der er faktisk mange gode grunde til, at du skal åbne vinduerne og lade den friske luft komme ind hver dag. Alle de grunde har vi samlet til dig her.

Vi giver dig også otte gode råd til, hvordan du lufter ud på den bedste måde. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få frisk vinterluft ind i hjemmet, uden at du skal pakke dig ind i tæpper og få fødder så kolde som istapper. 


Derfor skal du lufte ud 

Alt hvad du laver i dit hjem påvirker indeklimaet: Når du sover, ser serier på Netflix, steger frikadeller, går i bad (ja, faktisk alt!) afgiver du en lille mængde vand gennem blandt andet sved og vejrtrækning. 

Det vand, du afgiver, medfører, at indeklimaet i dit hjem bliver fugtigt. Og det er altså den fugt, som du skal sørge for at fjerne ved at lufte ud regelmæssigt – også om vinteren. Hvis du husker at åbne vinduerne, har det nemlig de her fordele: 

 • Udluftning mindsker risikoen for skimmelsvamp: Hvis du sørger for at komme af med al den fugt, som ophober sig i dit hjem, så hjælper du dig selv i kampen mod skimmelsvamp. Hvis fugten derimod får lov at blive indenfor, så giver du altså skimmelsvampen ret gode vilkår for at udvikle sig.
 • Udluftning renser luften efter stearinlys: Det er så hyggeligt at tænde stearinlys, når det er mørkt og koldt udenfor. Og det skal du bare blive ved med. Men de levende lys afgiver nogle partikler, som du skal huske at få ud af dit hjem, når lysene er slukket. 
 • Udluftning er ekstra vigtigt, hvis du har allergi: I følge Astma-Allergi Danmark kan udluftning ikke forebygge allergi. Men hvis du allerede er ramt af en form for allergi, så kan du mindske dine symptomer ved at holde luften i dit hjem frisk og ren. 
 • Udluftning dræber husstøvmider: De lyder umiddelbart ret ækle, men husstøvmider findes altså i alle hjem, og de er helt ufarlige – med mindre du er allergisk over for dem. Alligevel er det en god idé at skille sig af med dem, og det kan du gøre ved at lufte ud.
Kvinde står ved vindue og kigger
Det er en god idé at lufte ud, når du står op. Få flere gode råd til udluftning herunder. © Getty Images

8 gode råd til at lufte ud

Selvom det virker ret ukompliceret at lufte ud, så er der altså nogle vigtige ting, som er gode at huske. Det er nemlig ikke helt ligemeget, hvordan du får frisk luft ind i dit hjem. Med de her gode råd er du godt hjulpet på vej.

 • 1. Luft ud i fem til ti minutter ad gangen: Om vinteren kan du nøjes med at lufte ud i fem minutter ad gangen, mens du om sommeren sagtens kan lufte ud i længere tid ad gangen. 
 • 2. Luft ud mindst tre gange om dagen: En god huskeregel er at lufte ud tre gange om dagen. Du kan for eksempel åbne vinduerne, når du står op, når du kommer hjem fra arbejde eller studie, og inden du går i seng. Så har du hele tiden dejlig, frisk luft i dit hjem.
 • 3. Sørg for at skabe gennemtræk: Hvis du vil nå at skifte den gamle luft ud med ny, frisk luft, så skal du skabe gennemtræk. Det gør du ved at åbne flere vinduer på samme tid, så al den gamle luft kan blive suget ud.
 • 4. Luft ud når du har lavet mad: Endnu en god huskeregel er at lufte ud hver gang, du har lavet mad. Under madlavningen bliver der nemlig skabt en masse partikler, som helst skal ud af dit hjem igen. 
 • 5. Lad ikke vinduerne stå på klem i flere timer: Selvom det umiddelbart virker som en god idé at lufte ud i flere timer ad gangen, så er det faktisk det stik modsatte. Hvis vinduerne står på klem i lang tid, bliver væggene nemlig kolde, og det kan i værste tilfælde danne kondens og føre til skimmelsvamp. Og det vil du gerne slippe for.

 • 6. Vær opmærksom på lugten i dit hjem: Hvis der lugter indelukket eller muggent, når du kommer hjem, så er det et tegn på, at du skal lufte mere ud.
 • 7. Luk badeværelsesdøren når du har været i bad: Hvis du elsker at tage lange, varme bade, så er det vigtigt, at du lukker døren ind til badeværelset, når du er færdig. Hvis døren står åben, spreder fugten sig nemlig til resten af hytten. Hvis du har et vindue på badeværelset, så kan du åbne det. Hvis ikke, så har du garanteret et udluftningssystem, som kan suge fugten ud.
 • 8. Luft ekstra godt ud hvis du tørrer tøj indenfor: Det allerbedste er faktisk, hvis du helt kan undgå at tørre tøj indenfor. Men i vintermånederne kan det nogle gange være nødvendigt, hvis du ikke har en tørretumblmer. Hvis du vil undgå fugt i dit hjem, skal du huske at lufte godt ud, når du er færdig med at tørre tøj. 

Det kan altså godt lade sig gøre at lufte ud, selvom det er møgkoldt udenfor – og både dit hjem og dit helbred vil takke dig for at huske at gøre det. 

Kilder: Energi FynSundtHus.dk, Astma-Allergi Danmark