Fulgte du med i den nyeste sæson af programmet Først til verdens ende? Så har du allerede stiftet bekendtskab med Fie, der brugte adskillige dage på et slidt bussæde og sov på (pænt creepy) hostels rundt omkring i verden med kæresten Lucas i forsøget på at vinde rejsekonkurrencen.
I programmet kommer vi ret tæt på den 31-årige Fie, som på en mexicansk busstation pludselig får et angstanfald. Fie har nemlig genereliseret angst, panikangst og dødsangst, og hvordan et angstanfald kan se ud for hende, blev vi tilskuere på første række til.
Tankemylder og katastrofetanker
“Fra barnsben har jeg været ængstelig og bekymret. Det udspringer af en kaotisk barndom, hvor min far blandt andet døde, da jeg var 10 år gammel. Da jeg var yngre, kom angsten oftest ud gennem et voldsomt temperament, hvilket blandt andet også resulterede i, at jeg gik på syv forskellige folkeskoler.”
I de seneste år kommer Fies angst mere til udtryk indvendigt. De fysiske symptomer, hun oftest oplever, er hovedpine, svimmelhed, sensitivitet overfor lys og lyd, hjertebanken, kvalme, åndenød og sorten for øjnene.
Mentalt kommer angsten til udtryk ved at være tankemylder, uvirkelighedsfornemmelse, katastrofetanker og koncentrationsbesvær. Symptomerne svinger meget i intensitet og variation – men tankemylder og katastrofetankerne er de symptomer, hun oftest bliver besøgt af.
Oplever angst hver dag
Angst er en af de mest udbredte psykiske sygdomme i Danmark, og mellem 350.000-400.000 voksne danskere har symptomer, der svarer til kriterierne for angst. Det skriver Psykiatrifonden.
Størstedelen af Fies tanker kan i perioder starte med: Hvad nu hvis jeg aldrig bliver fri for min angst? Hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen? Hvorfor kan jeg ikke stoppe med at tænke så meget, at det får mig til at blive hysterisk ked af det? Bliver folk omkring mig udkørte af mig på grund af min angst?
Faktisk oplever Fie angst hver eneste dag.
“Jeg oplever angst hver dag. I mine gode perioder bliver jeg bare ikke invalideret af den. Når jeg husker mine strategier og værktøjer, spiser sundt, træner og lignende, generer angsten mig ikke på et uudholdeligt niveau. I dårlige perioder kan jeg ikke forlade min lejlighed,” fortæller hun.
Livsændrende at tale åbent om angst
For bare et år siden talte Fie med utrolig få om sin angst. “Der brugte jeg mange af mine ressourcer og kræfter på at skjule det og virke ”normal”. Efter min deltagelse i programmet Først til verdens ende, hvor jeg har talt åbent om angst, er der ikke længere nogen, jeg ikke taler med om min angst.”
Fie har kun mødt folk, som virker oprigtigt nysgerrige og interesserede i at forstå, hvordan det er at leve med angst i det omfang, som hun gør. Det har været med til, at hun har kunne bruge en masse ressourcer og kræfter på andre ting i stedet for at skjule angsten.
“Det har været en kæmpe gave og livsændrende for mig at kunne tale åbent om det,” fortæller Fie.
Til arrangementer har Fie fået meget nemmere ved helt ærligt at sige “jeg har lidt angstsymptomer i dag, så hvis jeg virker lidt off eller tager tidligt hjem, så ved I hvorfor”. På den måde kan hun hygge sig i den tid, hun kan rumme at være til stede.
“Førhen ville jeg have skyndt mig at drikke noget alkohol for at opleve en smule ro i hovedet – for at skjule over for omverdenen, at min angst var til stede. De efterfølgende dage ville jeg have haft det ekstremt skidt mentalt af at have “holdt ud”. Så ved at tale åbent om min angst er jeg også blevet bedre til at passe på mig selv.”
Ikke længere flov over angst, men...
“Jeg er ikke længere flov over at have angst. At dele det med omverdenen har givet mig ejerskab over angsten, og det gør, at jeg ikke skjuler den og derved skammer mig.
Jeg kan dog alligevel stadig have en tilbøjelighed til at dosere sandheden og sige, at jeg “bare har hovedpine”, hvis jeg oplever angstsymptomer. Jeg tror, jeg gør det, fordi det er nemmere.
I nogle kontekster oplever jeg, at situationen kan blive lidt akavet. Uden sammenligning i øvrigt, men ligesom, når jeg fortæller, at min far er død. Folk ved (i bedste mening) ikke helt, hvad de skal gøre af sig selv eller sige.
Mit drømmescenarie, når jeg fortæller, at jeg har angst eller oplever angstsymptomer, er, at folk siger “Okay, har du lyst til at fortælle noget mere, for så vil jeg gerne lytte? Ellers sig til, hvis der er noget, jeg kan gøre for dig.” Det er også meget at bede andre mennesker om, men i den perfekte verden ville det være responsen.”
Fies bedste råd til dig med angst
Oplever du selv angst? Herunder kan du læse Fies allerbedste råd til dig med angst.
1. Husk på, at tanker ikke er farlige
Fies første råd til andre med angst er at huske på, at tanker ikke er farlige – og at tanker IKKE er kendsgerninger.
“Jeg øver mig selv rigtig meget i at huske på, at jeg ikke kan styre, hvilke tanker eller fornemmelser, der kommer, men jeg kan forsøge at vælge, hvilke jeg tillægger værdi,” fortæller Fie.
Fie prøver at observere, at der kommer en tanke for herefter at forholde sig passivt til den. I stedet for at gruble uafbrudt i døgndrift, har hun i stedet indført grubletid. Den afsatte tid er ikke til forhandling eller diskussion.
“Min grubletid er hver aften fra klokken 20-21. I den time må jeg gruble. Når jeg så får triggertanker i løbet af dagen, eller bliver opmærksom på, at jeg er begyndt at gruble, så afkobler jeg min opmærksomhed og flytter i stedet fokus til det, der er omkring mig. Jeg responderer simpelthen mindre på mine tanker og forsøger at huske på, at de fleste tanker, der dukker op, er ligegyldige og værdiløse.”
2. Sig det højt, når du har angst
Fies andet råd til dig med angst er, at du skal sige det højt, når du oplever angst. “Det er svært, men det bliver nemmere og nemmere for hver gang, du gør det!”
3. Det bedste råd til dig med angst, som skal rejse
“Du kan meget mere, end du tror. Et halvt år inden jeg stod i New York og ræset gik i gang med Buenos Aires, var jeg i akutmodtagelsen på psykiatrisk skadestue. Lige meget hvor dårligt, du har det, så bliver det bedre igen.
Og i øvrigt kan man jo lige så godt have et angstanfald på en mexicansk busstation som hjemme i sin lejlighed på Amager.”