Kvinde børster tænder foran spejlet
Hvornår er egentlig det bedste tidspunkt at børste tænder om morgenen? © Getty Images

Er det bedst at børste tænder før eller efter morgenmaden?

I hvilken rækkefølge plejer du at børste tænder?

4. september 2023 af Henny Müller Dahl

Der findes to typer om morgenen – i hvert fald når det kommer til at børste tænder. Enten er du dén, der ruller ud af sengen og sætter gang i tandbørstningen som det første, mens du står foran spejlet og gnubber dig i de søvnige øjne. Eller også er du den person, der tuller rundt derhjemme, gør dig klar, spiser morgenmad og først til sidst går i krig mod den dårlige ånde (okay, og så er der måske også den tredje type, der overhovedet ikke børster tænder... Yikes). 

Men hvad er egentlig det bedste at gøre? Bør du børste tænder før eller efter morgenmaden? Det forsøger vi at svare på i denne artikel. 

Børst dine tænder inden morgenmaden 

De fleste af os børster tænder mindst to gange om dagen – om morgenen og om aftenen, men det kan som nævnt være forskelligt, hvordan og hvornår vi helt præcist gør det. For det første er det vigtigt at påpege, at det altså ikke er decideret farligt, hvis du børster tænder i den “forkerte” rækkefølge – men det anbefales altså, at du børster tænder, inden du spiser om morgenen. 

Når du sover, dannes der plak og diverse bakterier i din mund, og derfor vågner du sikkert sommetider med dårlig ånde. Når du børster tænder som det første om morgenen, får du fjernet alt dette stads, så det ikke blandes med den mad, du skal til at spise. Maden kan også give “næring” til bakterierne. Tandpastaen tilføjer også et beskyttende lag til din emalje, der vil beskytte dine tænder mod syren i morgenmaden. 

Vent 30 minutter med at børste tænder, når du har spist 

Undersøgelser har vist, at hvis du børster tænder som det første om morgenen, sørger du også for, at der kommer godt gang i din spytproduktion. Spyttet er med til at nedbryde din mad og dræber bakterier i din mund.

Det anbefales også, at du venter mindst 30 minutter med at børste tænder, efter at du har spist morgenmad. Mange typiske morgenmadsprodukter, såsom appelsinjuice, kan være ret beskadigende mod emaljen, og derfor kan dine tænder få en lidt for hård medfart, hvis du børster dem lige efter morgenmaden. Vent derfor lidt, hvis du gerne vil fjerne madresterne fra munden.