© iStock

10 myter om motion

Du skal ikke altid lytte til alverdens gode råd om motion og træning. Myterne lever nemlig, og her får du afkræftet 10 af dem

12. august 2010 af Sofie Korsgaard

Du kender garanteret godt de små vedtagne sandheder, der florerer om træning, kondition, forbrænding og muskler. “Dine muskler bliver til fedt, hvis du holder op med at dyrke motion”, “du skal strække ud, hvis du ikke vil være øm i morgen”, “du får store lårmuskler, hvis du altid cykler i tredje gear”. Du ved ikke rigtig, hvor påstandene kommer fra, men når alle siger det, må det jo være rigtigt.

Woman har samlet ti typiske myter om motion for at få dem afkræftet én gang for alle. Hvor mange af dem gik du selv og troede var rigtige?

1. Hvis jeg cykler i tredje gear, får jeg store maskuline muskler

Så længe du ikke bruger din cykel til andet end dagligdags ting som at cykle i skole, besøge dine venner eller slingre i byen fredag nat, kan du være helt rolig. Du skal cykle op ad mange stejle bakker i det højeste gear, før belastningen bliver så stor, at det bliver til styrketræning for dine lår.

2. Hvis jeg holder op med at træne, bliver mine muskler forvandlet til fedt
Nej, nej og atter nej. De muskler, du har opbygget, vil langsomt svinde ind, hvis du en dag får lyst til at pensionere løbeskoene og spare dit fitnessabonnement væk. De bliver altså ikke bare forvandlet til fedt på magisk vis. Til gengæld risikerer du at få besøg af nyt fedt, fordi du forbrænder færre kalorier, når du pludselig holder op med at træne. Hvis du ikke samtidig skærer ned på, hvad du propper i munden, vil du naturligvis tage på.

3. Jeg bliver øm, hvis jeg glemmer at strække ud efter træning

Hvis du vågner en morgen og er så øm, at selv det at løfte tandbørsten op til munden gør ondt, behøver du ikke forbande dig selv, fordi du ikke fik strukket ordentlig ud dagen før. Al forskning viser, at udstrækning overhovedet ikke har nogen indflydelse på, hvor øm du bliver de følgende dage. Det skal dog ikke afholde dig fra at strække ud efter træningen, hvis du synes, det føles rart og gør dig mindre stiv i kroppen.

4. Det er lige så godt for mig at gå ti kilometer, som det er at løbe dem
Ja og nej. Hvis vi taler om kalorieforbrænding, skal du nemlig gå op mod syv kilometer i timen, før du kan forbrænde lige så meget, som hvis du løb distancen. Når man skal gå så hurtigt, er der lige pludselig ikke meget hygge-kigge-på-fugle-gåtur over projektet mere. Faktisk er det så hurtigt, at kroppen instinktivt får lyst til at slå over i løb, og så kan det jo næsten være det samme.

5. Når jeg begynder at dyrke motion, tager jeg på, fordi jeg får muskler

Du behøver ikke føle dig uretfærdigt ramt, når du tager på, efter du endelig har taget dig sammen til at vække din puls fra sin dvale. Du ser ikke tykkere ud! Det er rigtigt, at muskler vejer mere end fedt, men der skal meget styrketræning til, før du kan aflæse dine nytilkomne muskler på vægten. Derimod tager du på af nogle andre grunde. Når du begynder at dyrke regelmæssig motion – særligt, hvis det er konditionstræning – vil din blodmængde stige og din vægt kan stige ½ - 1 kilo på den konto. Derudover vil du tage yderligere på, fordi dine musklers sukkerdepoter bliver større og binder mere vand i kroppen.

6. Hvis jeg “glemmer” min træning i ferien, kan jeg starte helt forfra, når jeg kommer hjem igen
Både ja og nej. Hvis du gennem fem år har trænet dig op til Miss Fitness, ligner du altså ikke en sæk kartofler, fordi du er en uge på Mallorca uden at lave en daddel. En lidt grov tommelfingerregel er, at det tager lige så lang tid at opbygge noget, som det uden træning tager, før det forsvinder igen. Hvis du har brugt tre måneder på at styrke dine benmuskler, vil der altså gå nogenlunde lige så lang tid uden træning, før du er helt tilbage ved dit udgangspunkt.

7. Hvis jeg ikke vil have store muskler, skal jeg lave mange gentagelser med lav vægt

Det er helt rigtigt, at du ikke får store muskler, hvis du laver mange gentagelser med små håndvægte. Til gengæld sker der heller ikke noget som helst andet. Faktisk skal der ufattelig meget styrketræning til, før kvinder kan få store muskler. Det er altså ikke kun, fordi vi prøver at undgå det: Vi har simpelthen ikke det testosteronniveau og de gener, som mænd har, og som gør, at de får store muskler, når de styrketræner. Du kan derfor trygt bevæge dig ind på strandløvernes domæne i fitnesscentret og gå i gang med de store vægte. Her gælder en god tommelfingerregel, at du skal bruge så meget vægt, at når du laver 8-12 gentagelser vil de sidste par stykker være så hårde, at du næsten ikke kan klare det.

8. Hvis ikke jeg kan føre en samtale imens jeg løber, løber jeg for hurtigt
Det forholder sig faktisk omvendt. Hvis du kan referere alt, hvad der skete på din date i går for din løbemakker, er det på tide at skrue ned for snakketøjet og sætte tempoet op. Hvis du gerne vil have noget ud af din løbetur, skal du som minimum have en lille smule besvær med at føre en samtale imens, og der sker aldrig noget ved, at du sætter tempoet så meget op, at du ikke engang har luft nok til at sige: “Pas på den hundelort!”.

9. Hvis ikke jeg er øm i hele kroppen, har jeg ikke trænet hårdt nok

Du behøver faktisk ikke føle dig som et stykke bankekød som et bevis på, at din træning har båret frugt. En god tommelfingerregel er, at hvis du er bare en smule øm i dagene efter træningen, så træner du tilpas hårdt. Det betyder altså samtidig, at du nok skal til at skrue op for belastningen, hvis du ikke kan mærke det mindste i lemmerne dagen efter. Så længe du kun dyrker konditionstræning behøver du dog ikke at føle dig øm, før det gør godt.

10. Det er ikke lige så effektivt at løbe på løbebånd som at løbe ude i naturen
Jo, det er faktisk fuldstændig det samme. For nogen virker det helt ubegribeligt, men du får altså forbrændt præcis lige så meget på løbebåndet og får præcis lige så god motion, som når du tager en tur rundt om Søerne. Grunden til at det alligevel kan føles nemmere er, at du ikke møder nogen modstand som vind, bakker, løse hunde og andre løbere. Det er altså bare om at vælge den løbeform, du selv bedst kan lide.

Kilde: Morten Zacho, indehaver af motion-online og cand. scient. i idræt.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.