Har du også hørt om den hormonelle forstyrrelse PCOS før, men er du ikke helt sikker på, hvad det nu lige er, at det betyder? Det kan vi godt forstå!
PCOS står faktisk for Poly Cystisk Ovarie Syndrom. Det lyder lidt fancy, men ordet dækker simpelthen over en række symptomer, der alle er udtryk for for mange ægblærer i æggestokkene og ændringer i kønshormonerne.
Måske har du hørt nogle af myterne omkring PCOS uden at vide, om de egentlig er sande? For er det sandt, at du ikke kan blive gravid, hvis du har PCOS? Og er det sandt, at du kan blive overvægtig af PCOS?
Vi har spurgt fertilitetslæge Marie Louise Wissing fra Aleris-Hamlet Fertility som er knivskarp indenfor PCOS-feltet, og i denne artikel kan du læse hendes svar på alle myterne om PCOS.

Hvad er symptomerne på PCOS?
PCOS medfører, at du ikke har regelmæssig ægløsning. Det betyder, at din menstruation højst sandsynligt kommer som vinden blæser – og ja, det er irriterende.
Du kan derudover opleve unormal hårvækst på krop og ansigt (det, der på læge-sprog hedder hirsutisme). Det kan for eksempel være ekstra hår på overlæben eller på brystet.
Derudover er 65 procent af kvinderne, der lider af PCOS, overvægtige. Hvis du har PCOS, kan dit insulinniveau have sværere ved at udligne sig, og derfor har rigtig mange med PCOS meget fedt på maven.
PCOS rammer omkring 5-10 procent af alle kvinder i den befrugtningsdygtige alder.

Myter om PCOS
Vi har afprøvet alle vores myter om PCOS på fertilitetslægen Marie Louise, og her kan du læse hendes svar:
Myte 1: Du kan ikke få børn
FALSK
Marie Louise understreger, at det kan du godt! Men ofte skal der hjælp til at blive gravid, når du har PCOS. Når du har PCOS, kan du snildt have ægløsning, men ofte er din cyklus meget uregelmæssig.
Hvis manglende ægløsning er den eneste grund til infertilitet, er det faktisk okay nemt at gøre noget ved – heldigvis. Du kan nemlig få hormon i små doser, der fremkalder ægløsning, og så kan en gynækolog eller fertilitetslæge inseminere dig, så du har præcis lige så gode graviditetschancer som kvinder uden PCOS.
Dog er det ofte en kombination, hvis du har PCOS og har svært ved at få børn. Måske har du PCOS, og din kæreste har dårlig sædkvalitet? Der kan være mange grunde til, I har svært ved at få børn.

Myte 2: Du kan blive overvægtig af PCOS
SANDT
Marie Louise forklarer, at du sagtens kan være overvægtig uden at have PCOS, og snildt kan have PCOS uden at være overvægtig, men du kan have lettere ved at tage på, når du har PCOS.
Som tidligere nævnt, følger der nemlig en insulin-resistens med PCOS-syndromet. Dermed vil dit blodsukker svinge mere, og det kan betyde, at du bliver træt, har stor sukkertrang og svært ved at regulere din appetit.
Myte 3: Du skal få børn tidligt, hvis du har PCOS
SANDT OG FALSK
Det er altid godt at få børn tidligt, siger Marie Louise grinende, da vi konfronterer hende med denne myte. Hun forklarer, at vores alder er det absolut vigtigste, når det kommer til fertilitet.
Vi er født med de æg, vi har. De er grundlagt i det, der hedder fosterlivet, og allerede så snart vi bliver født, falder nogle af dem væk (sindssygt!). Når vi er omkring 52, er der ikke flere tilbage.
Marie Louise siger, at kvinder med PCOS ikke nødvendigvis skal tænke, at de skal have børn tidligere end andre, men at det kan være en god idé at få børn tidligt, hvis du har problemer med infertilitet.

Myte 4: Du kan få skæg af PCOS
SANDT
Ja, det kan du i princippet godt. Nogle med PCOS vil nemlig have tendens til maskulin behåring. Det kommer simpelthen an på, hvor følsomme dine hårrødder er overfor testosteron, forklarer Marie Louise. Du kan tilmed opleve at få øget behåring på bryst, ryg og ben. Det kan sidde hvor som helst på kroppen, og det er meget forskelligt, hvor håret sidder på dem, der har PCOS.
Myte 5: Du kan ikke dyrke sport med PCOS
FALSK
Faktisk det totalt modsatte – den hyppigste og ofte bedste behandlingsmulighed for PCOS er nemlig motion og sund kost. Måske lidt kedeligt, men ikke desto mindre sandt.
Det er altid er godt at have en sund livsstil, men for kvinder med PCOS kan det være ekstra givende. Marie Louise fortæller nemlig, at hvis du er en af de 65 procent PCOS-kvinder, der er overvægtige, vil selv et lille vægttab kunne hjælpe dig på vejen til at blive gravid.
Her kan du læse om hvilken type træning, kostvejlederen Daria anbefaler til kvinder med PCOS.

Måske har jeg PCOS – hvad skal jeg gøre?
Tænker du, at du måske har PCOS? Hvis du har læst om syndromet, og symptomerne passer på de ting, du oplever, skal du gå til din egen læge. Lægen kan nemlig tage en blodprøve, der afslører, om du har syndromet. Derefter kan du blive henvist til en gynækolog.
Måske har du PCOS, men mærker ikke til det endnu. Mange opdager først, at de har syndromet, når de står med den ene negative graviditetstest efter den anden. Men ingen panik – husk, at Marie Louise lige har forklaret os, at du godt kan blive mor, selvom du har PCOS.
Kilde: Netdoktor.dk
Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.