Kløe skedesvamp
Læs, hvilke symptomer der er på skedesvamp. © Getty Images

7 vigtige ting, du skal vide om skedesvamp

Eksperten gør os klogere

2. september 2019 af Rie Louise Kirkebjerg

Klør det, hæver dine skamlæber, og oplever du hvid, grynet udflåd? Så har du sandsynligvis fået dig en omgang skedesvamp.

“Vær ikke bange eller flov over at gå ned på apoteket og snakke om dine symptomer eller spørgsmål til behandlingen, da vi er uddannet til at hjælpe,” fortæller Rebekka Marx, som er klinisk farmakonom, og som vi har taget en snak med omkring, hvad skedesvamp er, hvordan du behandler skedesvamp – og om skedesvamp mon kan smitte?

Læs med her, og bliv meget klogere på, hvordan du slipper af med skedesvamp.

1. Hvad er skedesvamp?

Skedesvamp skyldes oftest svampen Candida Albicans, som findes dybt i kvindens skede. Candida Albicanser er en god svamp, som er en del af normalfloraen i skeden, men hvis der kommer ændringer i  surhedsgraden/miljøet i skeden, kan det give forstyrrelser i den normale balance. Det kan medføre gode levevilkår for svampen, så den formerer sig. Når svampen formerer sig, og der altså så at sige pludselig er “mere svamp end der plejer”, kan det give dig symptomer på skedesvamp.

“Det er dog værd at pointere, at denne svampetype lever naturligt på vores slimhinde, og det kun er, når der kommer ubalance, at svampen bliver et ‘problem’”, fortæller Rebekka Marx.

Skedesvamp kløe
Mange kvinder oplever at få skedesvamp en eller flere gange i livet.© Getty Images

2. Symptomer på skedesvamp

Er du i tvivl om, hvordan skedesvamp ser ud? Rebekka Marx har herunder opstillet en række symptomer, du kan lægge mærke til, hvis du har på fornemmelsen, at du har fået skedesvamp. 

 • Det klør. Kløen kan opleves indvendigt i skeden og/eller udvendigt på ydre kønsdele.
 • Det svier. Og du kan opleve rødme i underlivet.
 • Du får hvid, grynet og lugtfri udflåd. Dog behøves mængden ikke være mere end, hvad der er normalt for dig (da vi kvinder alle er forskellige i forhold til mængde af udflåd).
 • Dine skamlæber hæver, og du kan opleve smerte ved berøring.

“Nogle oplever også svie ved samleje, og når de tisser, men her ville jeg anbefale, at du kontakter din læge med henblik på at udelukke kønssygdomme eller urinvejsinfektion, da disse også giver samme symptom,” forklarer farmakonomen.

Det er vigtigt at huske på, at hvis du er i tvivl om dine symptomer, skal du aldrig være bange for at tage snakken med apoteket, da de kan hjælpe med at vejlede dig til den bedste behandling for dig.

Rebekka Marx fortæller også: “Det kan også være en god idé at blive undersøgt af lægen, hvis det er første gang, du oplever symptomerne. Ligeledes bør du kontakte din læge, hvis du inden for et halvt år har haft mere end to svampeinfektioner.”

Skedesvamp kløe
Skedesvamp kan klø og svie. © Getty Images

3. Derfor får du skedesvamp

Der findes flere forskellige grunde til, at du kan ende op med en omgang skedesvamp.

Du kan blandt andet få skedesvamp...

 • ... hvis du har været på en antibiotikakur. Antibiotika skelner ikke mellem gode og dårlige bakterier og slår derfor nogle af de gode ihjel, hvilket skaber ubalance i skedens normalflora.
 • ... på grund af din menstruation.
 • ... på grund af nogle typer medicin, der – ligesom antibiotika – kan ændre miljøet i skeden og derved give anledning til skedesvamp.
 • ... hvis du har sukkersyge. Da du så har forhøjet sukkerindhold i kroppen, og dette bliver udskilt via urinen. Sukker er en fantastisk grobund for svampen, og derfor har den de bedste betingelser for at formere sig og skabe symptomer.

 • ... hvis du er gravid. Da det kan skylde øget udskillelse af sukker i urinen.
 • ... når du har haft samleje. Sex kan nemlig påvirke normalfloraen og derved give gode vækstbetingelser for svampen. Skedesvamp er ikke en seksuelt overført sygdom.
 • ... hvis du bruger sæbe og vand ved vask af skeden. Almindelige sæber vasker de gode bakterier væk, da deres pH-værdi ikke er tilpasset skedens normalflora. Hvis du ikke bruger sæbe, men blot vand, skal du vide, at kalken i vores vand virker udtørrende og kan derfor også skabe ubalance i normalfloraen i skeden. Rebekka Marx anbefaler, at du anvender intimsæbe, som er lavet med den rigtige pH værdi (4), så du kan beskytte normalfloraen i skeden. 
Kvinde vasker sig
Pas på med at vaske dig med sæbe i vaginaen, hvis du vil undgå skedesvamp.© Getty Images

4. Kan skedesvamp smitte?

Skedesvamp kan smitte ved samleje, hvor kvinden kan smitte manden. Mænd kan derfor opleve at få svamp på penis.

Derfor bør du, hvis du har en fast partner, som har symptomer, behandle begge parter med et svampedræbende middel.

5. Hvordan behandler jeg skedesvamp, og hvor lang tid tager det?

Skedesvamp behandles med lokaltvirkende svampedræbende midler. Lokaltvirkende betyder, at du behandler i selve det berørte område – altså behandling lokalt i skeden.

Oftest behandler du skedesvamp med håndkøbslægemidler, som kan være vaginalcreme eller vaginaltabletter/vaginalkapsler. De kan købes på apoteket.

Behandl skedesvamp med vaginalcreme

Cremerne anbefales ved symptomer på de ydre kønsdele og anvendes 1-3 gange dagligt afhængig af præparatvalg.

Cremerne bør anvendes 1-2 uger – også selvom symptomerne forsvinder før. Det er vigtigt at vide, at selvom du ikke mærker symptomerne, kan der stadig sidde rester af svampesporer, og derfor bør du fortsætte din behandling til det, der er anbefalet. Rebekka Marx anbefaler derfor, at du fortsætter mindst en uge efter, du ikke længere har symptomer på svamp i skeden.

Herunder kan du se to forskellige vaginalcremer. Cremerne har forskellige doseringsintervaller da de er to forskellige indholdsstoffer, men de har samme virkning.

 • Canesten creme anvendes 2-3 gange daglig i 1-2 uger.
 • Brentan creme anvendes 2 gange daglig indtil 1-2 uger efter symptomophør.

Vaginal creme Canesten, Brentan
Her ses to forskellige vaginalcremer: Canesten og Brentan.© Canesten, Brentan

Behandl skedesvamp med vaginal-tabletter eller -kapsler

“Vaginaltabletter og vaginalkapsler anbefales ved indvendige symptomer,” fortæller Rebekka Marx. Du kan enten tage vaginaltabletter som en engangsdosis eller som en kur over flere dage.

 • Canesten er vaginaltabletter som findes i to styrker – henholdsvis 500 mg og 100 mg. Canesten-vaginaltabletter i styrken 500 mg fungerer som engangsdosis, og der anvendes derfor kun én vaginaltablet til denne kur. 
 • Canesten 100 mg vaginaltabletter er flergangsdosis og en kur på seks dage, hvor du på samme måde anvender én vaginaltablet før sengetid i seks dage.
 • Brentan 400 mg vaginalkapsler er flergangsdosis og anvendes som en kur på tre dage, hvor man ligesom med Canesten fører én vaginalkapsel op i skeden før sengetid i tre dage.

Sådan bruger du vaginaltabletter

Vaginaltabletten føres dybt op i skeden før sengetid, så den har de bedste vilkår for at virke. Det kan være en fordel at sove med et trusseindlæg, da vaginaltabletten godt kan give noget udsivning i løbet af natten eller morgenen efter.

Vaginal kapsler Canesten og Brentan
Her ses to forskellige vaginalkapsler: Canesten og Brentan.© Canesten, Brentan

6. Vigtigt at vide om behandling af svamp i skeden

Farmakonomen fortæller også: 

 • Er svampeinfektionen tilbagevendende, kan lægen, hvis det vurderes, ordinere receptpligtig medicin, som er kapsler, der hedder Fluconazol. Disse er et lægemiddel, som oftest indtages som en engangsdosis gennem munden med et glas vand.
 • Både Canesten og Brentan kan nedsætte virkningen af kondom og pessar, så du bør være opmærksom eller vente med denne type prævention, til efter kuren er gennemført.
 • Hvis du er gravid, bør du altid kontakte din læge, før du begynder behandling, da lægen skal give dig grønt lys til at anvende svampedræbende midler og eventuelt udelukke graviditetssukkersyge.
Svedesvamp udflåd
Tal med lægen, hvis skedesvampen er tilbagevendende. © Getty Images

7. Ekspertens gode råd til at undgå skedesvamp

Farmakonomen Rebekka Marx giver dig her sine gode råd til, hvordan du undgår skedesvamp.

 • Brug intimsæbe til at vaske de udvendige kønsdele, så du bevarer de gode bakterier og opretholder en god normalflora i skeden.
 • Undgå at bruge trusseindlæg på daglig basis.
 • Anvend bomuldundertøj frem for syntetisk undertøj – vask altid undertøj på 60 grader.
 • Følg den behandling af skedesvamp, som du er blevet anbefalet.
 • Vær ikke bange eller flov over at gå ned på apoteket og snakke om dine symptomer eller spørgsmål til behandlingen, da vi er uddannet til at hjælpe.

Vil du ikke risikere at gå glip af tips om velvære og sundhed? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.