En glad kvinde vasker hår
... Og kan du egentlig vaske dit hår for tit? © Getty Images

Er det bedst at vaske hår om morgenen eller om aftenen?

Svamp i hovedbunden lyder altså ret skræmmende

25. maj 2021 af Freyja S. Anderberg

Hårvask er noget, nogle af os kvinder ofte planlægger, for det skal ligesom bare gå op i hele vores eget lille puslespil. 

Vi er da også mange, der længe har undret os over, om der er tidspunkter, som er bedre at vaske hår på end andre. Og hvor ofte er det lige, vi skal vaske lokkerne? Vi har spurgt frisør Maria Larsen til råds, så vi én gang for alle kan få svar på vores spørgsmål. 

Hvor ofte må du vaske dit hår?

Der er ret stor forskel på, hvor ofte vi vasker hår. Og der er lige så stor forskel på, hvad der anbefales rundt omkring på nettet og i frisørsalonerne. Maria fortæller da også, at det er meget individuelt, hvor ofte vi foretrækker at vaske vores hår. Men der er også nogle ting, der kan være afgørende for, hvor ofte du i virkeligheden bør vaske manken.  

Hvor ofte skal jeg vaske langt hår?

Maria forklarer, at jo længere dit hår er, jo sjældnere bør du vaske det. For en hårvask slider på håret – uanset hvor mange plejende produkter du kommer i det. Hun anbefaler to gange om ugen. 

Hvis du vasker det oftere, så får hovedbunden ikke lov til selv at danne fedt, som beskytter hovedbunden. Og så kan din hovedbund generelt ikke tåle at blive vasket så ofte – den skal have lov til at passe sig selv. 

Hvor ofte skal jeg vaske kort hår?

Hvis du er korthåret og tilmed bruger produkter som for eksempel voks og stylingmousse i håret dagligt, så anbefaler Maria, at du vasker håret ofte. For det er en god idé at vaske produkterne ud af håret, så du kan komme noget nyt i dagen efter. 

En kvinde, der lige har været i bad, reder sit hår.
Hvordan ser din hårvask-rutine ud? Måske gør du mere skade end gavn for dit hår. © Getty Images

Hvilket tidspunkt er det bedst at vaske hår på?

Maria fortæller, at det egentlig ikke betyder der store, om du vasker dit hår om morgenen eller om aftenen. Det handler mere om din egen rutine og om, hvor ofte – eller sjældent – du vasker det. Hvis du har en god rutine, der passer dig og din hverdag, så er det, hvad du skal gøre.

Vi har dog fundet både fordele og ulemper ved morgenhårvask og ved aftenhårvask, så dem får du her:

Fordele og ulemper ved at vaske hår om aftenen

Hvis du normalt vasker dit hår om aftenen, så er der noget, du skal være opmærksom på. Dit hår er mest skrøbeligt (og har derfor nemmest ved at blive ødelagt) når det er vådt. Hvis du har krøllet eller meget fint hår, så er det ekstra sart, og det vil have endnu nemmere ved at knække, hvis du sover på det, når det er vådt. 

Og hvis slid på håret ikke er skræmmende nok, hvordan lyder svamp i hovedbunden så i dine ører? Hvis du sover med vådt hår, er der nemlig stor risiko for, at du får svamp i hovedbunden. Puha, det lyder ikke så rart, hvis du spørger os!

Maria bekræfter også, at du helst skal undgå at sove med vådt hår. Så hvis du hverken har tid til at lade håret lufttørre helt eller overskud til at føntørre håret, bør du ikke vaske det lige inden, du skal sove.

Til gengæld kan det være en god idé at vaske dit hår om aftenen, hvis du har stylingprodukter i håret. For din hud i ansigtet har ikke særlig godt af at ligge på en pude, der er fyldt med overskydende hårprodukter. 

Og så er der jo også nogle, der godt kan lide det look, de får af at sove med vådt hår. Er du en af dem, så kan du jo overveje, om det er slitagen og det potentielt ødelagte hår værd.

En glad kvinde
Har du ikke tid til at føntørre dit hår om aftenen? Så er det måske bedre at vaske hår om morgenen.© Getty Images

Fordele og ulemper ved at vaske hår om morgenen

Hvis du altid går i bad om morgenen, så kan det jo være en oplagt mulighed for at slå to fluer med et smæk. Og det kan være ret så nyttigt, hvis du ihærdigt forsøger at koordinere din hårvask med alle de andre ting, du skal få til at passe sammen.

Men der er også dem af os, som desværre ikke har den tid, vi gerne vil bruge om morgenen til at føntørre og style håret. Og det er altså ikke alle, som kan lide at lade håret lufttørre – det er slet ikke så godt at gå ud af døren med vådt hår, når det er koldt udenfor, især ikke hvis det er frostvejr. For så har dit hår stor sandsynlighed for at knække, og der er samtidig risiko for, at du bliver forkølet. 

Men husk lige på de der ulemper ved at sove med vådt hår... For hvis du er under tidspres både om aftenen og om morgenen, er vi nok flere, som hellere vil lade håret lufttørre i løbet af dagen istedet for at få svamp i hovedbunden.

Kilder: Business Insider, Independent, Hello Giggles

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide