Sved og træning
Hvorfor sveder nogle mere end andre?© Getty Images

Det fortæller din sved om din træning

Er sved et udtryk for dårlig kondition?

6. januar 2023 af Ida Hagsholm Jonassen

Har du nogensinde spekuleret over, hvad din sved fortæller om din træning? Og om den overhovedet fortæller noget?

Så er du havnet det helt rette sted. Bliv meget klogere på din sved i forbindelse med træning lige her. 

Hvorfor sveder vi, når vi træner?

Selvom det godt kan være super irriterende, når du står der midt i fitnesscentret og kampsveder, så det driver ned ad panden – og din t-shirt er fuldstændig gennemblødt, lige idet dit crush kommer gående forbi – så er sved faktisk utrolig vigtig, når du træner. 

Under fysisk belastning stiger kroppens temperatur nemlig, hvilket får den til at afgive mere væske. Kroppen sveder derfor for at køle sig selv ned under træning, så den ikke bliver overophedet. Så husk på det, næste gang du (helt svedig) støder ind i dit crush efter en god træning. 

Sved og træning
Sveder du meget eller lidt?© Getty Images

Er der en sammenhæng mellem sved og kondition?

Det korte svar er ja. Men der er mange, der fejlagtigt tror, at meget sved under træning er et udtryk for dårlig kondition. Sådan er det ikke – det er faktisk det stik modsatte. 

Det er selvfølgelig meget individuelt fra person til person, hvor meget der svedes, men generelt lyder det, at jo bedre form du er i, jo mere sveder du.

Det skyldes, at kroppen tilpasser sig din træning. Hvis du træner meget, danner kroppen flere svedkirtler, hvilket er en god ting. Så har kroppen nemlig lettere ved at komme af med varmen, så den bliver nedkølet, og du kan fortsætte din træning i længere tid.

Kilder: videnskab.dk.