Kvinde sover i seng
Det er ikke helt lige meget, hvordan du sover. © Getty Images

Er det bedst at sove på venstre eller højre side?

Det er måske ikke helt ligegyldigt

13. september 2023 af Henny Müller Dahl

De fleste kan nok blive enige om, at det er virkelig lækkert at smide sig i sengen og lægge sig til at sove efter en lang dag. Nogle gange kan det endda være døgnets højdepunkt – især ovenpå en lidt hård dag. Men har du tænkt over, hvilken sovestilling der egentlig er bedst? Gør det for eksempel nogen forskel for din krop, om du sover på venstre eller højre side? At sove på siden er den mest almindelige måde for voksne at sove på – omkring 60 procent af os menes at have disse sovestillinger som vores foretrukne. Men meget tyder på, at der faktisk er én side, der er bedre end den anden. Bliv klogere herunder. 

Kvinde der ligger på ryggen
Det allerbedste er faktisk at sove på ryggen. © Getty Images

Venstre side er bedre end højre 

“To the left, to the left...” synger Beyoncé i sin sang Irreplaceable, så hvis du gerne vil kunne huske, hvilken side der er bedst at sove på, kan du prøve at have denne sang i baghovedet. Det er nemlig lige netop venstre side, som er den bedste at gå med, hvis du gerne vil ligge på siden. 

Men hvorfor er venstre side egentlig bedst? Forklaringen gemmer sig indeni os og handler om placeringen af vores organer. Maven får det nemlig bedre af, at du ligger på venstre side, og har du tendens til at få halsbrand, vil du ikke blive lige generet af mavesyre, hvis du ligger i denne stilling. På venstre side kan din krop også nemmere fordøje maden, og ligesom hjertet får nemmere ved at pumpe blod nedad i kroppen. Denne sovestilling har også positiv effekt på lymfesystemet og blodcirkulationen. 

Det allerbedste er dog faktisk at sove på ryggen, men det er vi mange, der har lidt svært ved. At sove på ryggen er godt for led- og rygsmerter, men kun omkring ni procent af os sover på denne måde.  

Det er ikke usundt at sove på højre side 

Selvom det at sove på venstre side generelt har de største sundhedsmæssige fordele, så er det altså ikke usundt at sove på højre side – og det kan også have fordele for visse personer. En undersøgelse fra 2018 har vist, at personer med visse hjerteproblemer kan have bedre af at sove på højre side, da denne sovestilling kan lette om trykket omkring brysthulen. Husk altid at spørge din læge til råds, hvis du er i tvivl om noget vedrørende din egen sundhed.