Kvinde med vasketøj sidder på sofa
Er du god til at huske at vaske dit nye tøj? © Getty Images

Derfor skal du altid huske at vaske dit nye tøj, inden du tager det på første gang

Husker du altid at vaske dine nye jeans?

2. juni 2021 af Henny Müller Dahl

Du kender det sikkert godt – du har lige købt et par smækre jeans eller måske en flot top, som du har haft øjnene på i ugevis, og nu kan du slet ikke vente, til du endelig kan have dit nye køb på. Måske er du så utålmodig, at du vælger at tage dit nye item på, så snart du har revet prisen af. 

Men lige dét er der faktisk gode grunde til at lade være med. For ved du, hvor vigtigt det er at vaske dit nyindkøbte tøj, før du tager det i brug første gang? 

Mange skjulte kemikalier i nyt tøj

Når tøj produceres, bruges der ofte kemikalier, som både kan være sundhedsskadelige og miljøbelstande. Der bruges ofte kemikalier til blandt andet at farve og blødgøre tøjet eller til at gøre det bakteriedræbende, og det kan være skadeligt, hvis disse får lov til at blive siddende i tøjet, når du tager det i brug.

De stærke kemikalier kan nemlig give allergiske reaktioner, og faktisk er der også mistanke om, at visse kemikalier kan være hormonforstyrrende. Så det er altså ikke lige noget, din hud har særlig meget lyst til at møde.

Derfor bør du vaske alt nyt tøj en til to gange, inden du tager det i brug – og det gælder ikke mindst også for sengetøj! 

Sådan kan du finde tøj med færre kemikalier 

Når du handler tøj, er der en række miljømærker, du selv kan kigge efter, hvis du helst vil undgå tøj med alt for mange kemikalier. Måske er du før stødt på dem, men det kan være svært at gennemskue, hvad de forskellige miljømærker egentlig betyder. Nogle af de mest almindelige mærker er blandt andet: 

  • Svanemærket: Dette mærke, der ofte bare kaldes Svanen, bruges i hele Norden, og det giver dig forsikring om, at der er sat strenge krav til mængden af miljøbelastende og sundhedsskadelige kemikalier. Tøj med svanemærket indeholder for eksempel ingen hormonforstyrrende stoffer. 
  • Blomsten: Mærket bruges i hele EU og forsikrer dig om, at tøjet tager hensyn til din sundhed og miljøet. 
  • Den blå krans: Dette mærke bruges af Astma-Allergi Danmark og giver dig vished om, at tøjet ikke indeholder unødvendige stoffer, der kan fremkalde allergi og irritationer. 
  • GOTS: Her er der tale om et internationalt mærke for økologisk tøj, der kræver, at mindst 95 procent af benyttede fibre skal være økologiske, og at tøjet ikke må indeholde kemikalier, der er kræftfremkaldende, hormonforstyrrende eller miljøbelastende. 

Få hjælp i appen Tjek Kemien

Der findes også andre mærker, der kan fortælle dig, hvordan dit tøj er produceret, og det kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Hvis du føler, at der er mange ting at sætte dig ind i, kan en god hjælp på vejen være appen Tjek Kemien, som er udviklet af Forbrugerrådet Tænk og Miljøstyrelsen. 

Appen kan hjælpe dig med at finde ud af, hvor mange kemikalier, der er i de ting, du bruger til hverdag – ikke kun i tøj, men også i møbler, elektronik og andet. 

Kilde: Tænk.dk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.