Kvinder kigger på graviditetstest
Kommer de to streger aldrig frem, så kan du og din partner blive udredet på en fertilitetsklinik. © Getty Images

Eksperten forklarer, hvad fertilitetsbehandling er, og hvordan det foregår

Kommer de to streger aldrig frem, så kan du og din partner blive undersøgt på en fertilitetsklinik

14. april 2021 af Zenia Andine Kehlet

Hvis du går med bekymringen om, hvorvidt du kan få børn eller ej, så kan vi roligt fortælle dig, at du ikke er den eneste. Vi har hørt om fertilitetsbehandling før, men hvordan foregår det helt præcis? 

For at svare på vores spørgsmål om fertilitetsbehandling har vi talt med Søren Ziebe, ​Professor i Klinisk Embryologi og klinikchef på fertilitetsafdelingen på Rigshospitalet. 

Hvad er fertilitetsbehandling?

Fertilitetsbehandling er behandling for barnløshed. Det vil sige, at du sammen med din partner bliver undersøgt for problemet, der gør, at I ikke kan få børn. Der er heldigvis hjælp at få i form af fertilitetsbehandling. 

Fertilitetsbehandling er ikke udelukkende behandling af kvinder, som ikke kan blive gravide – det er også behandling af kvinder, som mister deres graviditet, altså får ufrivillige aborter. 

Hvem kommer i fertilitetsbehandling?

Svaret på dette spørgsmål er meget simpelt, når Søren Ziebe svarer på det. Alle, der har svært ved at få børn, kan komme i fertilitetsbehandling.

“Vi kan ikke dele det op i mænd og kvinder, fordi vi skal bruge hinandens biologi til at få de børn vi drømmer om,” fortæller Søren Ziebe. 

Det handler derfor ikke kun om kvindernes biologi, når vi snakker fertilitetsbehandling. Mændenes sædkvalitet spiller nemlig også en stor rolle i vores fælles fertilitet. 

“Det kan også være par, som ikke har problemer med at blive gravide, men som har en kromosomudfordring, forstået på den måde, at de risikerer at få børn, der har nogle meget alvorlige sygdomme,” kommer det fra Søren Ziebe.

Der er derfor en lang række af mennesker, som ender i fertilitetsbehandling, og de behøver ikke have andet til fælles, end at de er barnløse.

Nogle af dem, der kommer i fertilitetsbehandling, kan blandt andet være: 

  • Unge kvinder, som får en cancerdiagnose, hvor behandlingen for deres cancer vil betyde, at de bliver infertile (her gemmer lægerne noget æggestoksvæv eller fryser æg ned)
  • Folk med en HIV eller hepatitis diagnose
  • Kvinder med fertilitetssygdomme 
  • Kvinder, som får ufrivillige aborter
  • Par med kromosomudfordringer
Frustreret par
Det kan være frustrerende ikke at kunne få de børn, I drømmer om.© Getty Images

Hvad koster fertilitetsbehandling?

I det offentlige koster fertilitetsbehandling ikke noget. Her kan du få tre behandlingsforsøg, hvilket svarer til tre cyklusser. 

Hvis du får et barn, kan du ikke få mere behandling i det offentlige – det vil sige, at hvis du bliver gravid i første forsøg, så kan du ikke gemme de andre forsøg. De tre behandlingsforsøg i det offentlige gælder uanset om du er 20 eller 40 år gammel, og er derfor ikke fastlagt efter din individuelle fertilitet, og til det tilføjer klinikchefen: 

“Vi undersøger selvfølgelig, hvad årsagen er, og hvad vi kan gøre. Men vi kan kun give dig tre behandlinger,” fortæller Søren Ziebe. 

Så hvis du har fået dine tre behandlingsforsøg i det offentlige, så må du altså ty til det private i stedet. Og her kan det være en god idé at undersøge de forskellige steder i forhold til den individuelle pris og selvfølgelig mavefornemmelse og kemi. 

Hvordan forebygger vi at ende i fertilitetsbehandling?

“Få din uddannelse først”, “Tag ud at rejse, nyd livet” og “Du kan altid få børn”. Det er sådan mange bliver opdraget, fortæller Søren Ziebe. 

Det er derfor et problem, som stikker dybere end vores egen generation. Vi skal ikke kun snakke med hinanden om fertilitet, men også vores forældre, nemlig de kommende bedsteforældre. Det er både den yngre og ældre generation, som skal have mere viden omkring biologien og de konsekvenser, der kan være, når vi venter med at få børn. Vi må sammen hjælpe hinanden ved at snakke om det.

Har du en fertilitetssygdom, så er det selvfølgelig ikke garanteret, at det vil hjælpe dig at gå i gang med at få børn tidligere. 

“Vi er hinandens prognose”

Præcis de ord bruger Søren Ziebe til at forklare fertiliteten. “Det handler nemlig om vores fælles fertilitet, når vi skal have børn sammen.” Vi skal derfor snakke højt om vores ønsker i forhold til børn med vores partner. Mange går rundt og tror, at graviditeten kommer, så snart vi smider p-piller eller kondom. I virkeligheden tager det i gennemsnittet som 20-årig tre måneder (tre cyklusser) at blive gravid. Og chancen for at opnå en graviditet bliver kun lavere med alderen.

Kvinder kan ikke få børn allerede 10 år, før de går i overgangsalderen. Hvis du har mulighed for det, er det en god idé at tale med din mor, om hvornår hun gik i overgangsalderen, så du har en fornemmelse af, hvornår du kan regne med selv at gå i overgangsalderen. Går en kvinde i overgangsalderen, når hun er 45, så vil hun ikke kunne få børn, allerede når hun er 35. 

Mand, kvinde og læge kigger på papir
Vi er afhængige af hinandens biologi, når vi skal have børn sammen. © Getty Images

Hvordan foregår fertilitetsbehandling? 

Hvordan fertilitetsbehandling foregår afhænger af den behandling du og din partner skal have.

“Sådan lidt generelt skal kvinder stimuleres med hormoner. Nogle gange skal kvinderne have medicin, der standser deres egne hormoner. Så får de hormonerne på klinikken i stedet for, fordi vi skal bruge lidt flere æg, end de normalt laver, og vi skal ikke risikere, at de får deres ægløsning på et forkert tidspunkt,” fortæller Søren Ziebe, klinikchef på fertilitetsafdelingen på Rigshospitalet, og fortsætter: 

“Det er derfor naturligt nok. I fertilitetsbehandling er der bare skruet en smule op for hormonerne, som du ellers selv plejer at producere. Herefter bliver du fulgt med ultralydsscanning, hvor lægerne kan se æggestokkene og kan måle, hvordan æggene vokser. Når de har nået den rette størrelse, får du det hormon, som starter ægløsningsprocessen, og lige inden ægløsningen stikker lægerne en nål ind i æggeblærerne (små væskeblærer, der er inde i æggestokkene) og suger væsken og æggene med ud. Og når æggene er kommet ud, så bliver de befrugtet med mandens sæd ved at sætte sædcellen ned til ægget.

Hvis der ikke er så mange sædceller, fanger lægerne en sædcelle ad gangen og sætter den ned til ægget. Herefter går der tre til fem dage, det kan godt variere lidt, inden lægerne ser på de æg, der har delt sig, og prøver at vurdere hvilket æg, der har den største sandsynlighed for en graviditet. Det æg bliver så lagt op i livmoderen, og så er det bare at vente og håbe på en positiv graviditetstest. Og hvis den er positiv, så er det ind til scanning igen, hvor der bliver tjekket, at der er et foster derinde, som er levende og har det godt.”

Hvordan kommer jeg i fertilitetsbehandling?

Hvis du og din partner har prøvet at få børn, men ingenting er lykkedes, så skal du tage til din egen læge. Herfra bliver du henvist til en fertilitetsklinik, som undersøger din partner og dig selv, for at finde ud af, hvad der gør, at det endnu ikke er lykkedes at blive gravid eller beholde graviditeten.

Mand og kvinde krammer
Det kan være en lang og hård proces at vente på de to streger på graviditetstesten.© Getty Images

Hvornår kommer jeg i fertilitetsbehandling?

Gennemsnitsalderen for kvinder i fertilitetsbehandling er 33 år. Det handler ikke om, at kvinderne har ventet med at få børn, og derfor ender på en fertilitetsklinik. Mange af kvinderne, som kommer på en fertilitetsklinik, starter faktisk med at få børn på samme tidspunkt som alle andre. Af en grund kommer graviditeten og børnene dog ikke, og derfra har de været forbi deres læge, inden de måske prøver igen og senere bliver henvist.

Skal vi tale mere åbent om børn og fertilitetsbehandling?

På trods af, at hvert 10. barn i dag er lavet på en fertilitetsklinik, så er det ikke noget, vi taler særligt meget om. Og hvorfor egentlig ikke det? Skammer vi os over vores biologi, eller hvorfor taler vi ikke åbent om fertilitetsbehandling? Hvis vi talte åbent om vores fælles fertilitet og fertilitetsbehandling, så ville andre muligvis tænke over, hvornår de gerne vil have børn. Måske det i virkeligheden er med til, at andre forsøger at få børn tidligere end først planlagt, og dermed undgår fertilitetsbehandling.

Hvis vi taler højt om fertilitetsbehandling, kan vi måske være med til at forhindre, at hver 5. mand ikke bliver far, eller hver 10. kvinde, som gerne vil have børn, ikke får nogle eller færre end hun ønsker. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori