Du ved sikkert, at det er ganske belastende, når tante rød kommer på besøg én gang om måneden. Især når hun lige melder sin ankomst, når du skal en uge til Ibiza med veninderne og drikke iskolde Piña Coladas ved poolen.
Men når hun ikke kommer, og du venter besøget, så sætter det tanker i gang, og du kan måske hurtigt bekymre dig, om der er baby på vej, eller om der er noget andet, som er skyld i at din menstruation er forsinket.
En normal menstruationscyklus
Det varierer fra person til person, hvor længe den normale cyklus er. Dog er det ofte, at der er cirka 28 dage fra første blødningsdag i en menstruation til den næste første blødningsdag.
Du kan downloade appen Clue, som hjælper dig med at holde styr på din cyklus, og der kan du også se, hvornår du har ægløsning, så du ved, hvornår der er større chance for at blive gravid. Du kan også prøve vores egen ægløsningsberegner her.
Hvis din cyklus er meget ustabil og varierer meget, kan det være tegn på, at der er noget galt, og det er derfor en god idé at undersøge, om det er noget, du skal gøre noget ved.
Der kan være flere ting, som gør, at din menstruation ikke kommer eller er forsinket, og vi har samlet syv årsager til dig, så du kan være opmærksom, når det sker. Du kan altid tale med din læge, hvis du er bekymret for, hvad der er grunden til, at din menstruation er forsinket.

1. Du er gravid
Ja, altså det er jo en mulighed, hvis du er aktiv på lagnerne, at det kan være en baby i maven, der forårsager, at din menstruation ikke kommer.
Hvis din menstruation ikke kommer som normalt, er det derfor en god idé at tage en graviditetstest som det første – så er den mulighed i hvert fald enten bekræftet eller afkræftet.
2. Du er stresset
Det lyder vildt, men stress kan faktisk påvirke din cyklus en del og gøre, at din menstruation enten udebliver eller er forsinket. Hvis du er stresset på job, i skolen eller derhjemme, så kan det påvirke, at din cyklus pludselig ter sig fjollet.
Det er derfor en god idé at søge råd hos din læge for at få styr på både cyklus og stress.
3. Dine omgivelser har ændret sig
Hvis du pludselig oplever en stor ændring i dit liv, kan det også påvirke din cyklus. Det kan være, at du flytter ind hos kæresten, starter på et nyt studie eller får en ny arbejdsplads. Det hele kan påvirke din cyklus, og det kan også gøre, at din menstruation bliver forsinket eller udebliver.
4. Du har tabt dig – eller taget på
Hvis du har fået lagt en hård kostplan, hvor du kun må spise sunde snacks og skal holde dig fra kolde drinks, så kan det faktisk også påvirke din cyklus.
Hvis du er i gang med et vægttab eller omvendt lige har nydt all inclusive i Egypten, så kan det også påvirke din cyklus, så din menstruation udebliver.
5. Du er en globetrotter
... og så tænker du nok, hvad det har med din cyklus at gøre? Men faktisk spiller rejser ind i din cyklus, hvis du rejser meget eller rejser langt.
Hormoner er følsomme, og det kan påvirkes meget, hvis din døgnrytme pludselig ændres, fordi du har fået jetlag. Det bør dog kun forsinke din menstruation, og der er selvfølgelig nogle, der er mere følsomme end andre.
6. Du har et drillende stofskifte
Dit stofskifte kan faktisk have en finger med i spillet, hvis din menstruation udebliver eller er forsinket. Det kan meget nemt blive påvirket, og derfor kan det også drille i forhold til din cyklus.
Hvis du mistænker, at dit stofskifte er for højt eller for lavt, så skal du tage til lægen.

7. Du har sygdommen PCOS
PCOS står for Polycystisk Ovariesyndrom, og det er en hormonforstyrrelse, der rammer én ud af ti kvinder. Sygdommen giver cyster på æggestokkene, og den hormonelle ubalance gør simpelthen, at din menstruation kan udeblive.
Det er ikke noget, som går i sig selv, så hvis du mistænker, at du kunne have sygdommen, så skal du gå til lægen. Du kan læse om PCOS på Netdoktor her og i vores egen artikel her.
Menstruationscykluser er forskellige
Der kan være mange forskellige årsager til, at din menstruation er forsinket eller udebleven, men det betyder ikke, at du skal panikke efter én dag. Det er nemlig ganske normalt, at den kan variere med op til fem dage. Hvis den går ud over de fem dage, er det dog en god idé at tage til lægen.
Husk på, at alle er unikke, og dermed er en cyklus også ganske individuel. Hvad der fungerer for andre, fungerer nødvendigvis ikke for dig. Så mærk efter i din krop, inden du konkluderer noget.
Kilder: Sundhed.dk, Apoteket.dk, Netdoktor.dk