Holder du nogensinde øje med farven på dit menstruationsblod? Hvis ikke, så er der altså god grund til at begynde at gøre det. Farven på blodet afslører nemlig ret meget om, hvor sund du egentlig er.
Herunder får du en forklaring på, hvad de forskellige farver betyder. Så er det bare op til dig at tage et ekstra kig, næste gang den røde tante er på besøg.
Orange eller rustfarvet menstruationsblod
Der kan være to årsager til, at dit menstruationsblod har en snert af orange eller rustfarve. Enten kan det være, fordi dit blod er blevet mikset sammen med væske fra livmoderhalsen på vej ud ad kroppen, og ellers kan det være, fordi du har fået en infektion i underlivet.
Den første årsag er helt ufarlig, og den behøver du derfor ikke at bekymre dig om. Men hvis dit blod også har ændret konsistens eller lugt, så bør du opsøge din læge, da det kan være tegn på en infektion.
Lyserødt menstruationsblod
Først og fremmest kan der være tre helt ufarlige årsager til, at dit menstruationsblod er lyserødt eller nærmest pink. Det kan enten være, fordi du er i begyndelsen af din periode, hvor du oftest bløder mindre, det kan være, fordi blodet er helt friskt, eller det kan være, fordi du pletbløder.
Hvis dit menstruationsblod derimod er lyserødt i flere perioder i træk, så kan det være et tegn på, at du ikke får nok vitaminer og næring i din kost. I sådan et tilfælde er det en god idé at snakke med din læge. Det kan også være, fordi du ikke har nok af det kvindelige kønshormon østrogen i kroppen. I sådan et tilfælde bør du også snakke med din læge.
Brunt eller sort menstruationsblod
Hvis du oplever, at dit menstruationsblod er brunt eller nærmest sort, er der oftest ingen grund til bekymring. Det er nemlig bare et tegn på, at blodet er gammelt og har været længe undervejs på turen ud ad livmoderen.
Det vil derfor også ofte være i begyndelsen eller slutningen af din periode, at du kan opleve brunligt eller sort menstruationsblod, fordi du bløder langsommere her.

Mørkerødt menstruationsblod
Jo længere tid blodet har været i livmoderen, jo mørkere bliver det. Hvis dit menstruationsblod er mørkerødt, betyder det altså, at det har været i din krop i længere tid, end det blod som er lysere.
Det er helt normalt og ufarligt, hvis dit menstruationsblod er mørkerødt efter en hel nats søvn. Den mørkerøde farve kan også komme, hvis du bløder lidt mere, end du plejer.
Lilla eller blåt menstruationsblod
Det er ikke sikkert, at du har oplevet det, men det er faktisk muligt, at menstruationsblod kan have enten lilla eller blålige toner. Hvis det sker, kan det betyde, at du har for meget af det kvindelige kønshormon østrogen i kroppen.
Det er heldigvis ikke farligt, men det betyder, at du med fordel kan forsøge at spise flere fibre, som du for eksempel kan få fra forskellige nødder, bananer og groft brød. Eller hvad med at prøve den her opskrift på grøn suppe med masser af fibre?
Gråt menstruationsblod
Hvis dit menstruationsblod er gråligt, bør du kontakte din læge. Gråligt menstruationsblod kan nemlig være tegn på, at du har en infektion i underlivet.
Hvis du er gravid, kan gråligt menstruationsblod også betyde, at du har aborteret. Det er selvfølgelig ikke sikkert, og inden du bliver grebet af frygt, er det vigtigt, at du kontakter din læge og bliver undersøgt.

Hold øje med konsistensen
Udover at menstruationsblod kan have flere forskellige farver, så kan det også have flere forskellige konsistenser. Det kan både være tykt, tyndt, klumpet og sejt. Og det er oftest helt normalt.
Det er også helt normalt, at blodet skifter konsistens undervejs i perioden. Det kan for eksempel sagtens være tyndt i begyndelsen og sejt i slutningen. Det vigtigste er bare, at du holder øje med konsistensen, og at du kontakter din læge, hvis du oplever noget usædvanligt, eller hvis du har smerter.
Brug din sunde fornuft
Det er altså helt normalt, at menstruationsblod skifter farve i løbet af menstruationsperioden – eller fra måned til måned for den sags skyld. Og de fleste farver er helt ufarlige. Men når alt dette er sagt, så er det vigtigt, at du holder øje med din menstruation og bruger din sunde fornuft.
Hvis du oplever noget, der ikke er, som det plejer, eller som gør ondt, så bør du altid opsøge din læge, der kan hjælpe dig. Det gælder selvfølgelig også, hvis du er gravid og oplever blødninger.
Kilder: Healthline Media, Knixteen